Saltar al contenido

Konvertera ljudkassetter till MP3: Digitalisera dina ljudband

1 de julio de 2021
broken audio cassette tape 97439943 57d1f0985f9b5829f44934e1

Precis som magnetiskt videoband försämras materialet som används i dina gamla ljudkassetter med tiden – detta är allmänt känt som, Sticky Shed Syndrome (SSS). När detta händer faller metalloxidskiktet (som innehåller din ljudinspelning) gradvis av från underlagsmaterialet. Detta beror normalt på fuktinträngning som gradvis försvagar bindemedlet som används för att fästa de magnetiska partiklarna. Med detta i åtanke är det därför mycket viktigt att du konverterar värdefullt inspelat ljud till digitalt som fortfarande kan finnas på dina gamla kassetter så snart som möjligt innan nedbrytningsprocessen skadar det efter återhämtning.

Grundutrustning för överföring av ljudkassetter till din dator

Även om ditt musikbibliotek mest kan vara i digital form som ljud-CD-skivor, rippade CD-spår och innehåll som laddats ner eller streamats, kan du ha några gamla inspelningar som är sällsynta och måste överföras. För att få den här musiken (eller någon annan typ av ljud) till datorns hårddisk eller annan typ av lagringslösning måste du digitalisera det inspelade analoga ljudet. Detta kan låta en skrämmande uppgift och inte värt besväret, men det är enklare än det låter. Men innan du dyker in i att överföra dina band till ett digitalt ljudformat som MP3 är det klokt att först läsa upp alla saker du behöver innan du börjar.

Ljudkassetspelare / inspelare

Uppenbarligen behöver du en bandspelare som är i ordning för att spela dina gamla musikkassetter. Detta kan vara en del av ett hemstereosystem, en bärbar kassett / radio (Boombox / ghettoblaster) eller en fristående enhet som en Sony Walkman. För att kunna spela in det analoga ljudet måste den enhet du ska använda ha en ljudutgång. Detta tillhandahålls vanligtvis via två RCA-utgångar (röda och vita phono-kontakter) eller ett 1/8 «(3,5 mm) stereominikontakt som ofta används för hörlurar.

Dator med ljudkortanslutningar

De flesta datorer har idag antingen en Line In- eller mikrofonanslutning så att du kan fånga externt analogt ljud och koda det till digitalt. Om datorns ljudkort har en linjeanslutning (vanligtvis färgad blå), använd det här. Men om du inte har den här funktionen kan du också använda en mikrofoningångsanslutning (färgad rosa).

Ljudkablar av god kvalitet

För att minimera elektriska störningar när du överför din musik är det en bra idé att använda ljudkablar av god kvalitet så att det digitaliserade ljudet är så rent som möjligt. Du måste kontrollera vilken typ av anslutningar som behövs för att ansluta kassettspelaren till datorns ljudkort innan du köper en kabel. Helst bör du välja skärmade kablar, har guldpläterade anslutningar och använda ledningar med syrefritt koppar (OFC). Stereo 3,5 mm minijack (hane) till 2 x RCA phono-kontakter Stereo 3,5 mm minijack (hane) i båda ändar.

programvara

Många datoroperativsystem levereras med ett grundläggande inbyggt program för inspelning av analogt ljud via line-in- eller mikrofoningångarna. Det här är bra för att snabbt fånga ljud, men om du vill ha utrymme att utföra ljudredigeringsuppgifter som att ta bort bandbrus, rensa pop / klick, dela upp det inspelade ljudet i enskilda spår, exportera till olika ljudformat etc. överväg sedan att använda ett särskilt ljudredigeringsprogram. Det finns en hel del som är gratis att ladda ner, till exempel den mycket populära Audacity-applikationen med öppen källkod som är tillgänglig för ett brett utbud av operativsystem.