Saltar al contenido

Lägga till ett extrabatteri

12 de julio de 2021
man working on car removing battery 578194587 5ad18e683de4230037b02284

Varje bil och lastbil, oavsett om den går på gas, diesel eller alternativt bränsle, har ett batteri. Batteriet är det som gör att motorn startar, och den ger ström till all elektronik i fordonet när motorn inte går. En annan komponent, generatorn, är ansvarig för att ge juice när motorn går. I vissa fall räcker inte ett batteri. De flesta elbilar har till exempel ett högspänningsbatteri som driver motorn och ett extra 12-voltsbatteri för att driva annan elektronik som radion. Andra fordon, som husbilar och husbilar, kommer vanligtvis också med extrabatterier för att driva allt från interiörbelysning till kylskåp. Om du tror att du kan använda lite extra batterikapacitet i din bil, oavsett om du ska köra ett kraftfullt ljudsystem eller något annat, är det möjligt att installera ett extrabatteri i nästan vilken bil som helst eller lastbil. Det är dock viktigt att förstå att det finns några problem som du inte kan lösa genom att installera ett extrabatteri.

Vem behöver ett extrabatteri?

Några av de situationer där ett hjälpbatteri kan hjälpa till är:

  • Tillhandahåller kraft för ett högpresterande billjudsystem: Extremt kraftfulla förstärkare och andra komponenter kräver ibland mer kraft än vad lagerladdningssystemet kan ge. Detta gäller särskilt om du använder bilens ljudsystem när motorn inte går, som vid tävlingar.
  • El för aktiviteter som tailgating: Om du gillar aktiviteter som tailgating, kan ett hjälpbatteri vara till hjälp för att tillhandahålla den juice som krävs för att starta radio, tv, matlagningsutrustning och allt annat du behöver för att hålla festen igång.
  • Primitiv camping utan att ge upp varelser: Om du vill ta med dig ditt fordon är det ganska enkelt att ansluta en växelriktare för att driva all elektronik som du inte kan vara utan. Att lägga till ett extrabatteri säkerställer att motorn fortfarande startar när det är dags att åka hem.

Installera inte ett extrabatteri för att kompensera för ett svagt primärbatteri

En situation där installation av ett extrabatteri inte hjälper är om batteriet du redan har inte håller en laddning. Det betyder att om du upplever ett problem där din bil inte startar på morgonen, kan det inte lösa problemet att lägga till ett andra batteri. Medan ett batteri som inte håller en laddning är en tydlig indikator på att det är dags för ett byte, betyder det också att det finns någon form av problem som måste hanteras innan du oroar dig för att installera ett extrabatteri. Under specifika omständigheter, som fall där du kör mycket elektronik när din bil är avstängd och sedan upptäcker att motorn inte startar, kan det vara slutet på att installera ett högkapacitetsbatteri eller ett andra batteri. Om inte, är det en bättre idé att kontrollera om det finns ett parasitiskt avlopp och fixa det innan du gör något annat.

Vad ska jag göra när ett batteri håller på att gå ur drift?

Innan du byter batteri, än mindre att installera ett extrabatteri, är det viktigt att du ser till att det inte finns ett parasitavlopp i systemet. Detta kan åstadkommas med ett testljus, men en bra amperemeter kommer att ge dig mer exakta resultat. är ganska enkelt, men det är viktigt att komma ihåg att vissa komponenter tenderar att dra en liten mängd ström, vilket är normalt. Du kan också stöta på situationer där det verkar som om ett avlopp finns, men det är bara ett relä som inte kan aktivera och stänga. Om det finns ett avlopp vill du fixa det innan du gör något annat. Det kan vara slutet på ditt problem just där, även om ditt batteri redan kan skålas från alla de tillfällen att det blev slut och du behövde en snabbstart. Om problemet har pågått tillräckligt länge kan du till och med upptäcka att din generators livslängd har minskat på grund av den extra belastning som ditt ständigt döda batteri har lagt på den.

Hur man säkert lägger till ett extrabatteri

Det finns några olika sätt att installera ett extrabatteri, men det viktigaste är att det måste installeras parallellt med det befintliga batteriet. Enkelt uttryckt betyder det att båda negativa batteripolerna måste vara anslutna till jord och de positiva polerna kan anslutas tillsammans med en säkring i rad eller till en batterisolator för att förhindra att batteriet tappas ut. Det är också viktigt att hitta en säker plats för hjälpbatteriet. Vissa fordon har utrymme i motorrummet. Om ditt fordon inte gör det kan du överväga att installera en batterilåda i bagageutrymmet eller någon annan säker plats.

Lägga till ett extrabatteri för högpresterande ljud

Om du har ett högpresterande ljudsystem som du deltar i i tävlingar, eller om du bara vill använda det när din bil inte går, kanske du vill lägga till ett extra batteri. Detta är helt säkert, även om det är viktigt att följa bästa praxis för ledningar och installation. Det andra batteriet bör kopplas parallellt med originalbatteriet, och de flesta biltävlingsexperter föreslår att du köper ”matchade” batterier istället för att koppla in ett högpresterande batteri i en konfiguration som innehåller ett befintligt batteri som redan är gammalt och trött. Batterikablarna bör vara den tjockaste mätaren som du rimligen kan använda, och du måste vara väldigt försiktig om du placerar det andra batteriet inuti fordonets passagerarutrymme. Eftersom batterierna kan explodera bör batteriet antingen placeras i motorrummet, bagageutrymmet eller inuti ett solidt byggt batteri eller högtalarbox om det har att vara inne i passagerarutrymmet. Naturligtvis vill du vanligtvis placera den så nära din förstärkare som möjligt. I vissa fall är det bättre med ett enda batteri med hög kapacitet än två seriekabelbatterier med lägre kapacitet. Du kan också ha det bättre med en förstyvningskåpa som ligger nära din förstärkare. Om du har problem med att strålkastarna dimmar när musiken slås på, gör vanligtvis en kondensator. Men mer reservkapacitet i ditt batteri (eller batterier) är vad du vanligtvis letar efter om du går in i ditt system i tävlingar.

Lägga till ett andra batteri för camping eller tailgating

Den andra huvudsakliga anledningen till att lägga till ett andra batteri är om du spenderar mycket tid på att skräddarsy eller torrcampa. I dessa fall vill du vanligtvis installera ett eller flera djupcykelbatterier för att driva en inverter. Till skillnad från vanliga bilbatterier är djupcykelbatterier utformade för att köra ner i ett tillstånd av «djup urladdning» utan att skadas. Det betyder att du kan använda dina elektroniska enheter allt du vill utan rädsla för att skada batteriet. Om du lägger till ett andra batteri för antingen camping eller bakluckor, ska batteriet fortfarande anslutas parallellt med ditt originalbatteri. Du kanske dock vill installera en eller flera brytare som gör att du kan isolera batterierna beroende på om du kör eller parkerar. När du är parkerad vill du ha den inställd så att du bara drar ström från djupcykelbatteriet, och när din motor är igång, måste du välja att isolera djupcykelbatteriet från laddningssystem. Fritidsfordon är alla kopplade så här med «hus» och «chassi» batterier, men du kan själv ställa in samma typ av system om du vet vad du gör.