Google loggar hela din sökhistorik, enkelt och enkelt. Om du vill använda någon av företagets tjänster, som YouTube, Gmail och Google Maps, och vill ha dessa tjänster anpassade måste du vara inloggad med ett Google-konto. Med pågående integritetsproblem bör du veta vilken typ av information Google spårar om dig, hur den använder denna information och vad du kan göra för att bättre skydda och skydda dina Google-sökningar.
Vilken information spårar Google?
När du är inloggad på ett av dina konton spårar Google aktivt följande:
- Vad du söker efter
- Hur du söker
- Dina sökmönster
- Annonserna du är intresserad av
- Länkarna du klickar på
- Bilder du visar
- Vilka videor du tittar på
Google tillhandahåller information om all denna övervakning i sina servicevillkor samt i deras integritetspolicy. Även om detta är täta juridiska dokument, bör du ge dem åtminstone en snabb titt om du alls är orolig för hur Google spårar och lagrar din information.
Spårar Google sökhistorik även när du är inloggad?
Varje gång du använder internet blir spår av din identitet kvar, som IP-adresser, MAC-adresser och andra unika identifierare. Dessutom kräver de flesta webbläsare, webbplatser och applikationer att du väljer att använda cookies för att bättre anpassa din surfupplevelse. Även om du inte är inloggad på Google gör du fortfarande en mängd information om dig helt enkelt genom att vara online. Detta inkluderar följande:
- Var du är i världen, geografiskt
- Din IP-adress
- Information om Google-tjänsterna du använder och hur du använder dem baserat på dina aktivitetsmönster
- Vilka annonser du klickar på och var dessa annonser finns
- Vilka enheter du använder för att komma åt Googles tjänster, internet och andra applikationer
- Serverinformation
- Identifiera information från din användning av partnerservice
All denna information används för riktad (och omriktad) annonsplacering och sökrelevans. Uppgifterna görs också tillgängliga för personer som äger webbplatser som spårar data via Googles statistikverktyg, Google Analytics. Dessa webbplatser kommer inte nödvändigtvis att kunna gå ner och se vilket område du besöker deras webbplats från, men annan identifierande information kommer att finnas tillgänglig, till exempel enhetsinformation, webbläsare, tid på dagen, ungefärlig plats, tid på webbplatsen, och vilket innehåll som nås.
Exempel på vad Google samlar in
Här är några exempel på vad Google samlar in från dig:
- Information som du ger till Google – inklusive personlig information som namn, e-postadress, telefonnummer, kreditkort och foton
- Information från användningen av Googles tjänster – som dataanvändning, personliga preferenser, e-postmeddelanden, foton, videor, webbhistorik, kartsökning, kalkylark och dokument
- Information från enheten du använder för att komma åt Googles tjänster – inklusive hårdvarumodell, mobilnätverksinformation (ja, detta inkluderar ditt telefonnummer) och vilket operativsystem du använder
- Serverlogginformation – samlas in när du aktivt använder deras tjänster, som sökfrågor, telefoninformation (tid och datum för samtal, samtalstyper, vidarekopplingsnummer etc.), IP-adresser, cookies som är unikt kopplade till din webbläsare eller Google konto- och enhetsaktivitetsinformation (t.ex. kraschar, hårdvaruinställningar, språk)
- Platsinformation – om var du är i världen, inklusive din stad, delstat, grannskap och ungefärliga adress
- Ett «unikt applikationsnummer» från kringtjänster och appar – som ger mer identifierande information till Google när du frågas
- Din Google-sökhistorik – som innehåller personlig information som finns i Googles tjänster som YouTube, Google Maps och Google Bilder
- Dina interaktioner med andra webbplatser och tjänster – särskilt när du interagerar med annonser
En av effekterna av Googles spårning är annonser som följer dig online.
Varför Google vill ha din information
För att Google ska kunna leverera de otroligt detaljerade och relevanta resultat som så många människor har litat på behöver sökmotorn en viss mängd riktigt specifik data. Till exempel, om du har en historia för att söka efter videor om att träna en hund och du har loggat in på Google (dvs. valt att dela dina data med Google), kan Google hävda att du vill se riktade resultat om hundträning på alla Google-tjänster som du använder. Detta kan inkludera Gmail, YouTube, webbsökning, bilder och andra. Googles främsta syfte med att spåra och lagra så mycket information är att leverera mer relevanta resultat till dig, vilket inte nödvändigtvis är en dålig sak. Växande integritetsproblem har dock motiverat många människor att noggrant övervaka deras data, inklusive data som delas online.
Hur man hindrar Google från att spåra dina data
Det finns några sätt:
Klipp av allt
Överlägset är det enklaste sättet att hindra Google från att spåra dina data genom att helt enkelt inte använda några Google-tjänster. Alternativa sökmotorer som DuckDuckGo finns tillgängliga som inte spårar din sökhistorik eller samlar in någon av din personliga information. Se dessa bildsökmotorer för andra sätt att hitta bilder på internet. Det finns också många andra gratis e-posttjänster du kan använda istället för Gmail, några som till och med är byggda kring integritet. YouTube är en annan stor del av Googles ekosystem, men det är inte den enda webbplatsen för videodelning där ute. Se vår lista över de bästa webbplatserna för gratis videor för några alternativ.
