Saltar al contenido

Receptlinser för VR kan göra dina ögon fria

21 de junio de 2021
GettyImages 1020415902 042884bff9d84a4186d72fbfd02f2f42

Viktiga takeaways

  • Experter säger att receptlinser för virtual reality-headset kan göra upplevelsen skarpare och bekvämare.
  • Facebook avslöjade detaljer om $ 80 VirtuClear Lins Inserts för Oculus Quest 2.
  • Som alla som bär glasögon vet kan det vara svårt att få in dem i ett VR-headset.

Skräddarsydda receptlinser för ditt virtual reality-headset kan göra din tid i VR tydligare och skarpare. Facebook avslöjade en ny webbsida med detaljer om VirtuClear Lins Inserts för Oculus Quest 2, från $ 80. Att använda glasögon med VR-headset kan vara en bokstavlig smärta, men dessa speciella VR-linser kan lindra problemet. «Som receptbelagd linsbärare är en enhetlig oro för användning av något headset enhetens passform», säger Dr. Warren Wiechmann, biträdande dekan för klinisk vetenskaplig utbildning och utbildningsteknik vid University of California Irvine School of Medicine, i en e-postintervju. «När du sätter på enheten först är det frågan om dina glasögon till och med kommer att passa, och om de gör det, [there is] frågan hur bekväma kommer mina glasögon under headsetet att vara. »

Fokuserar på illusion

Wiechmann använder VR-glasögon, själv, som en del av läkarutbildningen på skolan, och han har märkt att headsetet kan böja ramen på hans glasögon och därmed påverka hur tydligt bilderna visas. Och eftersom VR-glasögon inte är billiga, «är det skrämmande att köpa en enhet utan att veta hur bra de kommer att fungera med dina glasögon», påpekade Wiechmann. Medan priset på vissa glasögon har blivit mer överkomligt, «gör pandemin det nästan omöjligt att testa en enhet, så det är fortfarande ett spel.» «Det finns bara mindre utrymme för glasögon eftersom formfaktorn krymper från något som en vävnadslåda på huvudet till något som skidglasögon.» Virtual reality-headset använder kraftfulla konvexa linser för att skapa en illusion att de visade bilderna är långt ifrån användarens ögon, sa DJ Smith, medgrundare och kreativ chef för virtual reality-företaget The Glimpse Group, i en e-postintervju. Detta upplevda avstånd, ofta kallat «brännvidd», varierar beroende på vilket headset som används men varierar vanligtvis från 3 till 6 fot. «Vad detta betyder är att om en användare behöver glasögon för att se föremål i verkliga livet som är cirka 3 till 6 meter bort, så kommer de troligen att behöva samma glasögon i VR-headsetet,» sa Smith.

Som alla som bär glasögon vet kan det vara svårt att få in dem i ett VR-headset. Virtual reality-headset är utformade för att vara så små och tätt anpassade till en persons huvud som möjligt. «Tyvärr äventyrar detta ofta en användares förmåga att bära glasögon i headsetet. Om användaren dessutom fysiskt kan passa in glasögonen inuti, kommer glasen ofta att gnugga mot VR-headsetlinserna och orsaka repor», tillade Smith. «Detta kan försämra headsetets visuella trohet. Ersättningsreceptlinser är en utmärkt lösning eftersom de lätt passar in i headsetet och helt undviker eventuella problem med repor.»

Alternativ avgränsade

Om du använder receptlinser har du många olika alternativ för att hitta sådana som passar ditt headset. VR Lens Lab och WIDMOvr säljer även receptlinser för andra VR-headset, inklusive Valve Index och HP Reverb. «Facebooks tillkännagivande är vettigt eftersom formfaktorer och glasögonboende är i konflikt, och det blir värre», säger Jeffrey Power, grundare och VD för VR-utvecklingsföretaget Arcturus Industries, i en e-postintervju. «Det finns bara mindre utrymme för glasögon eftersom formfaktorn krymper från något som en vävnadslåda på huvudet till något som skidglasögon.»

man använder virtuell verklighet simulator headset hemma

Vissa headset, som Quest 2, kräver en distans som du måste sätta in för glasögon. Men att använda dessa kan leda till förlust av VR-synfält, eftersom dina ögon är längre tillbaka från skärmarna. «Det är en ganska dålig användarupplevelse och det är svårare att snabbt komma in och ut ur VR», säger Powers. «Personligen bär jag bara kontakter när jag ska använda VR.» Författaren Romelo Lukaku sa i en e-postintervju att det var svårt att använda VR när han hade glasögon och förklarade hur «VR inte var något jag tyckte om eftersom min syn var suddig.» Sedan kom receptlinser. «Men när jag använde receptlinser», sa han, «var det mycket lättare att få tillgång till VR. Nu ser jag videor på VR utan problem.»