Saltar al contenido

MHL: Vad det är och hur man använder det

4 de julio de 2021
mhl logo aa 58c1c7575f9b58af5c3dc066

HDMI är standardanslutet protokoll för anslutning av ljud och video för hemmabio. Det finns dock ett annat sätt att utöka dess funktioner: MHL (Mobile High-Definition Link). Vad är det och hur används det? Vi förklarar nedan.

 

Vad är MHL?

Med en MHL-port kan du ansluta en smartphone, surfplatta eller annan bärbar enhet till en HDTV, ljudmottagare eller videoprojektor med antingen en speciell MHL-aktiverad HDMI-ingång eller en adapter. HDMI kombinerar högupplöst digital video (som inkluderar 4K, 3D och 8K beroende på version) och ljud (upp till åtta kanaler) till en enda anslutning, vilket minskar mängden kabelrörelse. Den kan skicka styrsignaler mellan anslutna enheter. Detta hänvisas till med flera namn beroende på tillverkare. Ändå är dess generiska namn HDMI-CEC. En annan HDMI-funktion är ARC (audio return channel). Detta låter en enda HDMI-kabel överföra ljudsignaler i båda riktningarna mellan en kompatibel TV och hemmabiomottagare eller soundbar. MHL använder samma fysiska ändkontakt som HDMI använder, men det är inte HDMI. Den överför HD-video och ljud från en ansluten enhet medan den laddas samtidigt. Vissa smartphones och surfplattor stöder MHL, liksom utvalda TV-apparater.

MHL 1.0

MHL ver 1.0, som introducerades i juni 2010, stöder överföring av upp till 1080p HD-video och 7.1-kanals PCM-surroundljud från den kompatibla bärbara enheten till en TV eller hemmabiomottagare med en mini-HDMI-kontakt på den bärbara enheten och en HDMI-kontakt i full storlek på hemmabioanordningen som är MHL-aktiverad. Den MHL-aktiverade HDMI-porten levererar också ström till din bärbara enhet (5 volt / 500ma), så att du inte använder batteriet för att titta på en film eller lyssna på musik. När du inte använder MHL / HDMI-porten för att ansluta bärbara enheter kan du använda den som en vanlig HDMI-anslutning för dina andra hemmabiokomponenter, till exempel en Blu-ray Disc-spelare.

Anslutning av MHL-smarttelefon till TV med MHL / HDMI-ingång

Om du har en MHL-aktiverad smartphone eller annan enhet och din TV inte har en MHL-HDMI-ingång kan du använda en kompatibel adapter eller docka för att ansluta de två.

Anslutning av MHL-smarttelefon till TV med standard HDMI-ingång via dockningsstation

MHL 2.0

Introducerad i April 2012, det tillåter laddning av enheter från 4,5 watt vid 900 mA till 7,5 watt vid 1,5 ampere. Det lägger också till 3D-kompatibilitet.

MHL 3.0

Släpptes i Augusti 2013, MHL 3.0 lägger till följande funktioner:

 • 4K (Ultra HD / UHD) signalingång som stöder upp till 30 fps (2160p / 30).
 • 7.1-kanals Dolby TrueHD- och DTS-HD-surroundljudstöd.
 • Samtidig höghastighetskanal tillgänglighet.
 • Förbättrat RCP (Remote Control Protocol) med stöd för externa enheter som pekskärmar, tangentbord och möss.
 • Kraft och laddning upp till 10 watt.
 • Kompatibilitet med HDCP 2.2.
 • Flera samtidiga skärmstöd (upp till 4K-skärmar eller TV-apparater).
 • Bakåtkompatibilitet med tidigare MHL 1.0- och 2.0-versioner (inklusive fysiska anslutningar). Enheter med MHL-version 1.0 eller 2.0 kanske inte kommer åt version 3.0-funktionerna.

SuperMHL

SuperMHL introducerades i januari 2015 och stöder 8K Ultra HD 120 Hz High Dynamic Range (HDR) -video. Den stöder också objektbaserade ljudformat som Dolby Atmos och DTS: X. Remote Control Protocol (RCP) utökades så att flera MHL-kompatibla enheter kan länkas och styras med en enda fjärrkontroll.

