Saltar al contenido

Köpa musik: Ladda ner låtar eller lyssna på musik online?

21 de junio de 2021
enthusiastic young woman with pink hair listening to music at home 769729481 5b91dd194cedfd0025d904d9 5c8014a746e0fb00011bf415

Att köpa och lyssna på digital musik har aldrig varit enklare. Oavsett om du föredrar att strömma musik eller egna digitala filer som finns på din dator, finns det många alternativ. Nedladdning av digital musik via tjänster som iTunes eller Amazon erbjuder en mer permanent väg till musikägande, medan streamingtjänster som Spotify och Apple Music kommer direkt till punkten med tillgång till ett massivt bibliotek för en platt månadsprenumeration. Det finns bra argument för båda, men det handlar verkligen om preferens. Här täcker vi några för- och nackdelar och detaljer för var och en för att hjälpa dig att bestämma hur du får din musik.

Digitala mediebutiker

Om du föredrar att bygga upp och äga en fysisk musiksamling – som under de gamla goda dagarna när du skulle gå till en skivbutik och köpa en CD- eller vinylskiva – kanske du också föredrar att använda en digital mediebutik online. Dessa tjänster utgör en plattform för att köpa och ladda ner musik, filmer och annat innehåll som du kan behålla på din enhet och lagra hur du vill. Detta innebär att du, förutom att lagra musik på din dator, kan synkronisera den med din iPhone, iPod, MP3-spelare eller PMP. Digital musikägande innebär också att du kan rippa dina egna CD-skivor med en mediaspelare (som iTunes eller Windows Media Player), så att du kan bygga en mer fysisk version av ditt musikbibliotek. Denna typ av ägande medför dock några risker. Precis som med CD-skivor och skivor kan du förlora eller skada enheterna din musik är lagrad på. Inte alla à la carte-tjänster låter dig ladda ner köpta spår igen. Det är en bra idé att ha en katastrofåterställningsplan, som en extern hårddisk eller online-lagringstjänst, för att hålla dina filer säkerhetskopierade. Allt detta kan ta mycket tid om du har ett stort musikbibliotek, men du kommer alltid att äga musiken du har köpt, och det finns inget behov av ett månadsabonnemang för att behålla det.

Streaming Music Services

Strömmande musik kan vara det mer flexibla och potentiellt prisvärda sättet att njuta av digital musik. Nackdelen är att du inte äger någon av musiken du har tillgång till. Denna typ av digital musiktjänst erbjuder vanligtvis en månatlig (eller årlig) prenumerationsfrekvens för att få tillgång till ett smörgås av spår som täcker alla genrer du kan tänka dig. Många strömmande musiktjänster erbjuder mobila lösningar så att du kan lyssna på samma innehåll på din telefon, surfplatta eller underhållningssystem i bilen. Du behöver inte oroa dig för hårddiskutrymme, eftersom musik lagras i molnet. (Med de flesta streamingtjänster kan du ladda ner musik till din enhet så att du kan lyssna utan internetåtkomst, vilket förbrukar lagringsutrymme samtidigt som du förnekar ditt ägande av media.) Med spellistor och «favoriter» kan du organisera musiken du lyssnar precis som skulle du göra med en mediaspelare som iTunes. Du behöver inte oroa dig för att konvertera ljudformat, MP3-märkning eller synkronisering till din iPod, vilket gör musikupplevelsen mycket enklare. Du undviker också lagringskatastrofer som att förlora eller skada en extern hårddisk full av musik. Om du gillar att upptäcka ny musik snarare än att bygga upp ett bibliotek med oldies, är streamingtjänster en smart lösning. Kom bara ihåg att du aldrig kommer att äga den musik du lyssnar på; när din prenumeration upphör, gör det också din tillgång till musik.