Saltar al contenido

Hur man fotograferar rinnande vatten

17 de julio de 2021
GettyImages 580726625 5a3b28fcb39d03003780db10

Att ta eteriska bilder som får ett vattenfall att se ut som en mjuk, rinnande dimma medan du fångar kraften och kraften i vattnet är inte så enkelt som en snabb ögonblicksbild med din DSLR-kamera. Använd dessa enkla tips och tricks för att skapa vackra bilder av rinnande vatten.

Använd ett stativ

Balansera kameran säkert på ett stativ, sten, plan vägg eller liknande stadig yta. För att producera den silkeslen effekten på många rinnande vattenfotografier använder du en lång exponering, så kameran måste hålla sig still och stadig. Om du håller en kamera vid dessa längre exponeringar skapas en suddig bild.

DSLR-video tas bäst med ett stativ.

Använd en lång slutartid

Mät din slutartid med en ljusmätare, om möjligt. Om du inte har en, ge din kamera en exponering på minst 1/2 sekund och justera därifrån. En lång slutartid suddar ut vattnet och ger det den himmelska känslan.

Använd en liten bländare

Stanna ner till en bländare på minst f / 22. Detta möjliggör ett stort skärpedjup för att hålla allt i bilden i fokus. Det kräver också att du använder en längre slutartid. Dessa två faktorer arbetar tillsammans för att skapa de bästa bilderna med vattenfall.

Använd ett neutraltäthetsfilter (ND)

ND-filter minskar exponeringen och är mycket användbara för att uppnå de långa slutartiderna samtidigt som de möjliggör ett stort skärpedjup.

Maninnehav gradvis neutral densitet ND filter på bakgrund av sommarsolnedgång.

Använd låg ISO

Ju lägre ISO, desto mindre brus har bilden. Använd alltid lägsta möjliga ISO för att skapa bilder av högsta kvalitet. Den låga ISO sänker också slutartiden. En ISO på 100 är bäst för vattenfall.

Använd svagt ljus

Genom att sakta ner slutartiden ökar du ljuset som kommer in i kameran och riskerar överexponering. Mindre naturligt ljus hjälper till att förhindra denna fråga. Skjut vid soluppgång eller solnedgång, när ljusets färgtemperatur är mer förlåtande. Om detta inte är möjligt, välj en mulen dag snarare än en ljus, solig dag.

Ta din tid

Nu kanske du har märkt att strategier för att fotografera rinnande vatten centrerar för att sakta ner slutartiden. Denna typ av fotografering handlar om tålamod, så ta dig tid. Beräkna varje steg och ägna stor uppmärksamhet åt komposition och perspektiv. Öva ofta, och innan du vet ordet av det får du den drömmande vattenfallsbilden du har tänkt dig. Om du vill skjuta vatten i sitt naturliga tillstånd byter du bara till en högre slutartid, till exempel 1/60 sekund. Detta kommer att visa vatten när det mänskliga ögat uppfattar det och stoppa varje rörelse. Överväg också att använda ett polariserande filter för att öka djupet och vibrationen på ditt foto.