SuperMHL-anslutning (överst) - USB 3.1 Type-C (botten)

Här är vad Super MHL-anslutning ger:

 • 8K 120 fps genomgångskapacitet för video.
 • Utökat stöd för 48-bitars Deep Color och BT.2020-färgskala.
 • Stöd för HDR (High-Dynamic Range).
 • Stöd för avancerade surroundljudformat, inklusive Dolby Atmos, DTS: X och Auro 3D-ljud, samt stöd för endast ljudläge.
 • Enkel fjärrkontroll för flera MHL-enheter (TV, AVR, Blu-ray-spelare eller STB).
 • Strömladdning upp till 40W.
 • Flera skärmfunktioner från en enda källa.
 • Bakåtkompatibilitet med MHL 1, 2 och 3.
 • Stöd för MHL Alt-läge för USB Type-C-specifikationer.

 

Integrera MHL med USB

MHL Consortiums anslutningsprotokoll version 3 är också utformat för att integreras med USB 3.1-ramverket med en USB Type-C-kontakt. Detta kallas MHL Alt (alternativt) läge. Detta betyder att USB 3.1 Type-C-kontakten är kompatibel med både USB- och MHL-funktioner. MHL Alt-läge möjliggör överföring upp till 4K Ultra HD-videoupplösning och flerkanaligt surroundljud (inklusive PCM, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio). Det ger också MHL-ljud och video, USB-data och ström för anslutna bärbara enheter när du använder en USB Type-C-kontakt till kompatibla TV-apparater, hemmabiomottagare och datorer utrustade med USB Type-C eller HDMI i full storlek (via adapter) -portar. MHL-aktiverade USB-portar kan använda både USB- eller MHL-funktioner. En ytterligare funktion för MHL Alt-läge är RCP (Remote Control Protocol). RCP gör det möjligt för MHL-källor anslutna till kompatibla TV-apparater att fungera med TV: ns fjärrkontroll. Produkter som använder MHL Alt-läget inkluderar utvalda smartphones, surfplattor och bärbara datorer utrustade med USB 3.1 Type-C-kontakter.

MHL Alt-läge för USB Type-C

För att göra adoption mer flexibel finns kablar tillgängliga med USB 3.1 Type-C-kontakter i ena änden och HDMI-, DVI- eller VGA-kontakter i andra änden. Dockningsprodukter för kompatibla bärbara enheter som inkluderar MHL Alt Mode-kompatibla USB 3.1 Type-C-, HDMI-, DVI- eller VGA-kontakter kan också användas. Beslutet att implementera MHL Alt Mode på en specifik produkt bestäms av tillverkaren. Bara för att en enhet kan vara utrustad med en USB 3.1 Type-C-kontakt betyder inte att den automatiskt är MHL Alt Mode-aktiverad. Om du vill ha den möjligheten, leta efter MHL-beteckningen bredvid USB-kontakten på antingen källan eller målenheten. Om du använder alternativet USB Type-C till HDMI-anslutning, se till att HDMI-kontakten på målenheten är märkt MHL-kompatibel.

MHL Feature Set MHL 1 MHL 2 MHL 3 superMHL
Maximal upplösning 1080p 1080p 4K / 30 8K / 120
HDR och BT2020 Color Gamut X
Upp till 8 (7.1) ljudkanaler X X X X
Dolby TrueHD / DTS-HD Master Audio X X
Dolby Atmos / DTS: X X
MHL-kontroll (RCP) X X X X
Strömladdning 2,5 watt 7,5 watt 10 watt 40 watt
Kopieringsskydd (HDCP) ver 1.4 ver 1.4 ver 2.2 ver 2.2
Stöd för flera skärmar Upp till fyra skärmar eller TV-apparater Upp till åtta skärmar eller TV-apparater
Kontaktdon Anpassbar Anpassbar Anpassbar Super MHL proprietär, USB Type-C, Micro USB, HDMI Type A

För att gräva djupare in i de tekniska aspekterna av MHL-teknik, kolla in den officiella MHL Consortium-webbplatsen.