Saltar al contenido

Installera en kraftomvandlare i en bil eller lastbil

22 de julio de 2021
installinverterincar 594eda005f9b58f0fc54842d

Omformare är praktiska prylar som tar en 12V DC-ingång och ger en 110V eller 220V i många länder, AC-utgång. I enklare termer tar de den el som finns tillgänglig från cigarettändaren eller tillbehörsuttaget i din bil eller lastbil och förvandlar den till den typ av el som finns tillgänglig från eluttagen i ditt hem. Detta kan vara oerhört användbart i en bil, lastbil eller husbil eftersom det väsentligt ökar de typer av elektronik som du kan använda på vägen. Eftersom nästan alla dina hushållsapparater och elektronik tar bort växelström, kan du effektivt ta en enhet som du normalt bara skulle kunna använda hemma och använda den på vägen genom att lägga till en kraftomvandlare i din bil. Verktyget som tillhandahålls av en bra kraftomformare är särskilt användbart för säljare, lastbilsförare och andra människor som tillbringar mycket tid i sina fordon, men en bilomformare kan också vara en livräddare på en lång bilresa, campingutflykt och i en många andra omständigheter. Omformare är användbara, men de har begränsningar. Mängden effekt som en växelriktare kan tillhandahålla är begränsad av själva växelriktarens konstruktion och metoden som du använder för att ansluta den till fordonets elektriska system. Viss utrustning och apparater, som kylskåp, använder en enorm mängd elektricitet när de slås på första gången, eller med jämna mellanrum under användning, vilket kan vara ett problem om växelriktaren inte är tillräckligt stor för att hantera vågorna.

Hur man installerar en bilomformare

En bilomformare är det enda sättet att använda många prylar när du är hemifrån, men det finns några saker att tänka på innan du köper och installerar en.

Om du funderar på att installera en bilomformare finns det tre huvudöverväganden som du måste tänka på innan du trycker på avtryckaren:

 1. Krav på bärbar enhet – Omformaren måste kunna leverera tillräckligt med ström för alla enheter som du vill ansluta på en gång.
 2. Installationsplatser för växelriktare – Omvandlare kan installeras nästan var som helst, men du måste tänka på tillgänglighet för att ansluta enheter, hur du ska ansluta den till ström och jord, och om den kommer att kunna sprida den värme som den genererar under användning på ett säkert sätt.
 3. Problem med kabelanslutning av kraftomformare – Du kan ansluta små omformare direkt till en cigarettändare eller tillbehörsuttag. Större växelriktare måste kopplas direkt till batteriet med en stor säkring.

Det första och viktigaste är att överväga hur mycket ström din enhet behöver eftersom det kommer att diktera storleken på din växelriktare, installationsmetod och installationsplats. Vi kommer att gå in på detta mer i följande steg, men här är några grova kraftkrav för att komma igång:

 • Bärbar värmare: 1500 watt
 • Standard hårtork: 1500 watt
 • Minikyl: 100 watt (500 watt vid start)
 • 17 «bärbar dator: 90 watt (mindre för mindre modeller)
 • Gjutjärnsplatta: 1 500 watt (1100 för modeller med spiralbrännare)

Effektkrav kontra generatorns utgång

högpresterande generator

Om dina wattbehov är tillräckligt höga kan du behöva en generator med hög effekt.

Krav på bärbar enhet

För att uppskatta rätt växelriktarstorlek är en allmän tumregel att multiplicera förstärkarna på din enhet med volt, vilket ger wattbehovet:

V x A = W

Låt oss till exempel säga att du har uppgraderat din gamla PS3 till en PS4 eller Xbox 360 till en Xbox One, och du är inte säker på vad du ska göra med din gamla konsol. Dessa konsoler kanske inte är väldigt bärbara, eller det enklaste sättet att lägga till bilspel i din bil, men du kan enkelt jury rigga en för att fungera som kärnan i ett DIY-multimediasystem för bilar. Betyget på Xbox 360-strömförsörjningen indikerar att den drar 4A vid 110V, så om du vill spela en Xbox 360 i din bil skulle du ta dessa siffror och ansluta dem till den ovan nämnda formeln:

110V x 4A = 440W

I det här fallet behöver du en växelriktare som ger minst 440W. Det är dock viktigt att notera att du måste hitta en som kan ge 440W kontinuerlig i motsats till 440W topp. Du behöver också en större växelriktare om du vill ansluta något samtidigt som du använder Xbox.

Generatorutgång och effektomvandlare

Den andra sidan av ekvationen är exakt hur mycket kraft din generator kan lägga ut. Ibland kan du hitta det här numret genom att titta på din generator, men du kan behöva kontakta din lokala återförsäljare för att få ett hårt nummer. Om du har problem med att hitta hårda siffror kan en bilverkstad (eller någon verkstad med nödvändig utrustning) testa din bils verkliga effekt och förbrukning. De flesta generatorer kan lägga ut mer watt än lagerelektroniken förbrukar, och de kan vanligtvis hantera ytterligare elektronik som förstärkare, men den exakta effekten varierar från fabrikat till modell. Om du vill köra mycket kraftintensiv utrustning från din växelriktare kan du behöva installera en högpresterande generator. Om du kör en lastbil som har plats för ett extra batteri är det också en bra idé att dra nytta av den situationen. Detta gäller särskilt om du vill använda din växelriktare när motorn är avstängd, eftersom att lägga till ett extra batteri hjälper dig att tömma huvudbatteriet till den punkt där fordonet inte startar.