Logga inte in på Google
Om du vill fortsätta använda Google utan att spåras kan du definitivt göra det genom att helt enkelt inte logga in på ditt Google-konto. Det här alternativet är dock något av ett tveeggat svärd, för medan Google inte spårar din information kommer din sökrelevans att minska eftersom Google använder informationen som samlas in om dina rörelser och val för att förfina och anpassa sökresultaten. Att använda din webbläsares privata läge är ett enkelt sätt att använda Google, YouTube, Google Maps och deras andra tjänster utan att behöva logga ut. Du kan göra detta om du vill köra en sökning utan att den loggas av Google eller utan att det påverkar annonsrekommendationerna.
Kontrollera dina Google-inställningar
Du som användare har fullständig kontroll över vilka data du väljer att dela eller inte dela med Google. Du kan göra detta för varje tjänst du använder med Google, från Gmail och YouTube till allmänna sökinställningar. För att kontrollera den information som Google kan samla in om dig, hantera din personliga information och sekretess från ditt Google-konto.
Kontrollera din Google Dashboard
Alla som har ett Google-konto har tillgång till det som kallas Google Dashboard. Det är ett sätt att se all din Google-aktivitet, inställningar och profilinformation på ett bekvämt ställe. Från din Google Dashboard kan du också se de e-postmeddelanden som Google kan ha, ändra lösenord, se anslutna applikationer och webbplatser, visa alla konton, hantera aktiva enheter, styra dina kontakter och mycket mer. Du kan välja ett alternativ att skicka en påminnelse varje månad till dig för att se till att alla dina inställningar är där du vill att de ska vara för varje enskild Google-tjänst.
Kontrollera annonser som Google visar dig
Många vet inte att du kan granska och kontrollera vilka typer av annonser som Google visar dig. De flesta använder inte denna fantastiska bekvämlighet, men det är väldigt enkelt att göra på sidan Annonsinställningar.
Gör periodiska sekretesskontroller
Inte säker på vilka Google-tjänster som använder vilken information, hur mycket av din personliga information som delas eller vilken information Google redan har samlat in om dina sökvanor? Ett sätt att ta itu med denna något överväldigande information är att använda Googles sekretessgranskning. Detta enkla verktyg hjälper dig metodiskt att kontrollera exakt vad som delas och var.
Du kan till exempel redigera hur mycket information som är tillgänglig om någon klickar på din YouTube-användarprofil. Du kan välja bort Google med offentligt delade foton i bakgrundsbilder, redigera eventuella påståenden om produkter du tidigare har gett, hålla alla dina Google-prenumerationer privata, hantera dina Google Photos-inställningar och mer. Du kan också använda Privacy Checkup för att anpassa din Google-upplevelse, från hur du visar vägbeskrivning till hur sökresultat visas. Du ansvarar i slutändan för hur du upplever Google. Alla verktyg finns i dina händer.
Överväldigad? Börja här
Om du just nu lär dig om hur mycket information Google spårar, lagrar och använder kan du bli lite överväldigad av vad du ska göra först. Om du letar efter ett virtuellt rent skiffer är det bästa att helt enkelt rensa din Google-sökhistorik helt. Du kan göra det från sidan Min aktivitet i ditt konto.
Därefter bestämmer du hur mycket information och åtkomst du vill ge Google. Bryr du dig om alla dina sökningar spåras så länge du får relevanta resultat? Är du okej med att ge Google åtkomst till din personliga information om du får mer riktad åtkomst till det du letar efter? Bestäm vilken åtkomstnivå du är bekväm med och uppdatera dina Google-inställningar därefter.
Hur du skyddar din integritet och anonymitet online
Läs mer om hur du hanterar din integritet online och förhindrar att din information spåras:
- Om du är orolig för hur mycket information allmänheten kan få reda på om dig via ett personsökningsverktyg, ta kontrollen och ta bort din offentliga information.
- Lär dig de bästa sätten att skydda din integritet online så att du är säker när du surfar på nätet.
- Du kan dra nytta av många kostnadsfria verktyg och tjänster för att säkerställa att din information inte bara är säker utan också dold, till exempel att lära sig att surfa anonymt på webben.
Din integritet är i slutändan upp till dig
Även om du inte är alltför bekymrad över informationen i dina Google-sökningar, -profiler och personliga instrumentpaneler som används för att förbättra relevansen av dina frågor online, är det alltid en bra idé att se till att all information som delas på någon tjänst ligger inom din komfortzon för personlig integritet. Även om du borde hålla plattformarna och tjänsterna som du ansvarar för enligt en gemensam standard för användarnas integritet, är säkerheten och säkerheten för din information online i slutändan ditt eget val.