Saltar al contenido

RF-störning med trådlösa hemautomationsenheter

14 de julio de 2021
google to buy smart thermostat maker nest for 3 2 billion 462507931 5bee349246e0fb0051d0374c

När antalet trådlösa enheter som används i hemmet ökar blir den trådlösa hemautomationen alltmer mottaglig för radiofrekvensstörningar. Populariteten för trådlös teknik – som INSTEON, Z-Wave, ZigBee och andra protokoll – har revolutionerat hemautomationsindustrin. Släng Wi-Fi och Bluetooth i mixen och du har ett hus fullt av radiofrekvenser. Trådlösa produkter som telefoner, intercom, datorer, säkerhetssystem och högtalare kan alla leda till mindre än optimal prestanda i ditt trådlösa hemautomationssystem.

Testar för RF-störning

Ett enkelt sätt att avgöra om ditt trådlösa hemautomationssystem upplever RF-störningar är att flytta enheter nära varandra. Om driften förbättras när enheterna är sida vid sida, upplever du förmodligen RF-störningar när de befinner sig på vanliga platser. INSTEON- och Z-Wave-produkter arbetar med 915 MHz signalfrekvenser. Eftersom dessa hastigheter är långt borta från 2,4 GHz eller 5 GHz Wi-Fi-frekvenser kommer det troligtvis inte att störa varandra. INSTEON- och Z-Wave-utrustning kan dock störa varandra. De flesta ZigBee-produkter körs vanligtvis med 2,4 GHz. ZigBee-hemautomationssystem överför vid låga effektnivåer, vilket gör risken för att de stör Wi-Fi försumbar. Wi-Fi-nätverk kan dock generera RF-störningar för ZigBee-enheter.

Dra åt nätet

När du använder trådlös automatiseringsteknik förbättras systemprestandan genom att använda fler enheter. Eftersom trådlös hemautomation fungerar i ett nätverk med nätverk skapas ytterligare vägar för att signalerna ska kunna flyttas från källa till destination genom att lägga till fler enheter. Ytterligare vägar ökar systemets tillförlitlighet.

Signalstyrka är viktigt

RF-signaler försämras snabbt när de färdas genom luften. Ju starkare hemautomationssignalen är, desto lättare är det för mottagarenheten att skilja den från elektriskt brus. Att använda produkter med en stark effekt ökar systemets tillförlitlighet genom att låta signalen gå längre innan den försämras. Dessutom ökar styrkan hos den överförda signalen genom att hålla fulladdade batterier i batteridrivna enheter. När batterierna börjar ta slut, lider systemets prestanda.

Tänk på en ny plats

Att flytta en trådlös hemautomationsenhet till en ny plats kan påverka prestandan avsevärt. RF är känt för att ha heta och kalla fläckar. Ibland kan flyttning av en enhet över rummet eller till och med några meter bort skapa en dramatisk förbättring av enhetens prestanda. För att hantera risken för störningar mellan ZigBee och Wi-Fi-enheter är det bäst att hålla alla ZigBee-enheter borta från trådlösa routrar och andra källor till radiostörningar, såsom mikrovågsugnar.