Saltar al contenido

Lyssna på din kassettsamling i en bil

11 de julio de 2021
GettyImages 569194675 579401c95f9b58173be4382c

Bilstereo har gått igenom en hel del växande smärtor under det senaste århundradet och förändringar, och vi har sett en massa olika tekniker komma och gå under den tiden. Kassettbandet hade mer uppehållskraft än de flesta, med kassettdäck som standardutrustning under större delen av tre decennier, men dagen har äntligen kommit när du faktiskt inte kan spela kassetter i nya bilar. Eller åtminstone det är vad biltillverkarna vill att du ska tänka. Även om det är sant att nya bilar inte längre är utrustade med kassettspelare, finns det fortfarande hållbara sätt att lyssna på din kassettsamling på vägen.

Kan du fortfarande lyssna på kassetter i nya bilar?

Det finns några olika sätt att lyssna på musiken på dina kassettband i ett modernt bilradiosystem, men inget av dem är särskilt elegant. Vägen till minst motstånd och det enklaste sättet att lyssna på kassetter i din bil innebär att man ansluter en bärbar bandspelare, som en Walkman, till huvudenheten. Detta kan åstadkommas via en inbyggd extraingång, eller så kan du installera en FM-modulator eller FM-sändare. Konstigt nog är det samma metoder som används för att ansluta nyare teknik som CD-spelare och MP3-spelare till äldre huvudenheter, men de fungerar lika bra tvärtom. Ett annat genomförbart alternativ är att digitalisera din kassettsamling och uppgradera din huvudenhet till en modell som har inbyggt lagringsutrymme eller en USB-anslutning som kan användas med en tummenhet. Detta är ett arbetskrävande sätt att gå, men det är billigare än att återköpa hela din samling på CD eller i digitalt format.

Tillgänglighet för kassetthuvudenhet (eller bristen på dem)

Även om det sista fordonet utrustat med en originalutrustningstillverkare (OEM) kassettdäck rullade av linjen för flera år sedan är formatet inte helt och hållet död ännu. Det viktiga att komma ihåg här är att även om OEM-tillverkarna övergav kassettformatet, kommer det alltid att finnas utrymme på eftermarknaden för bilkassettdäck så länge det finns människor som vill ha dem. Om du är villig att skräpa din kassettfria huvudenhet är det fortfarande möjligt att hitta helt nya eftermarknadskassettdäck, och några av dem inkluderar till och med CD-spelare, MP3-uppspelning och andra moderna funktioner. Naturligtvis kommer du inte att hitta en huvudenhet som spelar båda kassetterna och CD-skivor om du är låst i en enda DIN-formfaktor. Om din huvudenhet är ”den tunnare typen” eller ungefär två tum lång, så är det vad du har. I så fall måste du välja antingen kassett eller CD och sedan använda en extraingång för att ansluta den andra om du verkligen vill ha den.

Extraingångar och FM-sändare

När kassettdäck fortfarande var allmänt förekommande och CD-skivor precis började göra stora vinster i marknadsandelar, dyker en rad olika alternativ upp för att ge bakåtkompatibilitet. Extraingångar, FM-sändare, kassettadaptrar och andra alternativ gav alla möjligheten att spela CD-skivor på banddäck, och alla – utan kassettadaptrar – kommer naturligtvis också att fungera tvärtom. Det enklaste sättet att spela dina kassetter i en bil som inte har ett kassettdäck innebär en extraingång, vilket är en funktion som inte alla huvudenheter erbjuder. Den här ingången ser ut som ett hörlursuttag, och du kan ansluta det till hörlursuttaget på en bärbar bandspelare med en man-till-man-TRS-kabel. Om din befintliga huvudenhet inte har en, kanske du vill leta efter en ersättare som gör det. FM-sändare är också ganska lätta att använda, även om de kan vara lite känsligare. Till exempel fungerar de inte så bra i stadsområden där FM-ratten är full av kraftfulla stationer. I sådana fall har du problem med att hitta en öppen frekvens och du kommer att uppleva störningar. Om din huvudenhet saknar en AUX-ingång och du får för mycket störning med en FM-sändare och att köpa en ny huvudenhet ligger utanför ditt prisklass, gör en FM-modulator tricket. Modulatorer liknar sändare, men de låter dig effektivt installera en extraingång genom att knacka på din bilradios antenn.

Digitalisering av din kassettsamling

Om du har ett högkvalitativt banddäck hemma och lite tid på händerna, kanske du vill tänka på att digitalisera din samling. Den här metoden innebär att du kopplar upp bandet till din dator, spelar in dina band och sedan komprimerar filerna till MP3-filer. När du har en samling MP3-filer på din dator kan du överföra filerna till en USB-minne, som kan anslutas till USB-porten på en kompatibel huvudenhet. En anständigt stor tummenhet rymmer tusentals låtar, så den största nackdelen med denna metod är att den är ganska tidskrävande. Naturligtvis har digitalisering av din kassettsamling också en enorm fördel, eftersom kassetter tenderar att slits ut genom användning och det enkla tidsförloppet. Genom att digitalisera din samling för användning i din bil kan du frysa nedbrytningen och fortsätta att lyssna på din musik på obestämd tid.