Saltar al contenido

Nikons felsökning: Så här fixar du din Nikon-kamera

2 de julio de 2021
safari photo canon and nikon digital cameras and lenses masai mara game reserve kenya 769713645 5bde071546e0fb0026a2c012

Du kan uppleva problem med din punkt och skjuta Nikon-kamera som inte resulterar i några felmeddelanden eller andra lätt att följa ledtrådar. Att lösa sådana problem kan vara lite knepigt, och du kan känna dig nervös för att försöka fixa saker själv. Men felsökning behöver inte vara en svår process. Använd dessa tips för att få din Nikon-kamera att fungera igen. Felsökningstipsen i den här guiden gäller i allmänhet alla Nikon-kameramodeller.

Orsaker till Nikon-kameraproblem

Din Nikon-kamera kan uppleva ett antal problem under dess livslängd. Kanske startar det inte, eller LCD-skärmen visar en tom skärm. Kanske linsen inte autofokuserar ordentligt. Dessa problem kan orsakas av dåliga batterier, smutsiga linser, programvaruinställningar och mer.

Hur man löser vanliga Nikon-kameraproblem

Här är några vanliga problem som du kan stöta på med din Nikon-kamera, tillsammans med några potentiella lösningar.

  1. Kontrollera batteriet. Om kameran har en tom skärm eller inte tar ett foto när avtryckaren trycks in är batteriet troligtvis den skyldige. Är batteriet laddat? Har den satts in korrekt? Är dess metallkontakter rena? Om inte, använd en mjuk trasa för att ta bort smuts. Finns det några partiklar eller främmande föremål i batterifacket som kan förhindra en bra anslutning? Kontrollera efter alla dessa saker och slå sedan på kameran igen.

  2. Kontrollera kamerans lagring. Om minneskortet eller det interna minnet är fullt eller nästan fullt kan det hända att kameran inte sparar det foto du försöker ta. Ibland spelar inte kameran in foton eftersom den har 999 foton i minnet. Vissa äldre Nikon-modeller kan inte lagra mer än 999 foton samtidigt.

  3. Kontrollera bildskärmsknappen. Detta felsökningstips är för kameror där LCD-skärmen inte visar något eller blir tom med jämna mellanrum. Vissa Nikon-digitalkameror har vad företaget kallar bildskärmsknappar, som slår på och stänger av LCD-skärmen. Det är möjligt att LCD-skärmen är avstängd, så hitta modellens bildskärmsknapp och tryck på den. Du kan också visa kamerans fotograferingsinformation med hjälp av bildskärmsknappen. Tryck upprepade gånger på den för att visa annan information på skärmen eller ta bort all fotograferingsinformation. De flesta Nikons har ett energisparläge där kameran slår av LCD-skärmen efter några minuters inaktivitet. Om detta händer för ofta för dig, stäng av den här funktionen eller förläng tiden innan energisparläget startar. Du kan göra denna ändring i kamerans inställningar.

  4. Öka ljusstyrkan. Vissa LCD-skärmar är svåra att se i direkt solljus på grund av bländning. Om skärmen är för svag kan vissa Nikon-kameror öka ljusstyrkan. Använd din fria hand för att skydda skärmen från direkt sol, eller vrid kroppen för att undvika solsken på LCD-skärmen. Om LCD-skärmen är smutsig eller fläckig rengör du den med en mjuk, torr mikrofiberduk.

  5. Se till att kameran är i rätt fotograferingsläge. Om din kamera inte spelar in foton när avtryckaren trycks in, se till att väljaren är vänd till ett fotoinspelningsläge snarare än ett uppspelningsläge eller ett videoinspelningsläge.

  6. Kontrollera autofokusassistentlampan. Om kamerans autofokus inte fungerar ordentligt kan assistanslampan eller lampan vara skyldig. Med vissa Nikon-pek- och skjutkameror kan du stänga av autofokusassistentlampan (ett litet ljus som ger extra belysning för att hjälpa till med autofokusering på ett motiv, särskilt när du använder en blixt i situationer med svagt ljus). Men om autofokuslampan är släckt kanske kameran inte fokuserar ordentligt. Titta igenom Nikon-kamerans menyer för att sätta på autofokusassistentlampan. Eller så kan du vara för nära motivet för att autofokus ska fungera. Försök att säkerhetskopiera lite.