Saltar al contenido

Kan jag använda en cigarettändaromvandlare?

27 de julio de 2021
close up of automatic cigarette ignition lighter 659134971 5b8824d346e0fb0050180b0a

Även om det inte är något fel med att ansluta en växelriktare till ditt cigarettändaruttag eller något 12V-tillbehörsuttag, finns det några begränsningar för vad du kommer att kunna driva med den typen av anslutning. Om elektroniken du vill ansluta drar mindre ström än cigarettändarens säkring är klassad för, ska växelriktaren fungera bra. Det är vanligtvis cirka 10 till 15A. Om du behöver mer strömstyrka än så behöver du en annan ledningslösning.

Problemet med Plug and Play-cigarettändaromvandlare

Medan cigarettändaromformare är praktiska, lider de alla av samma designbegränsningar. Till skillnad från växelriktare som är anslutna direkt till ett bilbatteri (eller till en särskild krets) drar en cigarettändaromformare ström från cigarettändarkretsen. Det betyder att du inte kan lägga en belastning på den här typen av växelriktare som drar mer ström än cigarettändarens säkring klarar, annars spränger du säkringen. Dessutom kan cigarettändarkretsar ha mer än en tändare. Dessa kretsar har ofta extra 12V-tillbehörsuttag bundna i dem, och de ger ibland också ström till strålkastare, huvudenheten och andra elektriska komponenter. Om cigarettändarkretsen i ditt fordon har någon av dessa ytterligare belastningar, minskar det ytterligare strömmen du kan dra från en växelriktare som är ansluten till den.

Större är inte bättre (när det gäller säkringar)

Innan du byter ut din 10A-cigarettändarsäkring med en större, bör du överväga följande: Varje säkring i det säkringsblocket är dimensionerad på lämpligt sätt för motsvarande krets, och dessa säkringar har en viktig funktion. De är utformade för att offra sig själva för att rädda resten av kretsen. I vissa fall kan detta förhindra brand. Om du helt enkelt byter ut en säkring med cigarettändare mot en större kan det gå bra. Men eftersom kretsen i fråga endast var utformad för att hantera 10A (eller vad säkringen är klassad för) kan du också skapa onödiga risker. Säg till exempel att några av ledningarna i kretsen bara är utformade för att hantera lite över 10A. Om du ansluter tillräckligt med saker till din cigarettändaromformare för att dra 20A, kommer dessa ledningar att vara den primära felpunkten istället för säkringen. I bästa fall tittar du sedan på några obekväma, dyra omkopplingar. Om du inte är så lycklig kan du sluta med en elektrisk eld.

Vad kan du ansluta till en cigarettändaromvandlare?

Ta reda på storleken på din cigarettändares säkring, samt hur mycket strömstyrka din utrustning drar. Om en enhet drar mindre ström än cigarettändarkretsen är klassad för, bör växelriktaren räcka. Kom ihåg att det finns en skillnad mellan strömstyrkan som en växelströmsenhet drar och den strömstyrka som växelriktaren drar för att konvertera ~ 12V DC från bilens elektriska system till 110V AC. Som en tumregel bör en cigarettändaromformare inte dra mer än 100-120W. Vissa bilanvändare med dubbla användningsområden är kopplade med detta i åtanke. Om så är fallet kommer växelriktaren att vara begränsad till cirka 100W när den ansluts till cigarettändaren och därmed kunna hantera sitt fulla kontinuerliga betyg när den är ansluten till batteriet. Vissa enheter som du kanske kan ansluta till en cigarettändaromformare inkluderar:

  • Bärbara datorer.
  • DVD-spelare.
  • Handhållna laddare för videospel.
  • Mobil enheter.
  • Telefon- eller batteriladdare.

Dessa enheter faller inom det allmänna området för strömstyrka som en cigarettändaromformare använder. Men om du vill använda en cigarettändaromformare bör du kontrollera enhetens strömstyrka för att se till att växelriktaren klarar det. Naturligtvis kan allt som du säkert kan ansluta till en cigarettändaromformare också drivas direkt från ett 12V-tillbehörsuttag med rätt adapter, vilket är mycket effektivare.