Bilomvandlarplatser

1626978423 60 Installera en kraftomvandlare i en bil eller lastbil

Plats är ett viktigt övervägande på grund av användarvänlighet och problem med ledningar.

Det första steget i att installera en bilomformare är att bestämma var du ska lägga den. Några platser att överväga är:

 • I bagageutrymmet
 • Under en plats
 • Inuti handskfacket
 • Monterad på golvbrädorna
 • Placeras under strecket

När du överväger potentiella installationsplatser är det viktigt att tänka på var din strömförsörjning kommer ifrån och hur enkelt det blir att ansluta dina enheter. Om du vill köra elektronik i bilens huvudhytt kan det hända att en bagageinstallation inte är bekväm. Å andra sidan kan det vara en bra plats under andra omständigheter. Det är också viktigt att överväga värmeavledning. Omvandlare kommer vanligtvis med inbyggda fläktar, och många av dem är faktiskt utformade som stora kylflänsar. Om din växelriktare har en fläkt måste du hitta en installationsplats där luftflödet inte blockeras.

Tillfällig installation av bilomformare

1626978424 563 Installera en kraftomvandlare i en bil eller lastbil

Om du inte har stora wattkrav är en tillfällig installation ett bra val.

Det enklaste sättet att installera en bilomformare är att helt enkelt ansluta den till ett 12V tillbehörsuttag. Dessa uttag har traditionellt använts för cigarettändare, men många nya fordon undviker tändaren helt. Vissa fordon har också flera uttag, eller avlägsna uttag, förutom det som finns i mittkonsolen. Eftersom cigarettändaren, eller 12V-uttaget, är bunden till en krets som vanligtvis innehåller annan elektronik, finns det en gräns för hur mycket effekt du kan dra från den. Av den anledningen begränsar många cigarettändaromformare artificiellt det tillgängliga wattförbrukningen när du använder denna typ av anslutning. Det är en stor nackdel om du vill använda strömkrävande enheter, men det är en avvägning för hur enkelt det är att bara ansluta en växelriktare till ett tillbehörsuttag och använda det. Dessa plug-in-omformare är perfekta för bärbara datorer och andra små elektroniska enheter. Några av dem inkluderar även inbyggda USB-uttag för att driva mobiltelefoner, GPS-enheter och allt annat som använder en vanlig USB-anslutning. För mer kraftintensiv utrustning och permanenta installationer måste du göra några ledningar.

Permanent installation av bilomformare: säkring i rad

1626978424 266 Installera en kraftomvandlare i en bil eller lastbil

Inbyggd säkring är viktig om du drar strömmen direkt från batteriet.

Ett sätt att permanent koppla en bilomformare är att antingen ansluta till elkabeln eller gå direkt till batteriet. Om du väljer att gå direkt till batteriet måste du hitta var ledningsnätet passerar genom brandväggen och fiska din egen strömkabel igenom. När du har klickat på batteriet kommer en säkring i linje att säkerställa att ingenting smälter eller tänds när du sätter på växelriktaren. Om du knackar på en befintlig strömkabel kan du enkelt få samma problem som du hanterar när du ansluter till ett cigarettändaruttag. Det är därför det är viktigt att du har en bra förståelse för vad som finns i en given krets innan du använder det. Att lägga till en betydande effektbelastning till en befintlig strömkabel och krets kan stava problem, varför det är en bra idé att gå direkt till säkringsboxen om du inte vill fiska en tråd genom brandväggen.

Permanent installation av bilomformare: Säkringsdosa

1626978424 588 Installera en kraftomvandlare i en bil eller lastbil

Att använda en tom plats i säkringsboxen är det renaste sättet att koppla en bilomformare, men det är inte den enklaste vägen.

Vissa säkringslådor finns under huven, men många av dem finns bekvämt någonstans under instrumentbrädan. Det gör säkringslådan till ett bra ställe att koppla in en bilomformare om du inte är intresserad av att fiska ledningar genom brandväggen. Om din säkringslåda har några tomma platser är det vanligtvis ett bra ställe att använda. Du kan antingen installera en ny säkring i det tomma facket och knacka på säkringsboxens baksida eller använda en spadekontakt för att ansluta direkt till säkringsboxens framsida. Att lägga till en ny säkring ser renare ut, men att ansluta en spadekontakt är lite enklare. Du måste dock lägga till en inbyggd säkring om du väljer att gå den vägen. Om du inte tar med någon säkring någonstans i kretsen kan du sluta med en brand inuti ditt fordon om något skulle gå fel. När du får ström från säkringsboxen bör du också kontrollera om anslutningen alltid har ström eller om den bara har ström när tändningen är på. Om du alltid vill kunna ansluta till din växelriktare vill du ha en anslutning som alltid är varm, medan du använder en som bara är varm när tändningen är på kommer att förhindra att ditt batteri av misstag går ur drift. När du väl har bestämt dig för hur du ska ansluta din växelriktare till fordonets elektriska system, kanske du också vill överväga om du behöver en ren sinusvågsomformare. Medan de flesta applikationer inte kräver extra kostnad, finns det en del elektronik som kan skadas av en modifierad sinusvågsomvandlare.