Saltar al contenido

Så här får du Wi-Fi i din bil

3 de julio de 2021
get wifi in your car 4047954 0f36e2ee5fc4412e88cd1407eefe47df

Vad du ska veta

 • Det enklaste sättet att få Wi-Fi i din bil är att utnyttja din befintliga smartphone som en ad hoc trådlös hotspot.
 • Du kan också få Wi-Fi i din bil med en dedikerad mobil hotspot eller en OBD-II-enhet.
 • Att lägga till ett permanent trådlöst modem och en router är det dyraste och mest pålitliga sättet att lägga till Wi-Fi i din bil.

Det finns fler sätt att få Wi-Fi i din bil än någonsin tidigare. Det är mycket lättare att få internet i din bil nu än för bara några år sedan, men det finns utgifter oavsett vilken metod du väljer. Varje alternativ kommer med både hårdvara och dataplankostnader, och det finns också frågor om bekvämlighet och anslutningskvalitet att överväga

Få Wi-Fi i din bil från en smartphone-hotspot

Pris

 • Gratis till $ 600 + beroende på om du har en smartphone och hur mycket du vill spendera.

Återkommande kostnader

 • Inget om din mobilplan stöder internetdelning, men vissa operatörer tar extra betalt.

Det absolut enklaste och billigaste sättet att få Wi-Fi i din bil är att förvandla din smartphone till en hotspot. Detta innebär en hårdvarukostnad endast om du inte redan har en smartphone eller om din smartphone inte kan fungera som en hotspot. Och även då kan det fortfarande vara ett kostnadseffektivt alternativ, särskilt om du är redo att uppgradera ändå. Det sätt som smarttelefons hotspots fungerar på är antingen att ladda ner en lämplig app eller genom att aktivera ett alternativ i telefoninställningarna. I vilket fall som helst är grundidén att telefonen fungerar som både ett modem och en router. När du förvandlar din telefon till en hotspot tillåter den i princip andra enheter, som surfplattor, MP3-spelare och till och med Wi-Fi-aktiverade huvudenheter, att ansluta till ett ad hoc-nätverk. Detta låter dig i princip röra samma dataanslutning som låter dig surfa på internet och skicka e-post till din telefon till vilken Wi-Fi-enhet du än har i din bil. Nackdelen med att använda din telefon för att tillhandahålla Wi-Fi-anslutning i din bil är att alla enheter som ansluter till den kommer att hämta från din mobildatatilldelning för månaden. Så om du använder din telefon som en hotspot i din bil för att titta på ett gäng videor på en lång bilresa, kanske du upptäcker att du inte har något kvar att bläddra i Facebook på din telefon senare i månaden. Praktiskt taget alla mobiloperatörer erbjuder internetdelning på ett eller annat sätt, antingen som en tilläggstjänst eller ingår i basdatapaketet. I vissa fall kommer bunden data att begränsas till långsammare nedladdningshastighet eller förflyttas till 3G-data även om telefonen kan 4G, så det är viktigt att läsa det finstilta.

Använd en dedikerad mobil hotspot för att lägga till Wi-Fi i din bil

Fyra exempel på Wi-Fi i en bil

Pris

 • $ 100 till $ 200 + beroende på vilken enhet du väljer.

Återkommande kostnader

 • $ 0 till $ 70 + per månad beroende på tjänsteleverantör och plan du väljer.

Ett annat enkelt sätt att få Wi-Fi i din bil är att använda en dedikerad mobil hotspot. Dessa enheter innehåller i huvudsak samma typ av mobildataanslutning som en telefon och samma förmåga att skapa ett trådlöst nätverk, men du kan inte använda dem för att göra något annat som smartphones kan göra. De flesta mobilföretag som erbjuder regelbundna mobiltjänster har också en rad dedikerade mobila hotspots, så du har vanligtvis möjlighet att antingen lägga till en av dessa enheter i din nuvarande mobilplan eller att gå med en helt annan leverantör, baserat på dina specifika behov . Det finns två huvudtyper av dedikerade mobila hotspots: donglar och fristående enheter. Mobil-donglar är USB-enheter som vanligtvis är utformade för att anslutas till datorer och bärbara datorer och skapa ett Wi-Fi-nätverk som ger åtkomst till en mobildataanslutning. Några av dessa donglar kan dock, efter att ha ställts in initialt, anslutas till valfri USB-strömkälla. Det betyder att om din huvudenhet har en USB-anslutning, eller om du har lagt till en strömförsörjd USB-kontakt i din bil, kan du kanske ansluta en av dessa donglar för att lägga till Wi-Fi i din bil. Fristående dedikerade mobila hotspots, som Verizons MiFi, är mer bärbara än donglar, men de tenderar också att bli dyrare. Dessa enheter har inbyggda batterier, så även om du kan ansluta dem till ett 12V-uttag för ström, kan du också ta bort ditt Wi-Fi-nätverk från din bil – och alla externa strömkällor – om du behöver. Det billigaste sättet att lägga till en mobil hotspot i din bil är att gå med en operatör som Freedompop som erbjuder en liten tilldelning av gratis data. Att gå med en större operatör som AT&T eller Verizon ger dock vanligtvis en högre servicenivå med en tillhörande högre prislapp.

Använd en OBD-II-enhet för att lägga till Wi-Fi i din bil

OBD2 wi-fi-anslutning i bilen

Pris

 • $ 50 till 200 beroende på enhet, operatör, kontrakt och andra detaljer.

