Saltar al contenido

Så här åtgärdar du felet «Internet Explorer har slutat fungera».

3 de diciembre de 2022
Sa har atgardar du felet Internet Explorer har slutat fungera

När Internet Explorer visar ett felmeddelande som säger «Internet Explorer har slutat fungera» finns det några sätt att få det att köra igen. Det här problemet kan uppstå på datorer med Windows 10, Windows 8 och Windows 7, och de möjliga lösningarna här gäller endast Internet Explorer (inte Microsoft Edge). Microsoft stöder inte längre Internet Explorer och rekommenderar att du uppdaterar till den nyare Edge-webbläsaren. Gå till deras webbplats för att ladda ner den senaste versionen.

Orsaker till meddelandet «Internet Explorer har slutat fungera».

Som med många Windows-problem beror problemet vanligtvis på att program inte kan komma åt specifika biblioteksfiler som kallas DLL:er (dynamiska länkbibliotek). Dessa tillåter program att kommunicera, dela data och fungera korrekt, men när dessa filer är skadade eller felplacerade slutar programmen att fungera. Felet kan också bero på skadade cachefiler och inkompatibla plugin-program.

Så här åtgärdar du felen «Internet Explorer har slutat fungera».

Felsökning av de mest troliga bovarna kan lösa problemet så att du kan återgå till ditt favoritinnehåll online.

  1. Uppdatera Windows och Internet Explorer. Problemen du står inför kan ha åtgärdats och åtgärdats i en tidigare uppdatering. Som ett resultat är det viktigt att se till att du har den senaste versionen av Windows installerad på din dator.

  2. Återställ Internet Explorer-inställningarna. Att återställa Internet Explorer till dess standardinställningar kan ta bort ändringar som gör att webbläsaren saktar ner eller slutar fungera helt. En återställning inaktiverar alla tillagda verktygsfält, återställer hemsidan, tar bort all webbhistorik, rensar alla sparade lösenord och kräver att du loggar in på alla dina webbplatser igen.

  3. Inaktivera tillägg. Öppna Internet Explorer och inaktivera alla tillägg manuellt. Om den här lösningen löser problemet vet du att ett av tredjepartstilläggen påverkar din surfupplevelse. Återaktivera tillägg ett efter ett, kontrollera om felet återkommer. Om den gör det, inaktivera det specifika tillägget permanent.

  4. Återställ säkerhetszoner. Microsoft Internet Explorer följer en strikt uppsättning säkerhetsregler vid åtkomst till webben. Dessa regler går sönder ibland, vilket skapar problem.

  5. Inaktivera mjukvaruacceleration. Internet Explorer kan dra fördel av mjukvarurendering för att förbättra din webbupplevelse. Men om ditt system inte är korrekt konfigurerat eller har grafikproblem kan den här inställningen förvärra problemet.

  6. Kör en Windows-felsökare. Att använda ett felsökningsverktyg inbyggt i Windows kunde hitta och åtgärda problemet som fick Internet Explorer att sluta fungera.

Har du fortfarande problem?

Om du inte kan hitta roten till problemet, använd en annan webbläsare som Microsoft Edge-webbläsaren eller alternativ som Google Chrome eller Mozilla Firefox. Om du inte kan (eller inte vill) diagnostisera och åtgärda problemet, överväg att ta hjälp av en ansedd reparationstjänst. Microsoft stöder inte längre Internet Explorer och det är osannolikt att det hjälper att kontakta deras kundtjänst.