Saltar al contenido

Hur man tar bättre solnedgångsfoton med en iPhone

11 de julio de 2021
fotos instagram 5684a92a5f9b586a9e0d419e 5aa0319e43a10300379c5bfa

För människor som vill fånga naturens ära, har iPhone en kraftfull kamera med funktioner som expanderar med varje ny version. Dessutom finns många kraftfulla appar tillgängliga för att förbättra din fotografering och redigering, inklusive att ta bättre solnedgångsbilder. Att veta några grunder för fotografering är ännu mer användbart när du försöker få ut det mesta av din iPhone-kamera.

Se till att din horisont är jämn

Många solnedgångsbilder som publiceras på sociala medier har en gemensam fråga som är relativt lätt att korrigera: krokiga horisontlinjer. Kameraappar har ofta en vippströmbrytare för rutnät, inklusive den inbyggda kameraprogrammet. I Foton & kamera -menyn i dina iPhone-inställningar kan du hitta rutnät växla. Detta lägger till ett tredjedels regelnät på skärmen när du använder kameran. När du fotograferar är det bara att ta hänsyn till horisontlinjerna i din scen och hålla dem rakt mot rutnätet. För foton som du redan har tagit som är krokiga har de flesta fotoappar en räta ut justering. Den ingår i redigeringsfunktionerna i den inbyggda appen iOS Photos. Tryck på för att använda rätningsfunktionen Redigera medan du tittar på fotot i kamerarullen och klicka sedan på beskära verktyg. Svep åt vänster eller höger på vinkelskalan, och ett rutnät kommer att ligga ovanpå din bild för att hjälpa dig att räta ut horisontlinjerna i din bild. Genom att hålla dina horisontlinjer raka i första hand kan du få ut det bästa av din komposition utan att behöva beskära viktiga delar av bilden när du redigerar bilden för att räta ut den. Det håller också din bild välbalanserad och mer behaglig för ögat.

Skjut för att redigera

Blå himmel över vatten

Teknik har kommit långt, men ingen kamera kan fånga djupet av vad ögat kan se. När vi tar bilder måste vi göra val. Redan på filmdagarna handlade mörkrummet om redigering. Ansel Adams brukade säga att det negativa är poängen, och utskriften är föreställningen. När App Store blev tillgängligt och fotoredigeringsappar började komma i våra fickor, blev iPhone den första enheten som gjorde att du kunde fotografera, redigera och dela dina foton utan att behöva ladda upp dem från ett minneskort till en dator. Medan solnedgångar ofta inte behöver redigeras, är det klokt att planera för redigering, redan innan du tar bilden. Att fånga detaljer i moln kan vara svårt, till exempel om du inte är försiktig med vad du väljer när du exponerar för bilden. Många appar, som Camera +, ProCamera och ProCam 2, låter dig skilja fokus från exponering så att du kan trycka på en del av scenen för att fokusera och en annan del för att ställa in exponeringen. Även den grundläggande kameraprogrammet låter dig trycka på den del av bilden du vill exponera. Om du ställer in exponeringen i det ljusa området på himlen blir de mörkare områdena ofta helt mörka. Om du väljer en mörk del av bilden kommer din solnedgångshimmel att tvätta ut. Tricket är att välja något nära mitten och sedan använda en redigeringsapp för att göra färgerna och kontrasten riktigt pop. Om du måste välja, sikta mot himlen; exponera för himlen och redigera för skuggorna.

Svartvitt är lika med drama

Svartvita solnedgångar kan vara väldigt övertygande. En monokrom himmel kan vara lika dramatisk som en i färg.

Prova några redigeringsappar

Kvinna på telefonen silhuett vid solnedgången

Numera finns massor av gratis redigeringsappar för iPhone och Android till vårt förfogande, kraftfulla fotoredigeringsverktyg som Snapseed och Filterstorm. Det finns till och med en iPhone-version av Photoshop. Dessa ger användarna möjligheter de bara kunde drömma om för några år sedan. Snapseed fungerar särskilt bra för solnedgångsbilder; dramafiltret förbättrar kontrasten och strukturerna i ljuset. Du kanske upptäcker att detta är den enda justeringen du behöver göra för en solnedgångsbild. Utforska appar som Rays & SlowShutterCam också. Solnedgången är alltid kul att leka med i strålar, och om du är nära vatten kan SlowShutterCam ge dig en effekt som liknar en lång exponering på en mer sofistikerad kamera. Den mjukande effekten kan ge vackra resultat vid solnedgången och kan ge din bild en målarfärgad känsla.

Prova HDR

Solnedgång över träsket

En vanlig metod för att utöka tonerna i en bild är att kombinera två eller flera bilder i en process som kallas HDR (High Dynamic Range). Enkelt uttryckt innebär denna process att en bild som exponeras för skuggorna kombineras med en bild som exponeras för höjdpunkterna i en bild med båda områdena ordentligt exponerade. Ibland är resultaten väldigt onaturliga och oroande – men när man gör det ordentligt kan man ibland inte ens säga att HDR-processen användes. Många iPhone-kameraappar, inklusive den inbyggda kameran, har ett HDR-läge, vilket ofta ger mycket bättre solnedgångsresultat. För bästa resultat ger en dedikerad HDR-app som ProHDR eller TrueHDR dig dock mest kontroll. Du kan antingen fotografera HDR-fotot inifrån appen eller ta ett mörkt foto och ett ljust foto och manuellt slå samman dem i HDR-appen. Medan solnedgångssilhuetter kan vara tilltalande kan ibland detaljerna i de mörka områdena ge sammanhang. HDR ger dig möjlighet att visa färgen och detaljerna på himlen såväl som detaljerna i de mörka skuggområdena. Eftersom du kombinerar två eller flera bilder för att göra ett HDR-foto kan ett stativ eller något som stöder din iPhone vara till hjälp för att hålla kanterna på de sammanslagna bilderna rena. Alternativt kan du medvetet fånga rörelsen kreativt och veta att du tar två foton och slår ihop dem.

Utforska ljuset

suddigt torn vid solnedgången

Var tålmodig: Det bästa ljuset och färgen kommer ofta efter solen försvinner bakom horisonten. Se efter den bästa färgen flera minuter efter solnedgången. Utforska också hur den nedre solens nedre vinkel lyser upp världen runt dig. Fälgljus- och bakgrundsbelysningseffekterna kan leda till några kraftfulla bilder. Solnedgångar handlar inte alltid om sol och moln.