Saltar al contenido

Skriptfel: Vad det är och hur man åtgärdar det

17 de agosto de 2021
scripterror 2518485684274fb38b308aa816921088

Skriptfel kan vara svårt att fastställa eftersom dessa fel inte är beskrivande. Skriptfel är avsiktligt utformade på detta sätt av säkerhetsskäl, men du behöver inte veta varför ett skriptfel hände för att åtgärda problemet.

Hur skriptfelmeddelanden visas

När ett skriptfel uppstår brukar du se ett meddelande så här:

 • Ett fel har uppstått i skriptet på den här sidan.
 • Varning: Skript som inte svarar. Ett skript på den här sidan kan vara upptaget eller ha slutat svara.
 • Ett skript på den här sidan kan vara upptaget, eller det kan ha slutat svara. Du kan stoppa skriptet nu, öppna skriptet i felsökaren eller låt skriptet fortsätta.

Orsak till skriptfelmeddelanden

Skriptfelmeddelanden är nebulösa och många saker kan orsaka dessa fel. Skriptfel indikerar att ett skript på webbplatsen du besöker har fungerat på något sätt. Det kan ha misslyckats med att köra, misslyckats under körning, fruset eller något annat kan ha hänt. I de flesta fall behöver du inte veta varför ett skriptfel hände för att åtgärda det. Antingen har du ett problem med webbläsaren, som du kan fixa, eller så är skriptet trasigt, som du inte kan åtgärda. I Internet Explorer uppstår vissa skriptfel genom att Internet Explorer ersätter Edge. Microsoft föreslår att du byter till Edge.

Hur man åtgärdar ett skriptfel

I vissa fall är det bästa svaret på ett skriptfel att ignorera det. Om du väljer OK eller Annullera i felmeddelandet, och webbplatsen fortsätter att ladda utan några detekterbara problem, då är skriptfelet mer en mindre olägenhet än något du behöver oroa dig för. När ett skriptfel stör webbplatsens funktionalitet, eller om dessa fel blir för störande, finns det flera steg du kan vidta för att åtgärda problemet.

 1. Ladda in webbsidan igen. Ett skriptfel, särskilt ett fel som indikerar att det tar för lång tid att köra ett skript, kan åtgärdas genom att ladda om webbsidan. Om felet inte uppstår igen behöver du inte oroa dig för det. Om det fortsätter att komma tillbaka kan det vara ett problem med webbläsaren.

  • För att tvinga en webbsida att ladda om i Windows, tryck på Ctrl+F5.
  • För att tvinga en webbsida att ladda om i macOS, tryck på Kommando+Skift+R.
 2. Uppdatera webbläsaren. Föråldrade webbläsare interagerar ibland med skript på oväntade sätt som slutar skapa fel. Uppdatering av Google Chrome eller Firefox är enkelt. Microsoft Edge uppdateras automatiskt vid sidan av Windows. Om du har problem med Windows Update finns det andra sätt att uppdatera Windows.

 3. Ladda andra webbsidor. Om du ser skriptfel på en webbplats finns det förmodligen ett problem med skripten på den webbplatsen, och det finns inget du kan göra åt det. Om du ser skriptfel på flera webbplatser finns det troligen ett problem med webbläsaren.

 4. Byt till en annan webbläsare. Detta är ett enkelt och viktigt steg som kan hjälpa till att begränsa källan till problemet. Om webbsidan laddas bra i en annan webbläsare är det ett problem med den första webbläsaren. I vissa fall är det bästa och enklaste alternativet att använda en annan webbläsare som inte skapar skriptfel.

 5. Ladda webbsidan med en annan enhet. Om du ser ett skriptfel när du besöker en webbsida på din dator, men du inte ser den när du besöker den sidan med din telefon, en väns dator eller en annan enhet, är problemet på väg att ta slut. Om du ser samma fel på flera enheter finns det troligen ett problem med webbplatsen. I så fall är det bara att vänta på att webbdesignern ska åtgärda problemet.

 6. Ta bort tillfälliga internetfiler. Om det finns skadade internetcachefiler på datorn kan du se skriptfel. I de flesta fall åtgärdas problemet genom att rensa webbläsarens cache.

 7. Inaktivera plug-ins. När något går fel kan en oförutsedd interaktion mellan ett plugin-program och en webbplats ha hindrat ett skript från att fungera korrekt. Om manusfelet försvinner efter att plugin-program har inaktiverats kan du återaktivera dessa plug-ins ett i taget för att avgöra vilket plug-in som orsakade problemet. Antingen fortsätter du att använda insticksprogrammet och lever med skriptfelet eller sluta använda det tillägget tills utvecklaren åtgärdar problemet.

 8. Inaktivera hårdvaruacceleration. Hårdvaruacceleration gör att en webbläsare kan utnyttja kraften i ett grafikkort. I vissa fall bryter denna funktion vissa skript. Om du stänger av det kan dessa skript köras normalt. Du kan stänga av hårdvaruacceleration i Chrome och inaktivera hårdvaruacceleration i Firefox.

 9. Återställ webbläsarens säkerhetsinställningar eller återställ webbläsaren. I vissa fall kan höga säkerhetsinställningar i en webbläsare störa skript. Om du inte har en specifik anledning att ha säkerhetsinställningarna så höga, återställ säkerhetsnivån. Om det inte fungerar, återställ webbläsarinställningarna på en gång. Du kan snabbt återställa Chrome till standardläget, uppdatera Firefox, återställa Microsoft Edge och återställa Safari.

 10. Vänta på webbdesignern. Om du fortfarande stöter på skriptfel efter att ha försökt med dessa korrigeringar är det troligtvis ett problem med ett skript på webbplatsen.