Saltar al contenido

Hur man lyssnar på musik i en bil från ett USB-minne

25 de junio de 2021
using a usb flash drive in your car 4054278 783f2250c5a246a790f518e7e2353136

Vad du ska veta

  • Om du har en bil med USB-port, placera dina musikfiler på en flash-enhet och anslut flash-enheten till USB-porten.
  • Om din bil inte har en USB-port, använd en FM-sändare med en USB-port som kan läsa och spela musikfiler.
  • Kontrollera stereohandboken för att se om USB-enheten behöver formateras med filsystemet FAT32 eller NTFS.

Den här artikeln förklarar hur du spelar musik från ett USB-minne i din bil.

Anslut flashenheter till huvudenhetens USB-portar

Att ansluta ett USB-minne till en USB-port för en huvudenhet är bokstavligen en plug-and-play-situation. Det finns en chans att du helt enkelt kan dumpa lite musik på din enhet, ansluta den och få allt att fungera. Om allt inte fungerar direkt, så finns det en handfull kompatibilitetsproblem att kolla in.

Huvudenhetens digitala filtyper

Det första du ska titta på är ett filformat, som hänvisar till hur dina musikfiler är kodade. Vanliga digitala musikfilformat inkluderar allestädes närvarande MP3, Apples AAC och öppen källkod OGG, men det finns mycket mer. Det finns till och med högupplösta ljudformat som FLAC och ALAC, även om det finns en gräns för hur många av dessa stora filer du kan ta med dig på vägen. Om dina digitala musikfiler är kodade i ett format som din bilstereo inte känner igen, kommer de inte att spela upp dem. Så om du ansluter en USB-flashenhet till huvudenheten och ingenting händer är det det första du ska kontrollera. Den enklaste lösningen är att hitta användarhandboken för huvudenheten för att se vilka typer av filer den kan spela och sedan jämföra listan med de faktiska filtyperna på USB-enheten. Om en manual inte är lätt tillgänglig, bör samma information finnas tillgänglig från tillverkarens webbplats.

Problem med USB-enhetens filsystem

Ett annat primärt problem med att ansluta en USB-enhet till en huvudenhet är hur enheten är formaterad. Om själva enheten inte är formaterad på ett sådant sätt att huvudenheten faktiskt kan läsa information från den, händer ingenting när du ansluter den. Till exempel om huvudenheten letar efter ett FAT32-filsystem och din USB stick är NTFS, då måste du formatera om enheten, sätta på musikfilerna igen och försök igen. Det är inte svårt att formatera ett USB-minne, även om det är viktigt att bestämma vilken typ av filsystem din huvudenhet kan läsa och sedan se till att du väljer rätt enhet att formatera. Om din musik inte säkerhetskopieras någon annanstans bör du också göra det först, eftersom formatering av flash-enheten kommer att utrota alla filer som du hade lagrat på den. Om du byter filsystem är något du aldrig har behandlat tidigare, kanske du vill kolla in mer information om att formatera en enhet på en Windows-dator eller formatera på Apple OSX.

Problem med filplatser för USB-enheter

Det sista vanliga problemet som kan hindra dig från att lyssna på musik i din bil från en USB-enhet är om huvudenheten letar efter filerna på fel plats. Vissa huvudenheter kan skanna hela enheten, medan andra ger dig en grundläggande filwebbläsare för att hitta filer på enheten. Men det finns några huvudenheter som får dig att se på en mycket specifik plats. Om din huvudenhet bara letar efter musikfiler i en viss katalog, måste du bestämma vad den katalogen är genom att läsa i bruksanvisningen eller besöka tillverkarens webbplats. Du måste då skapa rätt katalog på enheten och flytta alla musikfiler till den. Därefter ska huvudenheten kunna hitta musikfilerna utan problem.

Lyssna på musik från en USB-enhet i din bil utan USB-port

Om din bil inte redan har den möjligheten måste du lägga till en USB-port i ditt bilstereosystem på något sätt. Det enklaste alternativet är att använda en FM-sändare som innehåller både en USB-port och lämplig hårdvara för att läsa och spela musikfiler. Dessa funktioner finns inte i alla FM-sändare, så det är viktigt att du kontrollerar det finstilta innan du köper. Medan FM-sändare inte ger världens bästa ljudkvalitet, och de ofta inte fungerar alls om FM-bandet är för överbelastat med kraftfulla signaler, är de oerhört lätta att använda. Ett lite bättre alternativ, när det gäller ljudkvalitet, är att koppla in en FM-modulator, även om detta vanligtvis ger dig en extraport snarare än en fungerande USB-port. Med en FM-modulator eller en huvudenhet som innehåller en inbyggd hjälpport är den saknade pusselbiten hårdvara eller programvara som kan avkoda de digitala musikfilerna och spela upp dem. Detta kan komma i form av en dedikerad MP3-spelare eller en telefon, men det finns också billiga lösningar där ute som i huvudsak bara är en MP3-avkodare på ett kort med USB-anslutning, aux-utgång och strömkablar, som ger något av en gör det själv alternativ till att faktiskt byta ut huvudenheten.