Återkommande kostnader

 • $ 20 +

Mindre bärbar än en smartphone eller dedikerad hotspot, men mer bärbar än en inbyggd router, OBD-II Wi-Fi-enheter erbjuder också funktionalitet som andra alternativ saknar. Dessa enheter ansluts till fordonets OBD-II-port, vilket är samma kontakt som tekniker använder för att utföra datordiagnostiskt arbete. Den största fördelen som du ser av denna typ av enhet är att du förutom att skapa ett lokalt Wi-Fi-nätverk och tillhandahålla mobildataåtkomst till olika enheter i din bil, också får liknande funktioner som du förväntar dig av en ELM 327-skanner. Delphi Connect, som är ett exempel på denna enhetsklass, låter dig få åtkomst till diagnostisk information via en smartphone-app och tillhandahåller även fordonsspårningsdata. Detta gör att du kan spåra ditt fordon i realtid och se historiska data om var din bil har varit tidigare.

Installera ett trådlöst modem och en routerenhet permanent i din bil

autonet bil router

Pris

 • $ 200 till $ 600, exklusive installation.

Återkommande kostnader

 • Beror på transportören.

Det dyraste, mest pålitliga och minst bärbara sättet att få Wi-Fi i din bil är att permanent installera ett trådlöst modem och en routerenhet. Dessa trådlösa routrar för bilar är vanligtvis mycket dyrare än bärbara donglar och MiFi-enheter, och de kräver också en del installationsarbeten som kanske faller utanför din komfortzon. När du köper en bil som har inbyggd anslutning beror det på att den har en av dessa enheter installerade. Vissa fordonsroutrar har en viss portabilitet genom att du permanent kopplar in en vagga i ditt fordon, och själva modemet / routerenheten kan enkelt tas bort och placeras i en annan vagga i en annan bil eller lastbil. Andra enheter är dock fastkopplade, i vilket fall de bara är lika bärbara som ditt fordon själv. Den största fördelen med denna typ av enhet är att mobilradion ofta kommer att vara starkare än vad du vanligtvis hittar i en mobil hotspot, och Wi-Fi-signalen kan också vara starkare. Den andra fördelen är att vissa permanent installerade fordonsmodem / routerkombinationer inkluderar USB- eller Ethernet-portar. Dessa enheter skapar fortfarande ett Wi-Fi-nätverk som du kan ansluta till med din telefon, surfplatta, bärbara dator eller annan Wi-Fi-aktiverad enhet, men de ger också möjlighet att ansluta en bärbar dator eller annan enhet via USB eller Ethernet .

Handla upp till en ansluten bil

ansluten bil wi-fi-nätverk

Om du tänker att det är dags för ett nytt fordon ändå och du är intresserad av idén att ha Wi-Fi i din bil, är det värt att överväga det som ett alternativ när du börjar shoppa. De flesta tillverkare erbjuder minst en eller flera modeller som har en inbyggd mobildataanslutning och som också kan skapa Wi-Fi-nätverk. Verkligt anslutna bilar ger vanligtvis mer funktionalitet än vad du sannolikt kommer att uppnå genom att använda en mobiltelefon eller mobil hotspot eftersom mobilanslutningen är inbyggd direkt. Huvudenheten kommer ofta att innehålla funktioner som internetradio eller anslutning till en tjänst som OnStar, använder sig av mobildata, som ligger utöver den grundläggande funktionaliteten för att skapa ett Wi-Fi-nätverk som du kan ansluta till med din surfplatta eller annan enhet.

Ytterligare överväganden när du lägger till Wi-Fi i din bil

kvinna som använder bärbar dator i bil med wifi

När du köper en helt ny ansluten bil kan du få en gratis datatilldelning under en begränsad tid. Det finns också vissa leverantörer som erbjuder en gratis dataplan med en begränsad mängd data. Data är dock inte gratis utanför dessa mycket begränsade omständigheter, vilket innebär att du måste tänka på både datakostnaden och tillgängligheten för nätverket när du bestämmer dig för hur du lägger till Wi-Fi-anslutning till din bil. Datakostnad betyder i princip bara hur mycket tillgängliga dataplaner kostar kontra hur mycket bandbredd de ger. Beroende på hur du väljer att lägga till Wi-Fi i din bil kan du gå med en större mobiloperatör, en mindre leverantör eller till och med en återförsäljare, och var och en har sina egna planer som du bör undersöka innan du fattar ett slutgiltigt beslut. En viktig faktor att tänka på är att vissa företag annonserar för en stor eller till och med obegränsad mängd hotspot-data, men bara en liten mängd kommer att finnas tillgänglig med snabbast möjliga hastighet. Dessa planer mäts ofta och ger långsammare 3G-tjänst efter att du har ätit genom din månatliga tilldelning av höghastighetsdata. Den andra viktiga faktorn att titta på är nätverks tillgänglighet, vilket i princip bara betyder var leverantören har tjänst och var den inte har. Vissa leverantörer annonserar för mycket stora nätverk, men de snabbaste datahastigheterna är bara tillgängliga på specifika marknader. Andra leverantörer har relativt stora höghastighetsnätverk men har stora hål där ingen tjänst är tillgänglig. Detta är särskilt viktigt om du vill lägga till Wi-Fi i din bil före en lång bilresa, eller om du bor – och kör – i ett landsbygdsområde där vissa leverantörer inte har sina höghastighetsnätverk byggda ut ännu.