Saltar al contenido

Sonys tillstånd fokuserar på spel, inte hårdvara

16 de marzo de 2023
ScreenShot2020 08 07at3.27.36PM 4c5b9b4e453e4055921375828f1f2cca

Viktiga takeaways

  • Sonys State of Play-evenemang visade upp massor av spel, men ingenting om PS5.
  • Massor av uppföljare visades, dock med fler kvinnor och olika spelbara karaktärer.
  • Det finns fortfarande många problem i spelindustrin, inklusive arbetsmetoder som «crunch».

Med fokus på nya spel snarare än den kommande PlayStation 5, skapade Sonys senaste State of Play-evenemang ett visst intresse, men inte någon riktig spänning inför nya releaser. Den dämpade spänningen kan översättas till färre köp första dagen eller att fler människor köper konkurrerande konsoler som Microsofts Xbox Series X. Sony fokuserade dock på rasvarierade karaktärer och kvinnliga huvudpersoner den här gången, och även om insatsen kanske inte driver storsäljningen i nuvarande ekonomi är det nödvändigt för en mer inkluderande spelgemenskap.

Säkra uppföljare, olika karaktärer

Många av de nya spelen som nämndes under State of Play kändes mer som uppdateringar av välbekanta klassiker snarare än nya upplevelser, med många numrerade releaser, bl.a. Crash Bandicoot 4 och Spelunky 2.

En spelare som ville bli identifierad med sitt Twitch-namn, Rahne, tyckte att det tunga fokuset på remakes eller uppföljare var en bra idé: «Att blåsa nytt liv i dessa titlar… är en briljant marknadsföringstaktik som får mer erkännande för dessa mindre utvecklare och studior som – nu mer än någonsin – behöver mer stöd!” Bortsett från ett överflöd av uppföljare, visade spelen upp mer mångfald i karaktärer, vilket gjorde det möjligt för spelare att kontrollera fler sidokaraktärer och etniskt olika karaktärer. Denna trend speglar branschen som helhet, som har tagit steg mot mer representation för icke-vita, icke-manliga karaktärer på senare tid.

Fler kvinnliga huvudpersoner

Många utvalda spel, som Genshin Impact och Stiglös, kvinnliga huvudrollsinnehavare, en insats som inte har ignorerats. «Jag har spelat Pokémon sedan gamla dagar. När de gjorde om Röd och Blå spel och du kunde spela som en tjej, jag blev superglad”, förklarade Areol Ewing, som livestreamar på Twitch på AreolTheJinx. «Det förändrade ingenting alls med spelet, men det faktum att jag kunde vara en tjej betydde så mycket för mig. Sedan, när de kom ut med [Nintendo] 3DS och jag kunde vara en svart tjej, jag nästan grät. Jag har spelat det här spelet hela mitt liv, och jag kan äntligen vara mig själv, säger Ewing. Spelaren Lauren Hamilton, som arbetar på Six Wing Studios med en gamifierad app för mental hälsa, dras till spel som hjälper spelare att bredda sin egen förståelse för sig själva och andra. «Det enda sättet att göra [gaming] mer välkomnande är att ha en större mångfald av människor i rummet”, sa hon. Hamilton ger större inkludering till framgången för spel som Epics Fortnite– det finns lika många kvinnliga och manliga karaktärer och olika hudtoner, även om det krävs köp för att använda dem. «Tjejer tror ibland att de inte är lika bra på tv-spel, men med nyare spel som Fortnite, ni kan ta hjälp av andra spelare, prata med varandra om saker och bygga upp varandra – om ni inte tycker att ni är lika bra som de andra är det okej.” Om det här spelet gjordes på bekostnad av de anställdas mentala, fysiska och ekonomiska hälsa, vill jag verkligen stödja det här spelet?

Spelare försiktiga med giftig spelutvecklingskultur

Det finns naturligtvis fortfarande en väg att gå för att förbättra spelbranschen som helhet. Spelare är mer inställda på nyheterna och branschpraxis och utvecklingen påverkar deras köpbeslut. Ta till exempel «crunch», den massiva pushen för att avsluta ett spel innan lansering som innebär långa timmar, många (ofta motstridiga) företagskrav och ingen sömn, vilket leder till både spelutvecklare och en sämre produkt. Utvecklarna av spelet State of Play Aeon måste dö enligt uppgift gick ut på grund av kris. Ewing sa att kritan påverkar hennes köpbeslut och sa: «Jag vill stödja goda arbetsförhållanden. Om det här spelet gjordes på bekostnad av de anställdas mentala, fysiska och ekonomiska hälsa, vill jag verkligen stödja det här spelet?”

Mystisk hårdvara

Sony har hållit tyst om detaljerna om sin kommande konsolhårdvara, som ska lanseras senare i år, trots att de visat upp ett antal PS5-släpp. Det passar inte bra för vissa. En spelare, som begärde att bli identifierad via sitt Twitch-handtag PleasantlyTwstd, sa: «[Currently], Jag skulle inte skaffa PS5, eftersom många av spelen jag är intresserad av är på PC, PS4 eller båda, och jag har en anständig high-end rigg och en PS4, sa hon till Lifewire via e-post. «Kanske till hösten… kommer vi att höra mer om PS5, dess kostnad och exakt vad som skiljer den åt, och jag kan ha en förändring i hjärtat.» Andra uttryckte entusiasm, som den självbeskrivna «Sony Pony» Anthony Flarida, som är värd för videospelspodden «Dads, Beards, Nerds.» «PlayStation 5 kommer att vara ett måste att köpa under den första månaden efter lanseringen», sa han till oss. «Med specifikationer som syftar till mer [usability]Jag ser fram emot att spela spel med kortare laddningstider och mer tid till spelet och njuta av berättelsen och spelmekaniken.» Oavsett vilket läger du hamnar i är ångesten kring att vänta på en ny konsol något företag använder för att driva konsumentintresse. Vi kommer sannolikt att höra mer när vi närmar oss lanseringsdatumet denna julhelg.

En kärlek till spel

Med stora personliga videospelskonferenser som E3 och Pax West inställda på grund av covid-19-pandemin, lyckades Sonys State of Play skapa intriger och entusiasm. Även om det är oklart vad som händer härnäst för PlayStation, för att inte tala om världen, fortsätter spelen att bli inkluderande, delvis på grund av reformer för att få slut på giftiga företagspraxis som «crunch». Trots all osäkerhet fortsätter videospelsupplevelsen att förbättras – för både kreatörer och spelare.