Saltar al contenido

Kan en modifierad sinusvågsomvandlare skada elektronik?

25 de junio de 2021
europe greece 2018 view of modified sine wave inverter 12 volts dc 230 volts ac 965514438 5c4e004d46e0fb0001a8e7f3

Om du gillar att campa är det ganska användbart att ha en ren sinusomvandlare för din husbil så att du kan köra din elektronik medan du är ute i naturen. Modifierade sinusvågsomformare kan hittas till ett bra pris, men det finns alltid risk för skador på dina elektroniska enheter – vilket gör det nödvändigt att lära dig så mycket som möjligt innan du köper. Det finns bara två typer av elektronik som du behöver oroa dig för när du använder en modifierad sinusomvandlare: apparater som använder växelströmsmotorer och vissa klasser av känslig medicinsk utrustning. Om din elektronik inte faller i någon av dessa två kategorier, är det extremt osannolikt att en modifierad sinusvågsomvandlare kommer att göra någon skada. Medan en ren sinusvågsomvandlare är säker för användning med ett bredare utbud av enheter, är det inte alltid värt att kosta mer för rena sinusvågsomformare.

Hur Sine Wave-växelriktare fungerar

Både rena och modifierade sinusvågsomformare tar 12V DC från ett batteri och förvandlar det till något som ungefär motsvarar den växelström som normalt finns från vägguttagen i ditt hem eller företag. AC står för växelström, vilket hänvisar till det faktum att växelström periodvis ändrar riktning. Detta kan visualiseras som en sinusvåg som försiktigt stiger och faller och byter polaritet direkt när den träffar noll volt. I rena sinusvågsomformare matchar växelströmseffekten som produceras av växelriktaren mycket nära en faktisk sinusvåg. I modifierade sinusvågsomvandlare växlar polariteten plötsligt från positiv till negativ. De enklaste växelriktarna producerar en fyrkantig våg, där polariteten vänds fram och tillbaka, medan andra modifierade sinusvågsomformare skapar en serie steg som närmare en faktisk sinusvåg. Eftersom att producera en modifierad sinusvåg är en mycket enklare process än att skapa en ren sinusvåg, är modifierade sinusvågsomvandlare vanligtvis mycket billigare. Avvägningen är att viss elektronik bara inte fungerar korrekt eller kan till och med skadas om de inte drivs av en ren sinusvåg.

Enheter som kan skadas av en modifierad sinusvågsomformare

Medan du förmodligen har det bra med en billig modifierad sinusvågsomvandlare i din husbil, finns det några olika saker som du inte vill springa av med en modifierad sinusvåg. Allt som använder en växelströmsmotor kommer inte att fungera till full kapacitet på en modifierad sinusvåg. Hushållsapparater som kylskåp, mikrovågor och kompressorer som använder växelströmsmotorer går inte lika effektivt på en modifierad sinusvåg som på en ren sinusvåg. I vissa fall kan körning av en växelströmsmotor på en modifierad sinusvåg leda till ansamling av överflödigt spillvärme som kan skada utrustningen. Du är förmodligen okej att använda dessa enheter med en modifierad sinusomvandlare, men du gör det på egen risk. Det andra viktigaste att vara orolig för med modifierade sinusvågsomformare är känslig medicinsk utrustning. Om du till exempel använder en CPAP för att korrigera apnéer när du sover, kommer du att ha det bättre med en ren sinusomvandlare. Vissa CPAP-tillverkare varnar för att du kan skada din maskin med en modifierad sinusomvandlare, och andra anger att CPAP fungerar men luftfuktaren kan skadas. Andra typer av medicinsk utrustning, såsom syrekoncentratorer, behöver också en ren sinusvåg. I dessa typer av fall är det bättre att du använder ren sinusvågseffekt eller letar efter en enhet som kan drivas med likström utan behov av en växelriktare alls om den är tillgänglig. Vissa enheter lider av oönskad störning från en modifierad sinusomvandlare. Du kan driva en radio med en modifierad sinusomvandlare, men den kan hämta störningar från den modifierade sinusvågen, vilket kan göra det svårt att lyssna på.

Andra enheter som kanske inte fungerar

Några andra elektroniska enheter som kanske eller inte fungerar korrekt utan en ren sinusvåg inkluderar:

  • Enheter som använder tyristorer som laserskrivare och kopiatorer
  • Enheter som använder kiselstyrda likriktare
  • Belysning som använder elektroniska förkopplingsdon, som många lysrör

Enheter som vanligtvis fungerar bra

Listan över elektronik som vanligtvis fungerar bra med en modifierad sinusvåg är alldeles för lång för att komma in här. Det räcker med att säga att om den inte använder en växelströmsmotor, inte är en känslig del av medicinsk utrustning och inte passar in i något av de andra no-go-scenarierna, kommer du förmodligen att vara klart . Om enheten som du vill driva använder en likriktare för att ändra växelström till likström är det extremt osannolikt att du har några problem. Det betyder att din bärbara dator antagligen kommer att bli bra, även om vissa tillverkare hävdar att om du inte använder en ren sinusvågsomvandlare kommer den korta livslängden för den bärbara datorns kraftsten att förkortas. Om enheten du vill starta går på likström i första hand, som en bärbar dator, är du faktiskt bättre att leta efter ett sätt att hoppa över övergången från DC till AC och tillbaka till DC. Om det verkar komplicerat kan det vara lättare att tänka på det när det gäller din mobiltelefon. När du laddar telefonen i bilen kopplar du inte in en växelriktare och sätter inte i väggladdaren. Du ansluter direkt till bilens cigarettändaruttag, vilket är både enklare och effektivare. Bärbara datorer och många andra enheter kan också drivas direkt från en likströmskälla på exakt samma sätt med rätt adapter.