Saltar al contenido

Skriv tecken med Circumflex accentmärken

26 de junio de 2021
27 Y Pared 5a62d4c57bb2830037e88e0c

Circumflex accentmärken, även kallade carets, ser ut som små hattar över ett bokstav och finns i främmande ord som har antagits till engelska, till exempel ordet slott, som betyder slott.

Vad är ett Circumflex accentmärke?

Circumflex accent diakritiska tecken används på latinska, kyrilliska och grekiska språk. Eftersom datoranvändare i USA med största sannolikhet använder ett latinskt alfabetstangentbord kommer språken och orden som lånas till engelska med circumflex accenter främst från franska språket. På engelska behålls ibland ett circumflex accent-märke när stavningen på engelska är densamma som i originalspråket, till exempel ordet för den franska delikatessen, crème brûlée.

För små bokstäver i ersätter en markör eller ett circumflex accentmärke punkten på i. Circumflex accentmärken finns på dessa stora och små bokstäver: Â, â, Ê, ê, Î, î, Ô, ô, Û och û.

Olika slag för olika plattformar

Det finns flera kortkommandon och metoder för att göra ett circumflex accentmärke på ditt tangentbord, beroende på plattform. De flesta Mac- och Windows-tangentbord har en markeringsnyckel – förskjutningen av 6-tangenten – för inbyggda markeringsmärken, men den kan inte användas för att betona en bokstav. Vagnen används ibland i matematiska formler och datorprogrammeringsspråk. Vissa program eller plattformar har speciella tangenttryckningar för att skapa diakritiska, inklusive markeringsmärken. Se applikationshandboken eller sök i hjälpguiden om följande tangenttryckningar inte fungerar för att skapa markeringsmärken åt dig.

Mac-datorer

Du har ett par alternativ för att skapa ett circumflex-märke på en Mac.

Accentmeny

På en Mac håller du ner en vokal medan du skriver för att skapa en karaktär med accentmarkeringen circumflex. En liten accentmeny visas med olika diakritiska accentalternativ, som alla har ett nummer under sig. Klicka antingen på siffertangenten – i detta fall 3 – eller välj den accentversionen genom att klicka på den i accentmenyn för att infoga ett tecken med ett circumflex-märke i texten. För teckenversionens versaler, tryck på Flytta innan du skriver bokstaven som ska accentueras.

Emoji och symboler

Det andra sättet att komma åt circumflex-märken på en Mac är genom Redigera > Emoji och symboler meny. Öppna menyn och skriv cirkumflex i sökfältet. Välj den accent du vill använda i resultatfönstret för att öppna variationer på märket. Välj en av de variationer som ska användas i din text.

Mac Emoji & Symbols-menyn

Windows-datorer

Aktivera på Windows-datorer Num lock på det numeriska tangentbordet till höger om tangentbordet. Håll ned Alt tangenten medan du skriver in lämplig sifferkod på det numeriska tangentbordet för att skapa tecken med circumflex accentmarkeringar. Om du inte har ett numeriskt tangentbord på höger sida av tangentbordet fungerar dessa sifferkoder inte. Raden med siffror längst upp på tangentbordet, ovanför alfabetet, fungerar inte för numeriska koder. Numeriska koder för versaler med versaler i storleksordning:

 • Â = Alt + 0194
 • Ê = Alt + 0202
 • Î = Alt + 0206
 • Ô = Alt + 0212
 • Û = Alt + 0219

Numeriska koder för små bokstäver:

 • â = Alt + 0226
 • ê = Alt + 0234
 • î = Alt + 0238
 • ô = Alt + 0244
 • û = Alt + 0251

Använd karaktärskartan

Om du inte har ett numeriskt tangentbord på höger sida av tangentbordet klistrar du in accenterade tecken från teckenkartan. Det här inbyggda Windows-verktyget erbjuder ytterligare tecken för varje typsnitt som är installerat på din dator. För att komma åt den använder du Windows sökverktyg för att hitta frasen karaktärskarta.

Microsoft Windows karaktärskarta

HTML

HTML används för att skapa nästan varje sida du ser på webben. Den beskriver och definierar innehållet på en webbsida. I HTML renderar du tecken med circumflex accentmärken genom att skriva &(ampersand-symbol), sedan bokstaven (e, U, och så vidare), sedan cirk, följd av ; (ett semikolon) utan mellanslag mellan karaktärerna, till exempel:

 • & ecirc; = ê
 • & Ucirc; = Û

IOS och Android Mobile Devices

Ett långt tryck på valfri tangent på din iPhone, iPad eller Android-mobiltelefon eller surfplattans tangentbord visar alternativ för den tangent du trycker på. Ett av dessa alternativ är circumflex-märket. Skjut fingret till det alternativ du vill använda.