Scribus är en gratis publiceringsapplikation för öppen källkod som har jämförts med Adobe InDesign, ungefär som GIMP jämförs med Adobe Photoshop och OpenOffice jämförs med Microsoft Office. Om du aldrig har använt professionella sidlayoutapplikationer kan Scribus vara lite överväldigande när du först öppnar den för att skapa något. Här är handledning och Scribus-dokumentation som kommer att komma igång snabbt. Scribus erbjuder sin programvara i två versioner: stabil och utveckling. Ladda ner den stabila versionen om du vill arbeta med testad programvara och undvika överraskningar. Ladda ner utvecklingsversionen för att testa och förbättra Scribus. Ladda ner Scribus för Mac, Linux eller Windows.
En enkel introduktion: Scribus Video Tutorials
- Praktisk promenad igenom.
- Lättar dig in gradvis.
- Videor gör det enkelt att följa med.
Vad vi inte gillar
- Kunde ha täckt fler funktioner.
- Kort serie.
Den här tredelade videoserien går igenom grunderna och gör dig redo att använda Scribus effektivt på egen hand. Varje video i setet tar dig djupare in i Scribus kärnkoncept. Den första videon börjar med det grundläggande. Den andra videon gräver sig in i Scribus story editor och början på stilark. Den sista videon i serien fortsätter ditt arbete med stilark och lär dig hur du distribuerar färdigt arbete från Scribus. Videorna är i Theora / Ogg-format, som stöds i Chrome, Firefox och Opera. Om du använder en annan webbläsare, läs dessa instruktioner innan du tittar på videorna.
Projektbaserat lärande: Kevin Pughs YouTube-demonstrationer med Scribus
Vad vi gillar
- Uppdelad i hanterbara delar.
- Projektbaserat.
- Lätt att följa.
- Se hur saker ska se ut och fungera.
Vad vi inte gillar
- Kunde ha varit längre och täckt mer.
- Mer om projekt och mindre om grunderna.
YouTuber Kevin Pugh skapade en utmärkt åtta delar videohandledning för Scribus-nybörjare. Den första videon gör att du ställer in med kontrollerna och konfigurationen. Därifrån dyker du in i att använda Scribus för riktiga projekt. Om du är en visuell elev eller om du föredrar projektbaserade handledning är det här ett utmärkt ställe att dyka i och arbeta snabbt utan att behöva läsa långa manualer eller gå igenom alla verktyg i applikationen.
Fördjupad information: Hexagon Scribus-handledning
Vad vi gillar
- Välorganiserad.
- Utmärkta skärmdumpar.
- Massor av information.
Vad vi inte gillar
- Kan vara tät.
- Det kanske inte är det bästa stället att börja på.
De Hexagon Scribus-handledning PDF innehåller information för nybörjare, mellanliggande och expertanvändare av Scribus. På sina 70 sidor täcker det många ämnen inklusive:
- Mästarsidor
- Teckensnittsinstallation
- Stilar
- Länkar
- Bildtransformation
- Skikten
- Texteffekter
Den innehåller massor av detaljer och skärmdumpar som är användbara för nya användare av Scribus.
Information från källan: Officiell Scribus Wiki-handledning
Vad vi gillar
- Steg-för-steg-introduktion.
- Omfattande.
- Mycket välorganiserad.
Vad vi inte gillar
- Något daterat.
- Känns mer som dokumentation än en handledning.
Under den officiella wikikursen, Kom igång med Scribus, en handledning komplett med skärmdumpar, lär du dig de funktioner som finns tillgängliga från Scribus medan du skapar flera sidor i en tidning. Du lär dig hur du använder Scribus desktop publishing-programvara och om desktop-publicering och utskrift i allmänhet. Kursen utformades för en tidigare version av Scribus. Det kan finnas vissa skillnader mellan den och den nuvarande stabila versionen.
Gammalt, men värt: Sott’s World Scribus Manual
Vad vi gillar
- Utmärkta skärmdumpar och diagram.
- Välorganiserad.
- Stor kärnkonceptinformation.
Vad vi inte gillar
- Delvis föråldrad.
- Mestadels ett introduktion till verktygen.
För en nybörjarhandledning i att använda Scribus för publikationsdesign, kolla in Sott’s World Scribus Manual. Även om det inte exakt leder dig genom ett projekt är det en bra introduktion till de olika verktygen som finns i Scribus. Denna handbok skrevs för en tidig version av Scribus. Kärnkoncepten är mestadels desamma, men det kan finnas skillnader mellan den och den nuvarande stabila versionen. Ikonerna och menyerna ser också lite annorlunda ut.