Saltar al contenido

‘Returnal’ är en fantastisk showcase för PlayStation 5: s förmåga

26 de junio de 2021
Returnal 2 ab1aec13e38b49779b1fc992c9c3143a

Viktiga takeaways

  • Retur är det senaste spelet från Housemarque, studion bakom populära PlayStation-poster Super Stardust HD, Dead Nationoch Resogun.
  • Det blandar organiskt en strömmande atmosfär med absorberande berättande och beroendeframkallande strid.
  • Dess fantastiska presentation och skyhöga produktionsvärden drar dig in, men svaga hjärtan kan bli avskräckta av sin branta svårighet.

PlayStation 5 exklusivt Retur är en visuell bedövning med polskt och produktionsvärde att spara, men det är också ett brutalt utmanande inträde som kan främja mindre erfarna spelare. Det senaste från Housemarque – den finska studion som tidigare har blåsat tummen med arkadskyttar Dead Nation och ResogunRetur kombinerar givande strider, absorberande berättande och spökande miljöer för att leverera ett av PS5: s bästa exklusiva sedan konsolen lanserades förra hösten. Men även om det kan se ut som en rak sci-fi-shooter på ytan är det faktiskt en «skurkliknande», en allt populärare genre som berövar spelarna det mesta av deras framsteg vid döden. Formeln uppmuntrar dig att bli bättre och få mer kunskap med varje genomspelning. Det är en potentiellt givande slinga som driver upp en önskan att dyka tillbaka efter att ha dött, samtidigt som den gör långsamma, stadiga framsteg mot spelets berättande slutsats. Retur representerar genren när den är som bäst, men den kommer sannolikt inte att svänga dem som tidigare har svurit bort sin branta utmaning och repetitiva natur.

En presentation som är värt att kämpa för

Det första som slår dig in Retur är inte en eldig attack från någon tentacled fiende, utan dess käftande presentation. Som Selene, en astronaut som har kraschat sitt skepp på en mystisk planet, behandlas du omedelbart till några av de mest uppslukande sevärdheterna och ljuden för att någonsin pryda ett konsolspel. Världen är otrolig med en fruktansvärd atmosfär, men ändå oändligt lockande, och är en absolut njutning att utforska. Var och en av de sex olika biomerna är full av detaljer, fyllda med hemligheter och fyllda med fantasifulla skurkar som bara ber om att möta affärsänden i din arsenal. «Retur är en visuell bedövning med polskt och produktionsvärde att skona. «Det skadar inte heller att PS5: s DualSense-styrenhet mer än bär sin vikt, och spårar upp fördjupningen i en värld som kunde ha gett upphov till Ridley Scotts sinne. Från lätt regn till mark-pummeling-attacker kommunicerar gamepad ett spektrum av tillfredsställande, känsliga känslor. Mer än bara att placera dig i Selene’s stövlar via smarta vibrationer, men tekniken hjälper också till att slåss. alternativt eldläge laddas är en funktion jag nu vill ha i alla mina skjutare.

Men även utan denna välkomna återkoppling skulle utplåning av onda utomjordingar vara en explosion Retur. Tack vare superresponsiva kontroller är fotografering, undvikande och slående på nära håll en pulsande, leendeinducerande affär. Kasta in en mängd olika uppfinningsrika vapen och en lika varierad uppställning av fula utomjordingar för att släppa loss dem, och spelets blixtsnabba strid matchas bara av dess polerade presentation.

Förbered dig att misslyckas … mycket

Kvalitetsvapnet är också en välsignelse, eftersom du kommer att spendera mycket tid bakom Selenes högteknologiska hårdvara. ReturDe strikta oseriösa lutningarna säkerställer att du kommer att slåss – och dö – mycket. Varje död leder dig tillbaka till spelets utgångspunkt, även om du har spenderat flera timmar på att försöka gå vidare.

Returkaraktär Selene upptäcker ett nytt område och en staty

Men även om du utan tvekan kommer att känna frustrationen när ett långvarigt slut slutar oskyddat, Retur justerar något av den bestraffande formeln, vilket gör den mer acceptabel för dem som inte uppskattar cykeln. Till att börja med behålls vissa framsteg i form av olåsta vapenuppgraderingar och traversalutrustning. När du till exempel har skaffat dig den gripande gadgeten behöver du inte jaga den igen. Och medan nivåer och fiender förblir desamma, randomiseras deras platser för varje körning. Ännu mer imponerande, Retur gör ett fantastiskt jobb att organiskt väva sin historia i den oseriösa mallen. Selene upplever denna konstiga, Groundhog Day-liknande slinga i samma takt som spelaren, så i stället för att komma ut som en godtycklig spelmekaniker känns repetitionen som en mystisk del av resan. «Med en fruktansvärd atmosfär, men ändå oändligt lockande, är världen en absolut njutning att utforska.»

Retur använder detta koncept särskilt bra genom läskiga ljudloggar som Selene hittar på sina tidigare jagar, liksom störande, spelbara flashback / mardrömssekvenser. I själva verket är spelets skräck / sci-fi berättande en höjdpunkt i nivå med dess presentation och spel.

Retur är inte bara en av de bästa anledningarna till att äga en PS5, utan en finjusterad post som kan se nischgenren få mer mainstream-överklagande. Som sagt bör nykomlingar till den inneboende utmanande formeln veta att dess svårighet kan vara lika skrämmande som en hungrig xenomorf.