Saltar al contenido

Kan Chromebooks få virus?

2 de julio de 2021
CHROMEBOOKVIRUS 70f436f7387c42c3a52a2c2483f84458

Chromebooks är i sig säkrare än andra datorer på grund av sin design. Du kanske har hört påståenden om att virus inte finns i Chrome OS. Även om det är ett djärvt påstående, är det korrekt i en mycket snäv mening. Helhetsbilden är mer komplicerad än så. Skadliga parter kan rikta sig mot Chromebooks med skadlig kod. De använder funktioner som Android-appar på Chrome OS eller kör Linux på en Chromebook för att öppna Chromebook till ytterligare risk. Ändå kan du hålla din Chromebook säker med Chrome OS om du är försiktig.

Finns det ett Chromebook-virus?

Datavirus är en typ av skadlig kod som injicerar kod i filer. När en dator kommer åt filen eller kör processen körs den skadliga koden. Vid den tiden kan viruset utföra skadliga åtgärder som att förstöra data och kan replikera sig själv genom att sprida sig till andra system. Chrome OS har flera funktioner som gör det svårt eller till och med omöjligt för datavirus att infektera Chromebooks. Den första är att varje gång du startar om din Chromebook utför den en självkontroll. Om den hittar några ändringar i systemet, som filer som har modifierats av ett virus, reparerar den automatiskt sig själv. Den andra funktionen förhindrar att virus infekterar filer eller stjäl lösenord i första hand genom att köra separata webbläsarfönster, webbläsartillägg och Android-appar i isolerade miljöer som kallas sandlådor. Eftersom varje sandlåda är skild från resten av systemet kan ett virus i ett inte infektera systemfiler eller filer i en annan sandlåda.

Chromebook-skadlig programvara är fortfarande värt att oroa sig för

Det är osannolikt att ett virus infekterar en Chromebook, men andra skadliga programtyper kan glida genom sprickorna. Skadlig programvara är en mer allmän term som inkluderar virus, spionprogram, trojaner, webbläsarkapare, rootkits och annan programvara som är utformad med skadlig avsikt. Den största potentialen för skadlig kod kommer från webbläsartillägg och Android-appar. Om du kör webbläsartillägg utan sandlådor öppnar du risken för din Chromebook. Google gör ett utmärkt jobb med att skanna Android-appar för skadlig kod. Ändå kan en skadlig app smyga in i butiken. Om webbläsarfönstret i Chrome OS är låst och visar ett meddelande om att det har ett virus har du antingen besökt en skadlig webbplats eller installerat ett skadligt tillägg. Du kan vanligtvis åtgärda problemet genom att starta om och avinstallera tillägget. I värsta fall löser problemet med att tvätta en Chromebook.

Är appar från tredje part farliga?

Tredjepartsbutiker tillhandahåller en metod för att skaffa appar som inte är tillgängliga via den officiella Google Play Store. Dessa tredjepartsbutiker erbjuder ibland gratisversioner av appar som kostar pengar i Play Store, vilket borde vara en röd flagga om att något är fel. Falska kryptovalutaplånböcker är ett exempel på skadlig kod som kan installeras via en tredjepartsapp. Verkliga kryptovalutaplånböcker lagrar, använder och tar ut bitcoin och andra valutor. En falsk kan eventuellt ta din kryptovaluta och sedan inte låta dig dra tillbaka den. Andra skadliga appar som laddats ner från tredjepartsbutiker kan maskeras som riktiga appar men finns bara för att stjäla kontoinformation.

Är Linux på en Chromebook farligt?

Vissa Chromebooks kan köra Linux- och Linux-appar. Det var möjligt genom en något komplicerad process som innebar att man aktiverade utvecklarläget. Den nya metoden gör den mer hanterbar. När du kör Linux på din Chromebook och installerar Linux-appar öppnar du din dator för risk för infektion med skadlig kod. Virus och annan skadlig kod är dock ovanliga på Linux. Så även om detta ökar risken är det inte så mycket.

Hur du skyddar din Chromebook från virus och annan skadlig programvara

Du kan ladda ner och installera antivirusprogram på en Chromebook via ett webbläsartillägg eller som en Android-app. Om du gör det, hämta tillägget eller appen från den officiella Play Store och installera programvara från betrodda namn som Malwarebytes. Även utan antivirusprogram gör de inbyggda säkerhetsfunktionerna i Chrome OS det ganska enkelt att vara säker. Om du vill minimera din risk, överväg några eller alla av dessa försiktighetsåtgärder:

  • Aktivera inte utvecklarläget om du inte behöver det: Även om detta är ett kraftfullt verktyg, kanske du inte behöver det. Vissa Chromebooks kan köra Linux utan att aktivera utvecklarläget.
  • Använd inte appbutiker från tredje part: Google övervakar de appar som visas i Play Store, men inte tredjepartsappbutikerna. Använd dessa inofficiella källor till appar och tillägg på egen risk.
  • Var uppmärksam på vad du installerar: När du installerar en app eller tillägg, var uppmärksam på dess begäran om tillstånd. Om det verkar felaktigt, kolla recensionerna och kommentarerna som appen fick, eller sök på internet för att se till att det är legitimt.
  • Skjut inte upp Chromebook-uppdateringar: Chrome OS är bra på att hålla sig säker, men att hålla på uppdateringar kan öppna Chromebook för nya sårbarheter. När en ny uppdatering blir tillgänglig för din Chromebook, installera den så snart du kan.