Saltar al contenido

QLED vs. OLED

19 de junio de 2021
QLED vs OLED cad3aaf371064b8fa354b11f386b6cab

Att handla en TV kan bli förvirrande. Två typer som du kommer att stöta på är QLED (quantum dot LED – LCD TV med LED-bakgrundsbelysning och quantum dot-lager) och OLED (organisk LED eller organisk elektroluminiscens – Inga LCD-skärmar används). QLED och OLED-TV har mycket gemensamt. I allmänhet varierar faktorer som skärmupplösningar (1080p, 4K, 8K), specifik HDR-formatkompatibilitet, smart-TV-teknik och formfaktorer (till exempel platt eller böjd skärm) beroende på tillverkare och modell, oavsett vilken LED-teknik som används för att visa bilder. QLED är en marknadsföringsetikett som Samsung, TCL och andra använder för att märka kvant-dot-TV. Andra etiketter inkluderar Color IQ, QD, QDT, Quantum (Vizio) och liknande. Här tittar vi på hur de två teknikerna skiljer sig åt på sätt som kan påverka din TV-upplevelse.

 

Övergripande resultat

QLED

 • Bäst för spelare och de som mest tittar på nyheter och TV-program.
 • Fungerar bra i starkt ljus.
 • Finns på mindre skärmar.

OLED

 • Bäst för filmintresserade och de som uppskattar djupa, djärva svarta.
 • Väl lämpad för svagt upplysta eller ljusstyrda visningsmiljöer.
 • Tunnare och lättare, men finns i större skärmstorlekar.

Ditt bästa val i en TV beror till stor del på dina visningsvanor. Om du använder din TV för spel och tittar på TV och nyheter – innehåll som inte kräver de sanna svarta som mer konstnärliga produktioner som filmer kan kräva – skulle en QLED fungera bra för dig. Om du tittar på TV i svagt ljus kommer OLED att producera den bildkvalitet och det djup du kommer att uppskatta.

 

Under huven: Hur de fungerar

QLED

 • En LED-bak- eller kantlampa ger ljuskällan som passerar genom LCD-chipsen för att producera en bild (LED / LCD TV).
 • Ett lager (ark) som består av kvantprickar (det är där Q kommer ifrån) placeras mellan bakgrundsbelysningen och LCD-skiktet.

OLED

 • Dioder använder organiska föreningar som formas till pixlar och placeras på ett panelskikt för att skapa bilder.
 • Dioder producerar ljus när de är elektriskt laddade. De behöver inte en extra ljuskälla (bakgrundsbelysning) för att producera bilder.
 • OLED-TV-skärmar är tunnare än traditionella LCD-, LED / LCD- och plasmaskärmar.

Den underliggande tekniken som ger realistiska bilder genom din skärm skiljer sig drastiskt för QLED och OLED.

QLED-TV-apparater

Kvantprickar är konstgjorda nanokristaller som förbättrar ljusstyrka och färgprestanda. När en ljuskälla träffar prickarna avger var och en en färg på en bandbredd som bestäms av dess storlek. Stora prickar avger rött ljus och gradvis mindre prickar snedvänder mot grönt. Nanokristallerna placeras vanligtvis på ett lager som kallas QDEF (Quantum Dot Enhancement Film), såsom illustreras nedan.

QLED TV-struktur

OLED-TV-apparater

OLED-teknik skapar bilder från pixlar som genereras av organiska föreningar utan att behöva extra bakgrundsbelysning, som illustreras nedan.

OLED TV-struktur

 

Bildkvalitet: Att se är att tro

QLED

 • Bredare, mer mättat färgområde (intervall) än andra tekniker.
 • Kan ha hög ljusstyrka utan att förlora mättnad.
 • Kan inte producera absolut svart eftersom LCD-chips inte kan stängas av och på, bara nedtonas. Det finns alltid lite ljusläckage kring LCD-pixlar, även i mörka scener.
 • Färgblekning och förskjutning vid breda betraktningsvinklar.

OLED

 • Bättre lämpad för svagt upplysta eller kontrollerade ljusmiljöer på grund av lägre ljusflöde.
 • Pixlar kan slås på och av individuellt, vilket gör att OLED kan producera absolut svart och har nästan perfekt skärmens enhetlighet.
 • Minimal färgblekning och förskjutning vid breda betraktningsvinklar.
 • Känslig för inbränning av skärmen om statiska bilder visas för länge.

