Saltar al contenido

Hur man fixar vertikala linjer på en datorskärm

15 de septiembre de 2022
verticallinesmonitor01 2ce54448375048b3b42f99199b44400f

Oavsett om de är röda, gröna eller blå, är vertikala linjer på en datorskärm inte ett gott tecken. Även om det kan betyda att din bildskärm börjar bli gammal och snart kan behöva bytas ut, kan det bara vara att du har en trasig HDMI- eller DisplayPort-kabel. Alternativt kan det vara att dina grafikdrivrutiner behöver uppdateras, eller så måste du starta om din bildskärm eller dator. Oavsett orsaken finns det en chans att du kommer att kunna återställa din datorskärm till det normala. Prova bara några av dessa tips.

Varför har min datorskärm vertikala linjer?

Vertikala linjer på en bildskärm är ett av tre kärnproblem: själva bildskärmspanelen är defekt, anslutningen mellan din dator och bildskärmen är felaktig eller den tar emot felaktig information. Det finns inte mycket du kan göra åt den förstnämnda om inte din bildskärm är inom garantiperioden, men de andra har några relativt enkla korrigeringar som kan bli av med de vertikala linjerna på din datorskärm.

Hur får jag tillbaka min datorskärm till normal?

Det första steget för att bli av med vertikala linjer på din bildskärm är att se om det har att göra med själva skärmen eller något annat problem. Öppna din bildskärms menysystem och se om de vertikala linjerna visas även över toppen av menyskärmen. Om de gör det, är problemet med din bildskärm själv. Du måste bekräfta om din bildskärm omfattas av garantin och om du kan returnera den eller överväga att köpa en ny.

Om de försvinner eller inte är närvarande när du tittar på menyn, så är problemet inte med bildskärmens skärm att göra, vilket innebär att du kanske kan fixa det. Om din bildskärms meny inte är på rätt ställe för att testa om linjerna finns på skärmen eller att göra med anslutningen, kan du också koppla ur bildskärmen och se om ledningarna fortfarande finns kvar när den är påslagen utan att något är anslutet till Skärmen.

Hur blir jag av med de vertikala linjerna på min datorskärm?

Den exakta orsaken till de vertikala linjerna på din datorskärm kommer bara att synas om och när du fixar det, så det är bäst att börja prova dessa exempel för att se vad som fungerar.

 1. Sätt tillbaka kablarna. Försök att koppla bort din bildskärms HDMI- eller DisplayPort-kabel och koppla in den igen. Du kan också slå på monitorn genom att stänga av och slå på den igen.

 2. Starta om din dator. Testa att starta om datorn för att se om en omstart fixar de vertikala linjerna.

 3. Prova en annan HDMI eller DisplayPort. Anslut bildskärmskabeln till en annan port på bildskärmen och/eller grafikkortet.

 4. Byt ut kablarna. Prova att använda en annan HDMI- eller DisplayPort-kabel och strömkabel för att ansluta din bildskärm till din dator.

 5. Uppdatera dina grafikdrivrutiner. Om dina grafikdrivrutiner är föråldrade kan det finnas ett kompatibilitetsproblem som orsakar de vertikala linjerna. Uppdatera dina grafikdrivrutiner för att se om det löser problemet.

 6. Prova monitorn på en annan dator. Om du kan, testa monitorn på en annan dator. Om ledningarna fortfarande finns, är det monitorn eller kablarna som är skyldiga och behöver bytas ut. Men om du har provat allt ovan och raderna inte finns där, kan du ha problem med själva datorn.

 7. Återställ BIOS. Försök att återställa BIOS till dess fabriksinställningar för att se om en överklockning eller effektinställning gör att systemproblem påverkar bildskärmens skärm.

 8. Byt ut ditt minne. Ibland kan systemminnet orsaka problem med vertikala linjer på en bildskärm. Om du kan, försök att byta ut minnet.

 9. Byt ut grafikkortet. Om ditt grafikkort är problemet kan byte av det vara det enda sättet att fixa de vertikala linjerna på din bildskärm. Grafikkort kan vara dyrt. Fundera på om det är värt att byta ut din GPU eller din bildskärm, beroende på vilken som är billigare.

FAQ

 • Hur fixar jag horisontella linjer på min datorskärm?

  Horisontella linjer kan indikera överhettning, fysisk skada eller problem med skärmupplösningen. För att åtgärda problemet kontrollerar du bildskärmens anslutning och upplösning och tar bort eventuella magneter i närheten. Slå också på och av bildskärmen, starta om datorn och anslut din dator till en annan bildskärm för att testa den.

 • Hur fixar jag «ingen signal» på en datorskärm?

  Om du får meddelandet «ingen signal» på din bildskärm, dra åt alla kablar som kan vara lösa och prova att byta ut kablar för att se om en var defekt. Se också till att du använder rätt källingång för din skärm.

 • Hur fixar jag spökbilder på en datorskärm?

  För att åtgärda spökbilder (skärmbränning) på en bildskärm, försök att stänga av bildskärmen och lämna den avstängd i 48 timmar. Ett annat alternativ: Använd en helvit skärmsläckare och låt den köras på din skärm i flera timmar. Du kan också prova ett program som fixar fastnade pixlar, till exempel JScreenFix.