Saltar al contenido

Lär dig grunderna i kontrastfärger på färghjulet

3 de agosto de 2021
Colorwheel 58d0206f3df78c3c4f45653b

Två färger från olika segment av färghjulet är kontrasterande färger (även kända som kompletterande eller kolliderande färger). Till exempel är rött från den varma halvan av färghjulet och blått från den svala halvan. De är kontrasterande färger. Inom vetenskap och färgteori finns det exakta definitioner för kontrasterande och kompletterande färger och hur de ser ut på färghjulet. Inom grafisk design och vissa andra områden använder vi en lösare tolkning. Färger behöver inte vara direkta motsatser eller ha en viss mängd separering för att betraktas som kontrasterande eller kompletterande. I design handlar det mer om uppfattning och känsla.

Du kan också se dessa motsatta färger som kallas kompletterande färger, som i allmänhet hänvisar till var och en av ett par färger som är direkt eller nästan direkt mittemot varandra på färghjulet, till exempel lila och gult. Röda och gröna är kontrasterande färger. Ju fler övergångsfärger som skiljer två färger, desto större kontrast. Till exempel är magenta och orange inte ett par med så hög kontrast som magenta och gult eller magenta och grönt. Det sägs att färger som är direkt motsatta från varandra krock – även om denna kollision eller höga kontrast inte nödvändigtvis är en dålig sak. Några av dessa högkontrast, komplementära, kolliderande färger är ganska tilltalande.

Använda kontrasterande färger

Vanliga färgkombinationer som använder två, tre eller fyra kontrasterande färger beskrivs som komplementära, dubbla komplementära, triade och split-komplementära färgscheman. Varje additiv primärfärg (RGB) går fint ihop med en komplementär subtraktiv (CMY) färg för att skapa par med kontrasterande färger. Variera nyanser av kompletterande färger med mindre kontrast.

  • Röd (additiv) och aqua/cyan (subtraktiv)
  • Grön (additiv) och fuchsia/magenta (subtraktiv)
  • Blå (additiv) och gul (subtraktiv)

I ett RGB-färghjul med 12 färger. rött, grönt och blått är de tre primära färgerna. De tre subtraktiva färgerna cyan, magenta och gul är sekundärfärgerna. De sex tertiära färgerna (en blandning av en primärfärg med närmaste sekundära färg) är orange, chartreuse, vårgrön, azurblå, violett och ros.