Saltar al contenido

Hur man rengör en kameralins

21 de junio de 2021
camera lens 724243509 5a4da2d8c7822d003762e2dd

Rengöring av en kameralins kräver särskild försiktighet för att undvika repor och andra skador på kameralinsen. Till skillnad från dina solglasögon kan du inte bara gnugga en kameralins med skjortans svans utan att lämna repor som permanent påverkar bildkvaliteten. Har du en projektor? Det är viktigt att rengöra projektorlinser också.

Dammig lins

Om du har använt linsen i en dammig miljö, ta bort dammet från linsen med en mjuk borste. Om du torkar linsen med fortfarande damm på kan det repas. Borsta försiktigt dammet från linsens mitt till kanterna. Lossa sedan smutsen från kanterna genom att hålla kameran upp och ner med linsglaset riktat mot marken så att dammet faller ner mot marken när du borstar. Använd en borste med mjuka borst.

Glödlampa

En glödlampa för en kamera.

Om du hellre vill använda något som inte kommer i kontakt med linsen, prova en glödlampa eller luftlampa. Den levererar en liten luftpust utan att tillsätta skadlig fukt. Använd inte munnen eller konserverad luft. Att blåsa på linsen med munnen kan ge saliv. Konserverad luft kan ibland spruta flytande difluoroetan, den flytande formen av den gas som används för att avge luften. Konserverad luft kan också ibland bära så mycket kraft att den kan driva dammpartiklar in i linshuset, särskilt med billigt tillverkade linser. Med några skonsamma puffar från glödlampan bör du kunna ta bort det mesta av skräpet från kameralinsen.

Mikrofiberduk

Tre mikrofiberdukar.

Efter att ha tagit bort damm är det troligen det bästa verktyget för rengöring av en kameralins en mikrofiberduk, som är en mjuk trasa som du kan hitta för mindre än $ 10. Den är gjord speciellt för rengöring av glasytan på kameralinser och till och med glasögon. Det fungerar bra för att ta bort smuts, med eller utan linsrengöringsvätska, och en mikrofiberduk kan också rengöra andra delar av kameran. Börja torka försiktigt i mitten av linsen med en cirkulär rörelse när du rör dig mot linsens kanter.

Rengöringsvätska

En blå flaska som sprutar vätska.

Om du inte kan rengöra linsen tillräckligt med borsten och en mikrofiberduk, försök använda några droppar linsrengöringsvätska. Placera alltid vätskan på duken snarare än direkt på linsen. Överdriven vätska kan skada linsen, så börja med några droppar och öka mängden vätska endast om det behövs. De flesta enkla fläckar kommer att bli rena efter bara några droppar vätska.

Vanligt vatten

Vattendroppar på ett fönster.

Använd vatten för att fukta en bit mjukpapper i en nypa för att rengöra linsen. Undvik att använda en grov trasa, som du hittar med vissa typer av t-shirts, eller en grov pappershandduk för att rengöra linsen. Använd inte heller en vävnad eller trasa med några lotioner eller dofter i, eftersom de är mer benägna att smeta linsen än att rengöra den ordentligt.

Få ett grepp

En person som håller en kamera framför dem.

Oavsett hur du väljer att rengöra kameralinsen, behålla ett bra grepp på kameran eller det utbytbara objektivet. Om du försöker hålla kameran eller linsen med en hand så att du kan rengöra linsytan med den andra handen kan du eventuellt tappa kameran, vilket kan leda till en trasig lins. Det är bäst att hålla kameran eller linsen direkt ovanför eller till och med vila på ett bord eller en motyta, så om kameran inte glider från din hand faller den inte till marken.