Saltar al contenido

Kommer en bilomformare att tömma batteriet?

11 de julio de 2021
inverter drain battery 586327cd3df78ce2c3e891f6

Att lägga till en kraftomvandlare i en bil, lastbil eller husbil öppnar en hel värld av möjligheter när det gäller de typer av elektronik du kan använda på vägen, men ingenting i livet är gratis. All den kraften måste komma från någonstans, och om den råkar komma från startbatteriet, kan den världen av möjligheter kollapsa i en värld av sårad med nästan ingen varning.

Även om frågan om en inverter som tömmer ett bilbatteri är ganska komplex, är den allmänna tumregeln att omformaren inte tömmer ett batteri när fordonet går, och särskilt inte när det kör runt. Att använda en växelriktare när motorn är avstängd tar dock batteriet ner, och det tar inte mycket innan motorn startar inte igen utan hopp eller laddning. Den enklaste lösningen på detta problem är att helt enkelt sluta använda växelriktaren innan den når den punkten, även om det är bra alternativ att ta med ett separat djupcykelbatteri bara för växelriktaren, eller till och med att ta med en generator med en inbyggd batteriladdare. också.

Töm batteriet medan motorn går

Varje gång motorn i en bil eller lastbil går, laddar generatorn batteriet och levererar också ström till det elektriska systemet. Batteriet är fortfarande viktigt eftersom generatorer kräver batterispänning för att fungera ordentligt, men generatorn ska göra tunga lyft närhelst motorn går. När allt fungerar ordentligt laddar generatorn batteriet om det behöver laddas, driver elektriska system och komponenter som din stereo och strålkastare och har ström kvar till tillbehör som en inverter. Om generatorn inte är lika med uppgiften att tillhandahålla all den juicen – antingen för att det går dåligt eller bara inte är tillräckligt kraftfullt – kan ditt elektriska system komma i urladdningstillstånd. Vid den tiden kommer du att märka laddningsmätaren på din streck, om du har en, sjunka ner under 12 eller 13 volt, vilket indikerar att strömmen faktiskt laddas ur från batteriet. När den typen av situation tillåts fortsätta för länge laddas batteriet så småningom till den punkt där du inte har tillräckligt med ström för att driva all elektronik i fordonet. Vid den tiden, eller till och med tidigare, kommer du vanligtvis att uppleva körbarhetsproblem. Motorn kan till och med dö.

Tomgång motorn kontra faktiskt körning

Det är också värt att nämna att generatorns effektkurva är högre vid höga varv per minut (RPM) än låga varvtal, vilket innebär att ett överskattat elsystem kan komma in i urladdningstillstånd vid tomgång även om det är bra när du kör ner motorvägen. Om du befinner dig i en situation där det elektriska systemet verkar komma in i urladdningstillstånd när fordonet stannar, kan det hjälpa att höja motorns varvtal genom att använda lite gas. Att höja motorvarvtalet för högt kan dock orsaka skada, så det är ofta en bättre idé att helt enkelt koppla bort strömkrävande enheter från växelriktaren. Varje situation är annorlunda, men det går vanligtvis bra med små elektroniska enheter som bärbara datorer, Blu-ray / DVD-spelare och telefonladdare utan att överbelasta det elektriska systemet. Om du behöver mer ström eller om du också har ett avancerat ljudsystem med en kraftfull förstärkare, subwoofer och andra komponenter, kan du behöva investera i en generator med hög effekt.

Töm batteriet när motorn är avstängd

När din motor inte går, är batteriet ansvarigt för att ge ström till det elektriska systemet. Det är därför som du lämnar dina strålkastare över natten tömmer batteriet till ingenting. Exakt samma sak händer om du använder en växelriktare när du parkerar. Vissa växelriktare har en inbyggd avstängningsfunktion med låg batterispänning, men det kanske eller kanske inte ger dig tillräckligt med reservkraft för att driva startmotorn. Eftersom nybörjare kräver en enorm mängd ström för att veva, kan du köra en växelriktare när du är ute och lära dig. Om du vill kunna använda din inverter när du camping, kanske du vill säkra dina insatser genom att köpa ett extra djupcykelbatteri för att driva inverteraren. Du kan också starta din motor för att ladda upp batteriet med jämna mellanrum eller ta med en generator som har en inbyggd batteriladdning om du får ett dött batteri.

Hur länge kan du köra en växelriktare innan batteriet tar slut?

Hur lång tid du kan använda en inverter för att driva din elektronik beror på hur mycket ström du använder och batteriets kapacitet. Om du känner till effekt på enheterna du vill använda och batteriets reservkapacitet kan du ansluta dessa siffror till den här formeln:

(10 x [Battery Capacity] / [Load]) / 2

type = «code»> Så om ditt batteri har en kapacitet på 100 ampere och du bara vill använda en bärbar dator som använder 45 watt, kan du se att du kan få cirka 11 timmar ur batteriet:

(10 x [100 AH] / [45 Watts]) / 2 = 11,11 timmar

type = «code»> I praktiken är det bäst att göra fel på sidan av försiktighet. Om du faktiskt skulle köra en 45-watt belastning på ett 100 AH batteri i 11 timmar, finns det en god chans att det faktiskt inte skulle finnas tillräckligt med juice kvar i batteriet för att driva startmotorn. Större belastningar – som en stationär dator, tv och många andra elektronik – tömmer ett batteri ännu snabbare.