Båda teknikerna ger skarpa, realistiska bilder, men de fungerar annorlunda med avseende på färg och ljus. QLED levererar ett bredare utbud av färger än OLED och behåller färgdjup även när du lyser upp skärmen. Det kan dock inte producera en riktig svart. OLED producerar djupa, mörka, äkta svarta med jämn färg, även sett i en vinkel. Sådan trohet kostar dock. OLED är känsliga för inbränning om samma bild visas under lång tid.

 

Priser: Hur mycket kommer du att betala?

QLED

 • Billigare.
 • Räckvidd från $ 800 (43 tum) till $ 6500 (82 tum) för 4K-uppsättningar och $ 5000 (65 tum) till $ 15 000 (85 tum) för 8K-uppsättningar.

OLED

 • Dyrare.
 • Område från $ 1600 (55 tum) till $ 13 000 (77 tum) för 4K-apparater; priserna är ännu inte tillgängliga för 88-tums 8K-apparater eller LG: s kommande 4K-samlade OLED-TV-apparater.

Generellt betalar du mer för en OLED-TV, men priserna varierar beroende på årstid, kampanjer och buntning. Som med de flesta tekniker kan du i allmänhet förvänta dig att priserna kommer att sänka när nya modeller, skärmstorlekar och tekniker dyker upp på marknaden. Samsung är den primära tillverkaren av QLED-TV, följt av Vizio för den amerikanska marknaden. TCL erbjuder QLED-TV på asiatiska och vissa internationella marknader. LG är den primära tillverkaren av OLED-TV-apparater i USA, följt av Sony. Panasonic, Philips, Loewe och Bang & Olufsen säljer OLED-apparater i Europa och andra utvalda marknader. Hisense, Skyworth och Changhong säljer främst på den kinesiska marknaden. Alla OLED-TV-tillverkare använder skärmpaneler tillverkade av LG Display Company.

 

Formfaktorer: Uppsättningens estetik

QLED

 • Skärmstorlekar varierar från 43 till 85 tum.

OLED

 • Skärmstorlekar varierar från 55 till 88 tum.
 • Tunnare än QLED-TV-apparater – så tunna att de kan rulla upp, som LG: s kommande 65-tumsmodell.

Båda typerna av TV-apparater finns i olika storlekar. OLED-TV-apparater är tunnare och lättare än sina QLED-motsvarigheter, vilket ger upphov till intressanta innovationer som LG: s kommande roll-up-TV.

 

Slutlig dom: Allt beror på det

QLED- och OLED-TV-apparater är ungefär jämnt fördelade när det gäller fördelar och nackdelar.

Prestationsmarkör QLED OLED
Svart nivå X
Skärmens enhetlighet X
Ljusstyrka X
Färgnoggrannhet X X
Svarstid (hur snabbt TV: ns pixlar svarar på förändringar i bildinnehåll) X
Ingångsfördröjning (hur snabbt TV: n svarar på kommandon för spelkontroller) X X
Betraktningsvinkel X
Motstånd mot inbränningsskärm X
Livslängd X
Skärmstorlekar tillgängliga X
Energiförbrukning X
Pris X

Om du tar kostnadsskillnader ur mixen, är en QLED-TV bättre om du tittar mest på nyheter och TV-program, eller om du är en spelare som ser många statiska bilder som nyhetsmarkeringar, stationslogotyper, poäng och statusrutor. QLED är också ett bra val om du tittar i ett starkt upplyst rum och föredrar skärmstorlekar på mindre än 55 tum. OLED är det bästa valet om du tittar mest på filmer och strömmar innehåll, är noga med att få de djupaste svarta, titta i ett svagt upplyst eller ljusstyrbart rum och är lite energimedvetna. Kolla in både QLED- och OLED-TV-apparater från olika tillverkare innan du bestämmer dig för att köpa.

 

Tillägg: Ser till framtiden

Huruvida QLED- och OLED-TV-apparater blir lika populära som traditionella LED / LCD-TV-apparater beror på tillverkarnas förmåga att sänka produktionskostnaderna, göra skärmstorlekarna som konsumenter föredrar och ständigt förbättra prestanda. Nya tekniker kan också påverka populariteten. Exempelvis arbetar Samsung och andra utvecklare med en lösning som kombinerar kvantprickar med OLED (kallad QD-OLED) för bättre färgprestanda och ljusstyrka utan nackdelarna med nuvarande QLED- och OLED-TV-apparater. En annan lösning från Samsung är microLED-TV-apparater som gör att shoppare kan skapa anpassade skärmstorlekar och upplösningar genom att montera bildskärmsmoduler.