Saltar al contenido

Vad är en Roguelike? Nybörjarguiden

13 de noviembre de 2022
WaywardSouls 565c18193df78c6ddf5f47fb

Du har förmodligen sett termen «roguelike» slängts runt mycket, och du kan bli förvirrad. Det beror på att det är en förvirrande term, en som har blivit grumlig med tiden. Men du kan våga dig på att lära dig vad det är och njuta av en genre av spel som du kanske inte har förstått tidigare.

Vad är en Roguelike?

Det är en bra fråga, och en med ett komplicerat svar eftersom definitionen av den har blivit väldigt grumlig. Men kärnan i vad en roguelike borde vara är att spelet har nivåer som genereras procedurmässigt. Din karaktär lider av «permadeath» – vilket betyder att de borde behöva börja om från någon förutbestämd utgångspunkt på nytt. I grund och botten bör en roguelike tvinga dig att lära dig dess system genom att kostnaden för misslyckande är brant. Själva namnet kommer från Rogue, en av de avgörande klassikerna i genren, som inspirerade senare spel som NetHack. NetHack har funnits i decennier och är fortfarande i aktiv utveckling. Tack vare att det är öppen källkod finns det portar för många datorplattformar inklusive Android.

Vad tycker traditionalister?

Det finns ingen fast definition, men en del roguelike entusiaster bestämmer sig för att skapa några riktlinjer. Berlin-tolkningen av en roguelike definierades vid International Roguelike Development Conference 2008. Detta definierar ett antal högvärdiga och lågnivåfaktorer som ingår i ett roguelike-spel. Permadeath-aspekterna och generering av slumpmässig miljö är nämligen två av nyckelfaktorerna som spelar in i vad en roguelike är. Men du hittar också funktioner som att spel är turbaserade och rutnätsbaserade, eller till och med med världar som representeras med ASCII-karaktärer. Tänk på att det finns vissa människor som inte håller med om vikten av dessa faktorer, eller hur de tar hänsyn till definitionen av en roguelike. Men dessa faktorer är åtminstone något definitiva för vad en traditionell roguelike bör vara.

Så många Roguelikes Är inte Roguelikes?

Åtminstone inte av Berlin-tolkningen. När du hör termen roguelike kan du få allt från en top-down ASCII art dungeon crawler till en bullet hell dual-stick shooter.

Varför är det så komplicerat?

Tja, spel började dyka upp i slutet av 2000-talet och början av 2010-talet som hämtade inspiration från roguelikes utan att nödvändigtvis använda genrens konventioner. Vissa undviker hela «start från ingenting»-aspekten som roguelikes ofta har, vilket ger spelare permanent progression att börja och arbeta mot. I synnerhet blev flera av dessa roguelike variantspel ekonomiska framgångar. Spelunky kan visa sig vara det mest inflytelserika roguelike-inspirerade spelet eftersom det introducerade många av roguelikes konventioner i ett utmanande plattformsspel. Dess intensiva svårighet slutade att göra spelet till en verklig prestation för de som kunde slå det – och de som konsekvent kunde göra välförtjänt rykte i speedrunning-samhällena. Dess dagliga läge inspirerade också flera andra spel att använda liknande funktioner. Ett par andra spel som förtjänar att nämnas inkluderar FTL, som fungerade spektakulärt som ett spel som spelare kunde luta sig tillbaka och njuta av i timmar i sträck medan de reste genom rymden. Även hardcore-läget i Diablo, som gav spelare ett liv, introducerade många av elementen i roguelikes för spelare i ett format som är mer bekanta för dem än vad en traditionell roguelike skulle vara.

Vad kallas Roguelike-inspirerade spel?

Tja, även om Berlin-tolkningen är flexibel när det gäller vad som är och inte är en roguelike – vissa spel är mer roguelike än andra – är terminologin för dessa roguelike utlöpare ofta invecklad. Termen «roguelit» används ibland för spel som har element som permadeath och procedurgenerering men få av de andra högvärdiga eller lågvärdiga rogueliknande elementen. Denna neologism används dock inte alltid. Du kommer ofta att se frasen roguelike-inspirerad, men att använda detta kontinuerligt kan bli tråkigt. Att ibland bara säga att ett spel är en roguelike som ett adjektiv – till exempel en «roguelike dual-stick shooter» – är tillräckligt bra för att förmedla innebörden av vad spelare kan förvänta sig av ett spel i dess kärna. Ibland missbrukas dessa termer, men det finns åtminstone bra utgångspunkter för den som i korthet undrar vad ett spel som använder termen kan vara.

Hur kommer jag in i genren?

Först och främst, vet att roguelikes är nästan jämnt svåra som genre. De är byggda kring att ge spelare utmanande system som måste bemästras – och misstag kommer att bestraffas. Du måste ge roguelikes en rättvis chans innan du dyker in. Den här listan över bästa Android roguelikes står fortfarande som en fantastisk lista över spel, men ett som inte finns på listan kan vara en fantastisk ingångspunkt: Sproggiwood. Det här är vad som händer när veteranutvecklare som är besatta av roguelikes (deras spel Caves of Qud i early access på Steam är otroligt djupt) gör ett spel som är tillgängligt för nybörjarspelare. Med stadsbyggande element och olika världar du kan utgå ifrån är detta ett utmärkt val för dem som vill ge roguelikes en chans för sig själva. Efter det är spelen på listan över bästa roguelikes, och även några mer okonventionella action-roguelikes som Downwell väl värda att spela.

Ska jag spela den ursprungliga skurken?

Du kan verkligen – vi rekommenderar NetHack som en bra utgångspunkt – men notera att dessa klassiker, tidiga 1980-tals roguelikes, är orimligt svåra. Detta av två skäl: en, spel har blivit mycket enklare och mer tillgängliga sedan Rogues dagar. Att dyka rakt in i Rogue skulle vara som att försöka spela Dragonforces Through the Fire and Flames på Expert från Guitar Hero 3 första gången du tar upp plastgitarrkontrollen. Du måste arbeta dig uppåt eftersom du inte kommer från den spelkulturen. Spela, förstå och bli kompetent på flera andra roguelikes först och gå sedan in på NetHack. Vad du kan bli imponerad av är hur djupa de ursprungliga roguelikesna kan vara, om du kan komma förbi den förenklade grafiken och den branta inlärningskurvan. Det är ett spel som är djupare och mer komplext än många moderna spel med enorma världar och underbara bilder. Det finns kompromisslös frihet, men med den följer massor av utmaningar för att trivas. Och det är därför genren frodas till denna dag – även om den har blivit väldigt annorlunda än dess ursprung, erbjuder den roguelike genren i alla dess omvandlingar stora belöningar till spelare som är intresserade av vad dessa spel kan erbjuda. De kommer att testa dig, men tillfredsställelsen kan vara enorm.