Saltar al contenido

Ska du köpa en utökad garanti på din nya TV?

16 de junio de 2021
GettyImages 170137891 5900281d3df78ca15927dbee

En utökad garanti är en fastprisförsäkring som, som namnet antyder, går utöver standardtillverkarens garanti. De flesta tv-apparater har en av dessa policyer som tilläggsalternativ. Det är tänkt att ge ekonomiskt skydd för köparen i händelse av att deras dyra nya HDTV går sönder eller fungerar fel. Så, ska du köpa en TV-garanti? Vad vi gillar

  • Täckning för dyra reparationer.
  • Bekvämlighet i hemservice.
  • Sinnesro.

Vad vi inte gillar

  • Kostnaden för den utökade garantin.
  • Potentiella problem när du försöker skicka in ett anspråk.
  • Möjliga avslag på anspråk på grund av kryphål i kontraktets ordalydelse.

Vad täcker en utökad TV-garanti?

Kom ihåg att en utökad garanti inte är kopplad till din TV: s tillverkarens garanti. Det är en separat och valfri tjänst som du betalar för utöver vad du betalar för TV: n. Förlängda garantier ger i allmänhet fördelar som förebyggande underhåll, gratis utbyte, reparationer utan låg kostnad och överspänningsskydd. Många sådana policyer erbjuder även hemtjänst och hämtning av defekta produkter, så du behöver inte ta din stora, tunga TV tillbaka till butiken. En värdefull plan bör fungera som en stötfångare-till-stötfångaregaranti för din bil. Den ska täcka bildskärmen (inbränning), knappar, ingångar, utgångar, interna komponenter, TV-stativ, IR-sensor för fjärrkontrollen, kretskort / programvara ombord och mer. Vissa versioner innehåller också praktiska funktioner som hemtjänst eller gratis upphämtning om din TV skulle behöva gå till verkstaden. Vissa utökade garantier, som Best Bays premiumskyddsplan, kan också täcka andra bekvämlighetsfunktioner, såsom förebyggande underhåll, felsökning och omkalibrering av telefon. Var noga med att bekräfta de specifika detaljerna genom att läsa villkoren i planen. Läs det finstilta innan du köper, oavsett hur pålitlig den person eller det företag som säljer täckningen verkar vara.

Var kan jag köpa en utökad TV-garanti?

Du borde kunna köpa någon form av TV-serviceplan var som helst TV-apparater säljs. Vanligtvis kommer butiken att försöka sälja en förlängd garanti när du köper TV: n. Om du vägrar att köpa den vid den tiden har du ofta möjlighet att ändra dig inom en viss period, vanligtvis 30 dagar. Om butiken inte erbjuder det här tillägget, eller om du inte litar på företaget som säljer det, kan du vända dig till internet för att tillgodose dina behov. Amazon och Square Trade säljer planer från tredje part, vilket innebär att de säljer garantier för TV-apparater som köps någon annanstans. Eftersom ett sådant företag inte är inblandat i TV-försäljningen finns det vanligtvis en tidsgräns för när du kan köpa en utökad garanti i förhållande till när du köpte TV: n. Tidsgränsen kan vara inom 30 dagar eller så länge som 9 månader. Något annat att tänka på om online-garantiföretag är deras kundbetyg och tillförlitlighet. Kontrollera alltid Better Business Bureau (BBB).

Ska du köpa en utökad TV-garanti?

Bara du kan bestämma om du ska köpa extra täckning. Här är några punkter att tänka på innan du köper:

  • Värdet på TV: n som köps.
  • Pris för planen.
  • Längd på tillverkarens garanti.
  • Längden på tilläggspolicyn och datumtäckningen börjar

De flesta garantier från TV-tillverkare täcker delar och arbete i ett år från inköpsdatumet. Så det är viktigt att veta hur länge du är täckt innan du beslutar om en utökad plan. Vissa planer kan täcka en TV i flera år. Täckningen börjar vanligtvis den dagen du köper den. Om du köpte den samtidigt som du köpte din TV kommer din nya TV att ha två garantier för det första året. När tillverkarens garanti upphör, har du bara den extra du köpte. Det första året kan verka som om du betalar för två tjänster men bara får skydd från en. Varför inte bara starta den kompletterande täckningen efter tillverkarens utgång? Det är en rättvis fråga. Tänk på att utökade garantier tenderar att ta upp slacket för tillverkarens täckning, och de är mycket mer kundfokuserade än tillverkarens plan. För vissa erbjuder de säkerhet och trygghet att veta att deras investeringar är skyddade långt efter att tillverkarens täckning tar slut. Andra tror att det är en värdelös produkt som bara säljs för att höja vinsten medan den bara verkar ge värde. Be garantihandlaren förklara i detalj hur en typisk skadeprocess skulle se ut. Du vet aldrig när någon kommer att skicka dig en liten bit av information som hjälper dig på vägen. Bra säljare känner till sina produkter, så använd dem som en resurs.

Vad täcks inte av en utökad garanti?

Normalt slitage, oavsiktliga skador och strömavbrott är högst upp på listan över saker som kanske inte täcks. Men vad sägs om vad som är inte täckt? Många människor har bränts av säljarnas påståenden. Dessa giriga säljare har naturligtvis delvis fel, men du måste också vara proaktiv och informerad om alla köp du gör. Det kan finnas en enorm skillnad mellan vad du tror den utökade garantin skall skydda och vad det faktiskt skyddar. Glöm vad säljaren säger att du täcker. Glöm vad dina vänner säger. Slutsatsen är att planen endast täcker vad den beskriver i villkoren för policyn du köper. Läs det finstilta innan du köper något, oavsett hur pålitlig den person eller det företag som säljer täckningen verkar vara. Ställ frågor när du är oklar; få skriftlig förtydligande om du inte ser skyddet i planens villkor. Det är dina pengar som spenderas, inte deras.

Hur mycket kostar en utökad garanti?

I de flesta fall kommer priset på en TV-reparation att vara dyrare än det extra täckningspriset. Oavsett om du köper en utökad garanti online eller i en butik, bestäms priserna av kostnaden och typen av TV. Detta innebär att planerna kan skilja sig åt för TV-apparater med extra funktioner eller viss teknik. Dessa ändras snabbt, så var noga med att fråga om priset för den utökade policyn eftersom det gäller en viss TV. Antag inte att ett pris täcker alla. En utökad garanti för en TV på 499 USD kan ha ett annat inköpspris från en plan för en TV som kostar 500 USD, även om båda principerna är identiska i täckningen. Detta är en olycklig bieffekt av produkter baserat på prisklasser (till exempel $ 500–1 000). Följaktligen är det dubbelt så viktigt att vara uppmärksam på var prisavbrotten är. Det kan göra det värt att flytta upp eller ner i prisstegen beroende på den extra kostnaden.

Tänk på din avsedda användning

Tänk var du ska använda din TV och föreställ dig den värsta möjliga skada som kan uppstå: Har du barn eller husdjur? Är du värd för fester eller planerar du att flytta din TV från rum till rum eller hus till hus? Kommer din TV att användas i ett studentrum? I dessa fall kan utökade garantier vara väl värda den extra kostnaden. Läs alltid villkoren. Om leverantören inte kan producera dessa skriftligen, fråga dem hur de förväntar sig att du betalar för något utan att se skriftlig dokumentation. I slutändan kommer beslutet ner till din komfortnivå. Det bästa rådet är att läsa det finstilta och fatta ett välgrundat beslut, sedan gå ut och hämta den TV som bäst passar dina behov.