Saltar al contenido

Hur man sparar gamla foton på din dator

25 de junio de 2021
GettyImages 548555259 59de415b685fbe0010bb40b9

Oavsett om du har valt att fotografera med en 35 mm filmkamera eller har upptäckt en gammal låda fylld med bilder från årtionden sedan, kanske du undrar hur du sparar fotoutskrifter och negativ på din dator. Den goda nyheten är att det finns flera alternativ, beroende på hur mycket engagemang som föredras. Du kan digitalisera och arkivera foton med:

 • Fotoscannrar
 • Digitala kameror (eller smartphone / surfplatta)
 • Detaljhandel
 • Online tjänster

När du har laddat upp de digitala fotofilerna till en dator är det enkelt att kopiera till en annan mapp, skriva ut, dela till sociala medier eller webbhotell för bilder, spara till lokal säkerhetskopia, spara till personlig molnlagringstjänst och / eller spara med hjälp av en online backup-system. Du tillbringade tiden med att ta och bevara alla dessa minnen; säkerhetskopiorna hjälper till att säkerställa att kopior alltid kommer att finnas där i framtiden för dem som vill se dem. Och med lite övning kan du redigera och rensa foton och göra nya utskrifter.

Fotoscanner

Fotoscannern är fortfarande ett av de mest populära sätten att digitalisera fotoutskrifter och bilder. Allt som krävs är maskinvara (du vill ha ett kvalitetsdokument / fotoscanner), en dator eller bärbar dator och gott om tid att bearbeta och spara bilderna. Det kan göras bekvämt i ditt eget hem – eller var som helst med en bärbar skanner. Du har ofta möjlighet att retuschera bilder innan du gör slutliga sparar. Om du ännu inte äger en, finns det överväganden när du väljer en fotoscanner. Vissa är smala och kompakta, medan andra är större på grund av att de har både en flatbädd och en dokumentmatare för skanning. Vissa har adaptrar som låter dig skanna negativ, transparenter och bilder, medan andra inte gör det. Skannrar har också hårdvaruspecifikationer som kan variera nivåer av upplösning och färgdjup. Även om fotoskannrar vanligtvis levereras förpackade med sitt eget skanningsprogram kan du använda de flesta bildredigeringsprogram (t.ex. Photoshop, gratis alternativ till Photoshop) som låter dig importera foton via en ansluten skanner. För bästa möjliga noggrannhet vid skanning, se till att först:

 • Kalibrera din PC / laptop skärm
 • Kalibrera din skanner
 • Rengör försiktigt foton och skanningsytan

Det sista steget är mycket viktigt. Fläckar, fingeravtryck, ludd, hår eller dammpartiklar som finns kvar på foton eller skanningsytan visas i den digitaliserade bilden. Mjuka mikrofiberdukar och burkar med tryckluft är användbara för säker rengöring. När det är klart är du redo att skapa och redigera digitala foton från att skanna fysiska utskrifter. Nackdelen med denna metod är att det kan vara en tidskrävande process att skanna, redigera, namnge, spara och organisera alla fotofiler. Men åtminstone har du full kontroll utan att behöva spendera en krona.

Digital kamera (eller smartphone / surfplatta)

För att göra det själv-tillvägagångssättet ger en fotoscanner högsta kvalitet och konsekventa resultat. Dock kan digitalkameror – och även smartphones och surfplattor med höga megapixlar – fungera i en nypa för att skanna foton. Även om de flesta digitala spegelfria kameror och DSLR-kameror har en mängd olika scenlägen att välja mellan för att matcha fotograferingssituationerna bäst, krävs en viss förberedelse från din sida. När du använder din digitalkamera som en skanner måste du vara extra noga med några aspekter.

