Saltar al contenido

Hur man lägger till Bluetooth till (nästan) vilken TV som helst

28 de junio de 2021

Vad du ska veta

 • Viktigt första steg: Se till att din TV kan stödja Bluetooth. Leta annars efter en 3,5 mm AUX-, RCA- eller optisk ljudutgång.
 • Skaffa en Bluetooth-sändare, anslut den till en strömkälla och para sedan ihop dina Bluetooth-hörlurar eller högtalare.

Den här artikeln förklarar hur du lägger till Bluetooth till de flesta TV-modeller. Instruktioner gäller de flesta moderna tv-apparater.

Ta inventeringen av din TV

Innan du går för djupt in i den här processen vill du veta vilka alternativ din TV kan stödja. Det första du ska göra är att kontrollera om din TV redan har inbyggd Bluetooth. Vissa TV-apparater har detta, och om din har det, behöver du kanske inte snygga adaptrar. Om du har en Bluetooth-aktiverad TV och ansluter till högtalare eller hörlurar som inte använder Bluetooth kan du använda en Bluetooth-mottagare som den här Harmon Kardon Bluetooth-adaptern. Om du är redo med Bluetooth-aktiverade enheter kan du hoppa direkt till att ansluta till din TV med Bluetooth. Den andra viktiga saken att notera är de olika ljudutmatningsalternativen som din TV stöder. Om den inte har inbyggd Bluetooth förlitar du dig sannolikt på en 3,5 mm AUX-, RCA- eller optisk ljudutgång. Du måste bekräfta vilka portar som är tillgängliga för dig när du väljer en ljudlösning så att du får en som fungerar med din TV.

Använda en Bluetooth-sändare för TV

Om du har bestämt dig för att lägga till en Bluetooth-sändare till din TV för att hantera trådlöst ljud från din TV till ett par hörlurar eller högtalare, är grunderna ganska enkla.

 1. Du vill börja med att skaffa en Bluetooth-sändare som fungerar med din TV. Något som Avantrees Audikast är ett mångsidigt alternativ, eftersom det kan sändas till två enheter samtidigt, stöder ljud med låg latens och kan ta ljudingångar från USB, optisk, RCA och 3,5 mm AUX-utgångar på din TV eller datorskärm.

  Produktfoto av Avantree Audikast Bluetooth-sändare

  Du kan också hitta enklare och billigare sändare som använder 3,5 mm-uttag, som Trond sändare eller kolla in vår lista över bästa Bluetooth-ljudmottagare.

 2. I de flesta fall måste du ansluta sändaren till en strömkälla om den inte har ett eget batteri. Då måste du ansluta den till en av TV: ns ljudutgångar.

 3. För att para ihop Bluetooth-hörlurar eller högtalare vill du placera dem nära sändaren och ställa in varje enhet i parningsläge. Aktivering av parningsläge skiljer sig åt för varje enhet, så se till att kontrollera de specifika instruktionerna som medföljer sändaren, högtalaren eller hörlurarna.

 4. När du är parad är du redo att lyssna. Du kan behöva koppla bort adaptern för att återuppta med din TV: s inbyggda högtalare, men detta beror på din TV och vilken ljudport du använder.

Det är verkligen så enkelt att ställa in, men att få en bra upplevelse av en Bluetooth-adapter för din TV kan vara mer komplicerat. Lifewire har granskat ett antal adaptrar som kan hjälpa dig att få en högre kvalitet, latensfri upplevelse.

Möjliga problem och alternativ

Bluetooth har sina fel och begränsningar. Det kan verka som ett attraktivt alternativ att ställa in trådlösa högtalare för TV, men det är inte perfekt, och andra lösningar kan ge en mycket bättre upplevelse:

 • Ljudsynk: Många Bluetooth-TV-adaptrar stöder ett begränsat antal enheter åt gången. Vissa stöder två par hörlurar så att du och någon annan kan lyssna samtidigt. Medan du kan använda den här funktionen för att försöka ställa in två Bluetooth-högtalare, kan du stöta på problem med att ljudet inte är synkroniserat och du kanske inte får ett ordentligt stereoljud om inte högtalarna är utformade för att fungera specifikt för det ändamålet.
 • Ljudkvalité: Ljudkvalitet via Bluetooth är i allmänhet inte lika bra som andra lösningar, som trådbundna anslutningar eller andra trådlösa ljudtyper. Hur mycket kvalitet som går förlorat beror på Bluetooth-koderna som stöds både i sändande och mottagande ändar.
 • Latens: Beroende på vilka enheter du använder kan det finnas betydande latens, vilket betyder att ljudet du hör kan ligga bakom bilderna på TV: n.
 • Kabeldragning: Om du funderar på att använda Bluetooth för att du vill undvika massor av kablar, är det också värt att notera att du troligen kommer att ansluta en Bluetooth-sändare från baksidan av din TV till någonstans runt den där dess signal inte blockeras av TV. Med andra ord kommer du fortfarande att hantera kablar.

Med allt detta i åtanke kan du överväga något som en soundbar för att uppgradera din ljudinställning samtidigt som du stöder en helt trådlös surroundljudinstallation med en sömlös anslutning till fjärr-TV-högtalare. Eller så har du möjlighet att använda en enhet som en Roku-streamingspelare, varav många stöder trådlöst ljud när ett par hörlurar ansluts till fjärrkontrollen.