Saltar al contenido

Så här tar du bort en 3D-utskriven stödstruktur

10 de agosto de 2021
Removing Support 569fbe123df78cafda9e120b f5965d604204464aa58ac16e1f230121

Luta dig tillräckligt långt, så faller du ner. Detta är en uppenbar fysikalisk lag, men när du börjar arbeta med en 3D -skrivare kanske du inte tänker på det. När du försöker skriva ut något med ett överhäng eller en utskjutande del, säg en utsträckt arm eller randen på en stor hatt, eller kanske ett avstånd mellan två punkter, återupptäcker du fysikens och gravitationens lagar. 3D -utskrift kräver ofta stöd. Varje föremål som har ett överhäng eller något annat än en grundform – tänk cylinder, block eller något platt – behöver ett stödelement för att det inte ska ramla omkull, hänga eller smälta.

Lägga till stöd för 3D -utskrift

Supports kan läggas till manuellt i ett CAD -program när modellen är utformad, i reparationsfasen med specialiserad programvara eller i utskriftsfasen med hjälp av skivprogramvara. Simplify3D, ett betalt program, nämns ofta av 3D -proffs som ett effektivt alternativ för att lägga till stöd. Freeware -program, som Meshmixer och Netfabb, är bra möjligheter för den budgetinriktade.

Hur man tar bort ett stöd i 3D -utskrift

De flesta 3D -utskriftshobbyister tar bort stödmaterial på ett av de sätt som beskrivs här. På bilden som följer med denna artikel finns två objekt (båda med Voronoi -diagrammet eller mönstret) och två röda pilar som pekar på de mest uppenbara stödstrukturerna. I det här fallet kan det mesta av stödmaterialet brytas bort med fingrarna. Använd sedan nåltång eller en spackel med en vässad kant för att ta bort resten av stödet. Processen kräver bara tid och en stadig hand. Det bästa sättet att enkelt ta bort ett stöd är att använda en 3D-skrivare med dubbla extruder, eftersom du kan ladda ett vanligt PLA- eller ABS-material för den primära extrudern och ett material med lägre densitet för den andra. Det stödmaterialet är vanligtvis upplösbart i ett kemiskt vattenbad. Stratasys Mojo 3D -skrivare erbjuder detta tillvägagångssätt, som är sött men inte inom budgetområdet för den typiska konsumenthobbyisten. Om du designar ditt eget föremål eller köper en färdig produkt via en 3D -utskriftsbyrå, kan du välja vilken finishnivå du föredrar eller välja att någon annan ska göra allt finish för dig.

Tips för borttagning av 3D -stöd

Tänk på dessa tips när du experimenterar med de bästa metoderna för att ta bort stöd från dina 3D-tryckta modeller:

  • När du använder en kniv eller skrapa av något slag, värm antingen modellen eller bladet för att göra det lättare att skära. En liten butanfackla kan hjälpa, men var försiktig med den för din modell.
  • Sandpapper gör underverk. Våtslipning med sandpapper med hög slipkorn-220 upp till 1200-både tar bort stödstrukturen och polerar modellen.
  • Med PLA -material kan du få stressmärken där stödmaterialet kommer ifrån modellen. Om detta händer dig, använd nagellacklack för att lappa repor och märken.
  • Om du vill använda din 3D -utskriftsbutik som en tandläkare, skaffa ett litet borrverktyg som kallas Dremel. Dessa handhållna slipmaskiner kommer med en mängd olika bitar och tillbehör som gör det enkelt att ta bort stödmaterial. Om du inte har stadiga händer, var super försiktig när du slipar på dina lättförstörda plastkreationer.