Saltar al contenido

Hur man hittar ett RSS-flöde på en webbplats

21 de junio de 2021
GettyImages 670429924 ef88bafff46947108603e7b974807728

De flesta RSS-läsare rekommenderar RSS-flöden eller låter dig söka efter dem. Men ibland måste du manuellt hitta en om webbplatsen du vill prenumerera på inte visas som ett val i din favorit-RSS-läsar-app. Här är flera sätt att hjälpa dig att hitta en webbplats RSS-flöde så att du kan hålla dig uppdaterad om allt det senaste innehållet.

Leta efter RSS-ikonen

Det enklaste sättet att hitta ett RSS-flöde är att leta efter RSS-ikonen någonstans på webbplatsen. Om en webbplats har en kommer de inte att vara blyga att visa den eftersom de vill att du ska prenumerera. Du hittar vanligtvis RSS-flödesikonen högst upp eller längst ner på webbplatsen. Det är ofta nära ett sökfält, e-postmeddelande för nyhetsbrev eller ikoner för sociala medier. Som du kan se i ovanstående skärmdump är inte alla RSS-länkar orange som standard RSS-ikonen. De behöver inte nödvändigtvis innehålla denna symbol. Du kan hitta RSS-flödet från en länk som läser «Prenumerera på uppdateringar» eller en helt annan symbol eller ett annat meddelande. Beroende på webbplatsen kan det finnas flera olika RSS-flöden du kan prenumerera på. För att hitta dessa länkar kan du behöva göra en sökning eller hitta det specifika området på webbplatsen du vill uppdateras på. Om det finns ett RSS-flöde för den specifika typen av innehåll visas ikonen tillsammans med resultaten.

Redigera webbadressen

Många webbplatser ger sina RSS-flöden på en sida som heter utfodra eller rss. För att prova detta, gå till webbplatsens hemsida (radera allt utom domännamnet) och skriv /utfodra eller / rss. Här är ett exempel: https://www.lifehack.org/feed

class = «ql-syntax»>

Beroende på vilken webbplats du befinner dig på och vilken webbläsare du använder kan det du ser nästa vara en normal webbsida med en Prenumerera eller en XML-formaterad sida med en massa text och symboler.

Visa sidkällan

Ett annat sätt du kan hitta RSS-flöde är att titta «bakom» sidan. Du kan göra detta genom att se dess källa, vilket är rådata din webbläsare översätter till en synlig sida. De flesta webbläsare låter dig snabbt öppna sidkällan med Ctrl + U eller Kommando + U tangentbordsgenväg. När du ser källkoden söker du igenom den (med Ctrl + F. eller Kommando + F) för RSS. Du hittar ofta den direkta länken till flödet någonstans runt den raden.

RSS-länk från sidkälla i Firefox

Använd en RSS Feed Finder

Det finns specialverktyg som du kan installera i din webbläsare för att hitta en webbplats RSS-flöde. Dessa tillägg är superlätta att installera och fungerar vanligtvis riktigt bra. Om du använder Chrome kan du prova Skaffa URL för RSS-flöde eller RSS-prenumerationstillägg (av Google). Firefox-användare har liknande alternativ, som Awesome RSS och Feedbro.

Skaffa URL-tillägg för RSS-flöde för Chrome

Kan du fortfarande inte hitta webbplatsens RSS-flöde?

Vissa webbplatser använder helt enkelt inte RSS-flöden. Men det betyder inte att du har tur. Det finns verktyg du kan använda för att generera RSS-flöden från webbplatser som inte använder dem, men de fungerar inte alltid så bra. Några exempel på RSS-generatorer som låter dig skapa ett flöde från nästan vilken webbplats som helst inkluderar FetchRSS, Feed Creator, PolitePol, Feed43 och Feedity.

Vad du ska göra efter att du hittat RSS-flödet

När du har hittat RSS-flödet du vill prenumerera på måste du använda ett specifikt program som kan läsa data från flödet och uppdatera dig när flödet ändras. Kopiera först RSS-URL: en genom att högerklicka på den och välja kopiera alternativ. Med den kopierade adressen kan du klistra in den i vilket verktyg du vill använda för att leverera nyheterna till dig. Det finns RSS-läsare online, feed-läsare för Windows och RSS-läsare som stöds av Mac, plus RSS-aggregatorverktyg för att sammanfoga flera feeds. Lär dig hur du öppnar en OPML-fil om RSS-flödet du hittade är i det formatet.