Att lägga till elektrolyt till ett bilbatteri är ett komplicerat ämne, så det är viktigt att förstå vad batterielektrolyt är, vad det gör och varför det blir lågt innan du försöker serva ditt eget batteri. När du hör om elektrolyt med hänvisning till bilbatterier, talar folk om en lösning av vatten och svavelsyra. Denna lösning fyller cellerna i traditionella blybatterier och interaktionen mellan elektrolyten och blyplattorna gör att batteriet kan lagra och frigöra energi. Det är därför du kanske har sett människor lägga till vatten i ett batteri när vätskan inuti verkade låg. Själva vattnet är inte elektrolyten, men den flytande lösningen av svavelsyra och vatten i batteriet är det.
Den kemiska sammansättningen av blybatteri-elektrolyt
När ett blysyrabatteri är fulladdat består elektrolyten av en lösning som består av upp till 40 procent svavelsyra, och resten består av vanligt vatten. När batteriet laddas ur förvandlas de positiva och negativa plattorna gradvis till blysulfat. Elektrolyten förlorar mycket av svavelsyrahalten under denna process och blir så småningom en mycket svag lösning av svavelsyra och vatten. Eftersom detta är en reversibel kemisk process får laddning av ett bilbatteri att de positiva plattorna förvandlas till blyoxid, medan de negativa plattorna förvandlas till ren, svampig bly, och elektrolyten blir en starkare lösning av svavelsyra och vatten. Denna process kan inträffa många tusen gånger under ett bilbatteris livslängd, även om batteriets livslängd kan förkortas avsevärt genom att tömma det under en viss tröskel.
Tillsätt vatten till batterielektrolyt
Under normala omständigheter ändras aldrig svavelsyrahalten i batterielektrolyt. Det finns antingen i vattenlösningen som en elektrolyt eller absorberas i blyplattorna. I batterier som inte är förseglade är det nödvändigt att tillsätta vatten då och då. En del vatten går förlorat vid normal användning till följd av elektrolysprocessen, och vattenhalten i elektrolyten tenderar också att avdunsta naturligt, särskilt vid varmt väder. När det händer måste det bytas ut. Svavelsyran å andra sidan går ingenstans. I själva verket är avdunstning faktiskt ett sätt att få svavelsyra från batterielektrolyt. Om du tar en lösning av svavelsyra och vatten och låter den avdunsta, sitter du kvar med svavelsyra. Om du lägger till vatten i elektrolyten i ett batteri innan skada inträffar, kommer den befintliga svavelsyran, antingen i lösning eller närvarande som blysulfat, att se till att elektrolyten fortfarande kommer att bestå av cirka 25 till 40 procent svavelsyra.
Lägga syra till batterielektrolyt
Det finns vanligtvis ingen anledning att lägga till ytterligare svavelsyra i ett batteri, men det finns några undantag. Till exempel levereras batterier ibland torra, i vilket fall svavelsyra måste tillsättas till cellerna innan batteriet används. Om ett batteri någonsin tippar, eller om elektrolyt läcker ut av någon annan anledning, måste svavelsyra läggas tillbaka i systemet för att kompensera för det som förlorades. När detta händer kan du använda en hydrometer eller refraktometer för att testa styrkan hos elektrolyten. Om batterisyra läcker ut i ögonen eller på huden, spola området med ljummet vatten i minst 30 minuter och sök läkare. Om du läcker på dina kläder, ta bort och kassera kläderna försiktigt, var noga med att inte låta syran röra vid din hud. Små spill som inte involverar ögon, hud eller kläder kan neutraliseras med natron och tvättas bort.
Använd kranvatten för att fylla batteriets elektrolyt
Den sista pusselbiten, och kanske den viktigaste, är den typ av vatten som används för att fylla på elektrolyten i ett batteri. Även om det är bra att använda kranvatten i vissa situationer, rekommenderar de flesta batteritillverkare destillerat eller avjoniserat vatten istället. Anledningen är att kranvatten vanligtvis innehåller upplösta fasta ämnen som kan påverka batteriets funktion, särskilt när det gäller hårt vatten. Om det tillgängliga kranvattnet har en särskilt hög nivå av upplösta fasta ämnen eller om vattnet är hårt, kan det vara nödvändigt att använda destillerat vatten. Att bearbeta tillgängligt kranvatten med ett lämpligt filter räcker dock ofta för att göra vattnet lämpligt för användning i batterilektrolyt.