Saltar al contenido

‘Pac-Man’ – det viktigaste och mest ikoniska videospelet genom tiderna

9 de julio de 2021
PacManCEDX 56831fea5f9b586a9efbb1a6

Idag skulle det vara en chock att träffa en spelare som inte har hört talas om «Pac-Man.» Spelet, liksom vår hungriga hjälte, har blivit ikoner för arkadspel och popkultur från 80-talet, vilket ger videospel från en modefluga till ett fenomen. «Pac-Man» skapade sin egen marknad utöver bara videospel med leksaker, kläder, böcker, tecknade serier, till och med matprodukter, och allt började med en liten idé för ett spel om att äta.

Grundläggande fakta

  • Titel: «Pac-Man» aka Puck-Man
  • Utgivningsdatum: Japan 1980, Nordamerika 1981
  • Plattform: Coin-op video arkadskåp
  • Utvecklare: Namco
  • Tillverkare: Namco (Japan), Midway (Nordamerika)
  • Designer: Tōru Iwatani

Historien om Pac-Man

Namco, en stor utvecklare av mekaniska arkadspel, hade varit ett väletablerat företag i Japan sedan de startade 1955, och i slutet av 70-talet var de redan stora aktörer på videoarkademarknaden tack vare sitt första spel, Gee Bee (en detaljerad uppfattning om Breakout) och deras första rymdspelet Galaxian (inspirerad av «Space Invaders»). En av Namcos ledande designers, Tōru Iwatani, som tidigare hade designat Gee Bee och det är efterföljande uppföljare, som försökte skapa ett spel som skulle tillgodose både en manlig och kvinnlig publik. Det finns flera teorier om hur Tōru kom med Pac-Man, det mest populära var att Tōru såg en pizza saknade en skiva och blev direkt inspirerad. Oavsett hur han kom på idén, är det en sak som har bekräftats med säkerhet att han ville göra ett spel där huvudåtgärden var att äta. Under en tid där de flesta spel var antingen Pong-rip-offs eller rymdskyttar där målet var att döda var tanken på ett icke-våldsamt ätande spel ofattbart för de flesta, men Tōru tillsammans med hans team kunde designa och spel på 18 månader. Under sin originaltitel «Puck-Man» släpptes spelet i Japan 1979 och blev en omedelbar hit. Eftersom de nu hade haft en stor framgång på sina händer, ville Namco släppa spelet till USA, vilket tillsammans med Japan var den största marknaden för arkadspel. Problemet var att de inte hade distributionskanaler i Nordamerika, så de licensierade spelet till Midway Games. Med oro för att namnet Puck Man lätt skulle kunna ändra «P» till ett «F» av pranksters med en magisk markör fattades beslutet att ändra namnet på spelet i Amerika till «Pac-Man», en moniker som blev så synonymt med karaktären att namnet nu används över hela världen. «Pac-Man» var en monumental, rekordbrytande framgång i USA. Lanserade karaktären i stardom med både arkad och populärkultur. Snart började varje arkad, pizzeria, bar och lounge krypa för att få en upprätt eller cocktailbordskåp av den mest populära overeater genom tiderna.

Spelet

Pac Man äger rum i en enda skärm utrustad med en labyrint befolkad av prickar; med en spökgenerator i nedre mitten och Pac-Man monterad i den nedre halvan av mittskärmen. Målet är att sluka upp alla prickar i labyrinten utan att fångas av en spöke (kallad monster i det ursprungliga spelet). Om ett spöke rör vid Pac-Man är det gardiner för den lilla gula overeater. Naturligtvis är Pac-Man inte utan sina egna vapen, i varje hörn av labyrinten finns en kraftpellets. När Pac-Man äter en pellets blir spökena blåa, vilket tyder på att det är säkert för Pac-Man att sätta chompen på dem. När de har ätit förvandlas spöken till flytande ögon som gör ett streck tillbaka in i spökgeneratorn för en ny uppsättning hud. Medan Pac-Man får poäng genom att slicka prickar och kraftpellets, får han bonusar för varje spöke han äter, och ännu mer när han chompar på frukt som slumpmässigt dyker upp i labyrinten. När Pac-Man äter alla prickarna på skärmen är nivån slutförd och korta filmspel som visar Pac-Man och Ghost Monsters jagar varandra i olika scenarier. Detta är ett av de tidigaste exemplen på film mellan nivåer, ett koncept som utvidgades till att omfatta en berättelse 1981 med «Donkey Kong.» Varje efterföljande nivå är samma labyrintdesign som den första, bara med spöken som rör sig snabbare och effekterna av kraftpelletsen varar under kortare perioder.

Det perfekta spelet Pac-Man

Spelet var utformat för att aldrig ta slut, eventuellt pågå för evigt eller tills spelaren tappar alla sina liv, men på grund av ett fel kan det inte spelas över den 255: e nivån. Halva skärmen förvandlas till gobbledygook, vilket gör det omöjligt att se prickar och labyrint på höger sida. Detta kallas dödskärmen eftersom felet dödar spelet. För att spela det perfekta spelet «Pac-Man» krävs mer än att bara äta alla prickar på varje skärm, det betyder också att du måste äta varje frukt, varje kraftpellet och varje enskilt spöke när de blir blåa och aldrig en gång förlorar ett liv, allt inom 255 nivåer som slutar med dödsskärmen. Detta ger spelaren en total poäng på 3 333 360. Den första personen som någonsin spelade ett perfekt spel av «Pac-Man» var Billy Mitchell, som också var poängmästaren i «Donkey Kong» och föremålet för dokumentärerna «The King of Kong: A Fistful of Quarters» och » Chasing Ghosts: Beyond the Arcade. »

Pac-Man chomps Down on Pop-Culture

Pac-Man är fortfarande en av de mest ikoniska karaktärerna i videospel. Hans inflytande på popkulturen är stort och det finns en konstig koppling mellan Pac-Man och jul.