 • Belysning: Omgivande ljus ska vara så jämnt över fotans yta som möjligt med minimal (om någon) bländning och inga skuggor. Ljuskällans temperatur är också viktig för korrekt färgåtergivning; många digitalkameror kan automatiskt kompensera (vitjustera) för detta.
 • Stabilitet: Om du vill skapa en kopia av ett arkivkvalitet av ett foto med en digitalkamera, antar du inte att du kan göra det för hand. Den minsta kroppsrörelsen kan kasta bort fokus och perspektiv – förkortning är vad som händer när den återgivna bilden ser ut som en trapez i stället för en rektangel med perfekt kvadrerade hörn. Ett stativ hjälper till att garantera att kameralinsen förblir parallell med foton, och med hjälp av självutlösarfunktionen (en fjärrlucka kan också fungera) elimineras skakningar.
 • Kvalitet: Var noga med att dubbelkontrollera dina kamerainställningar så att den är inställd på högsta / superfin upplösning (vid tveksamhet, fotografera i RAW), lägsta ISO och måttlig / hög bländare (f / 5,6 eller mer). Du kan fäste dina bilder (dvs. en normal exponering, en vid en högre f.stop, en på en lägre f.stop) för varje foto eftersom det är lättare att bedöma exponering på datorskärmar än LCD-skärmar på kameran.

Så länge ofullkomlighet inte är en stor sak – arkivkopior kan alltid skapas senare – du kan förvandla en smartphone eller surfplatta till en skanner. Vissa kamera- och / eller bildredigeringsappar erbjuder vitbalansjustering, automatisk färgkorrigering, förkortningskompensation och en mängd andra hjälpsamma verktyg. Andra, till exempel PhotoScan av Google Photos (tillgängligt för Android och iOS), är speciellt utformade för att skapa och förbättra digitala fotosökningar från mobila enheter. För att överföra foton från en digitalkamera eller smartphone / surfplatta till en dator kan du antingen använda produktens data- / synkroniseringskabel eller en separat minneskortläsare. När en enhet / kort har anslutits, navigerar du helt enkelt till DCIM-mappen och kopierar alla filer till din dator.

Butik

Om du inte har en fotoscanner och inte är intresserad av att använda en kamera / smartphone för att digitalisera fotoutskrifter kan du alltid besöka en lokal butik. Platser som Walmart, FedEx, Staples, Walgreens, Costco, Office Depot, Target, CVS och andra erbjuder fotoskanningskiosker och / eller avhämtningstjänster. Priser, kvalitet på skanningar, behandlingstid och mängden hjälp du får från butikspartners (dvs. om du inte är så bekant med skannrar / kiosker) kan variera. När det gäller att utveckla film / negativ, var noga med att fråga om detaljerna först. Medan många av de ovannämnda företagen kan bearbeta utskrifter och digitalisera bilder, några returnerar inte din originalfilm / negativ. Skannade foton från butiker kommer vanligtvis på en CD, DVD eller flash-enhet. För att ladda upp foton till datorn, placera CD / DVD i den optiska skivenheten. flash-enheter ansluts till en öppen USB-port. Navigera till där filerna är lagrade på media och kopiera dem sedan till önskad mapp på din dator. Du kan placera den fysiska CD / DVD- eller flashenheten på ett säkert ställe som en extra säkerhetskopia.

Onlinetjänst

Alternativet till att besöka din lokala butik (och från att göra det själv) är en online-skanningstjänst. Du hittar hundratals av dessa typer av webbplatser, alla med varierande priser, leveranskrav, kvalitet, behandlingstid, förbättringar / specialiteter etc. Om du vill garantera bästa resultat, särskilt om du har gamla och / eller skadade fotoutskrifter i behov av digital restaurering, kommer onlinetjänster långt att överstiga vad du skulle få från en detaljhandel. Även om onlinetjänster tenderar att kosta mer än din lokala detaljhandel kan du förvänta dig en högre total kvalitet på skanningar som inte kommer att göra dig besviken. Våra rekommendationer:

 • Bästa all-service: MemoriesRenewed.com
 • Bäst för seriös retuschering och restaurering: Dijifi.com
 • Också bra: DigMyPics.com och ScanMyPhotos.com