Saltar al contenido

Hur påverkar rumsbelysning din TV-tittande?

2 de julio de 2021
tv room lighting 182413786 598f62b122fa3a00101af98d

Reflektioner på TV: ns skärm förstör alla TV-upplevelser. Genom att utforska rumsbelysningsfaktorer som kan påverka TV-tittarnas kvalitet kan du optimera din situation så att du inte behöver hantera en sub-par-upplevelse. Denna information gäller TV-apparater från olika tillverkare inklusive, men inte begränsat till, de som tillverkats av LG, Samsung, Panasonic, Sony och Vizio.

Ljusflöde vs skärmreflektion

Innan vi börjar med problem med rumsbelysning måste du först förstå hur bildljus når dina ögon. För TV-apparater tittar du direkt på ljuset som TV: n släpper ut från skärmen. Typen av skärmytan kan påverka hur bra bilderna når dina ögon.

Exempelvis är den verkliga skärmpanelen att föredra framför ett tillsatt glasskikt när det gäller att minska reflektioner. Även om ett extra glasöverdrag kan skydda panelen från damm och fläckar och är lättare att rengöra ökar det känsligheten för ljusreflektioner. Specifika LED / LCD-TV-apparater kan innehålla antingen bara skärmpanelen eller ytterligare glasöverlägg, men plasma-TV-apparater har vanligtvis glasöverdrag över sina skärmpaneler, vilket är mer reflekterande. Dessutom matar LED / LCD-TV mer ljus ut än en OLED- eller plasma-TV, så om du har ett starkt upplyst rum föredras i allmänhet en LED / LCD-TV minus eventuella ljusreflektionsproblem. En annan TV-egenskap som kan påverka de bilder du ser är dock om TV: n har en platt eller böjd skärm-TV. TV-apparater med krökt skärm kan förvränga ljuset som träffar skärmen i ett starkt upplyst rum, vilket resulterar i en dålig tittarupplevelse. För videoprojektorer ses bilder som ett resultat av indirekt ljus som reflekteras från en projektionsskärm. Om skärmen gör ett dåligt jobb med att reflektera ljus tillbaka in i visningsområdet kan bilderna vara svagare än du kan behöva. Ljus som träffar skärmen från andra källor förutom projektorn kan också påverka mängden ljus från den projicerade bilden som når dina ögon.

Oönskade ljuskällor: Windows och lampor

Windows är uppenbarligen ett stort problem, eftersom solljus och exteriörljuskällor kan komma in i TV: n eller hemmabiovisningsrummet och reflektera från en TV-skärm eller tvätta ut bilder på en projektionsduk. Lampor och andra typer av rumsbelysning kan också orsaka problem. Ingenting är mer irriterande än att se en reflektion av en lampa på en TV-skärm. Det betyder att placeringen av lampan i en TV- eller projektorrum är avgörande om du inte stänger av lampan.

Kontroll av oönskade ljuskällor

  • Persienner och gardiner: Om din TV eller ditt hemmabiorum har fönster är ett effektivt sätt att kontrollera oönskat ljus som kommer in i ditt rum under videoprojektor eller TV-tittande med persienner eller gardiner. Men mörkfärgade persienner och gardiner fungerar bäst.
  • Praktisk lampplacering: Om du har lampor i din hemmabio eller TV-rum, placera dem så att deras ljus inte reflekteras från skärmen. Det är bäst att placera lamporna på vardera sidan av TV-skärmen istället för på ett rum som ligger framför skärmen. Men om du har lampor framför skärmen, t.ex. bredvid din sittplats, stänger du av dem när du tittar på din TV eller videoprojektor. På samma sätt, om du har vägg- / taklampor, se till att du också har ett dimsystem installerat så att du kan styra mängden ljus som de skjuter in i rummet eller på din TV-skärm.

Ibland kan ditt rum vara för mörkt

Även om ett för ljust rum eller ett rum med irriterande omgivande ljuskällor kan orsaka problem med TV- eller videoprojektorn, kan det också vara ett problem att ha ett rum som är för mörkt. För videoprojektorer, ju mörkare rummet desto bättre, men för TV-tittande kan ett mycket mörkt eller helt mörkt rum vara ett problem. Anledningen till att ett helt mörkt rum inte är ett problem för videoprojektorer är att du tittar på bilder som reflekteras från en mycket stor skärm – eftersom ljuset reflekteras blir det mjukare för dina ögon. Men med TV-apparater är det mer som att titta direkt in i ljuskällan – vilket kan orsaka ögonbesvär, eller till och med huvudvärk, under långa visningsperioder i ett mörkt rum. Precis som du inte vill låta ljuskällor (fönster, lampor) skina in i rummet och orsaka oönskade reflektioner från TV-skärmen, vill du inte heller att rummet ska vara helt mörkt.

Bias Lighting

Ett innovativt sätt att styra ljus, särskilt för att ta itu med rumsmörkret, i en TV- eller hemmabiovy är med förspänningsbelysning. Biasbelysning är en teknik där en omgivande ljuskälla faktiskt placeras bakom TV: n och lyser ljuset till sidorna och / eller ovanför TV: ns baksida. Om det görs korrekt skapar förspänningsbelysning ett omgivande ljusfält som inte lyser direkt mot tittaren, vilket skapar en motvikt mot ljuset som kommer direkt från TV-skärmen. Denna inställning resulterar i en upplevd mjukning av det direkta ljuset som kommer från TV-skärmen. Det minskar ögonbelastningen genom att titta på TV-skärmens höga ljusstyrka och tittaren upplever en mer balanserad kontrast och färg från TV-skärmen.

Typer av biasbelysning

Det enklaste sättet att genomföra förspänningsbelysning (förutsatt att TV: n inte är väggmonterad) är att skaffa en eller flera enkla klipplampor och fästa den på dem på baksidan av stativet som din TV är placerad på. Rikta ljuset så att det reflekterar från väggen till sidorna och toppen av TV: n. Det är bäst att använda en LED-lampa, eftersom en CFL eller glödlampa kan vara för ljus. En annan metod (som du kan använda med både vägg- och ståmonterade TV-apparater) är att köpa ett biasbelysningssats som fästs på baksidan av din TV. Dessa LED-accentljussatser ger en remsa som innehåller flera små LED-lampor och en kontroller. Systemets funktion är att bandet och styrenheten ansluter till TV: ns USB-port (din TV måste ha en USB-port); bandet slås på och av när du slår på eller stänger av TV: n. I vissa fall tillåter styrenheten användaren att ställa in den dominerande färgen på biasljuset för att bäst matcha din TV-tittande och väggfärg.

Poängen

För att få bästa TV- och filmupplevelse, överväg:

  • Flytta TV: n från fönster
  • Flytta lampor bort från TV: n
  • Lägga till persienner för att blockera ljuset
  • Lägg till förspänningsbelysning (även om detta inte är för reflektion, bara för komfort i ögonen)