Saltar al contenido

Smart-TV: Vad du behöver veta

21 de junio de 2021
SamsungTizen 5c04869f46e0fb00015841b5

De viktigaste sakerna att tänka på när du handlar efter en TV är skärmstorlek, bildkvalitet, ljudkvalitet och anslutning. Tillkomsten av smarta TV-apparater har dock gett en annan dimension av kapacitet till din videoupplevelse. Smarta tv-apparater tillverkas av en mängd olika tillverkare inklusive, men inte begränsat till, de som tillverkats av LG, Samsung, Panasonic, Sony och Vizio.

Vad är en Smart TV, hur som helst?

I ett nötskal innehåller en smart TV ett operativsystem / plattform som låter dig komma åt, hantera och visa online- och nätverksbaserat medieinnehåll utan att behöva ansluta till en extra ruta (till exempel en Roku eller Fire Stick). 1:35

Vad är en Smart TV?

Hur smarta TV-apparater fungerar

Smarta TV-apparater får åtkomst till onlineinnehåll genom att ansluta till samma bredbandsrouter och Ethernet- eller Wi-Fi-nätverk som du använder för att ansluta din dator till internet. Ethernet ger den mest stabila anslutningen, men om din TV är i ett annat rum eller långt från din router kan Wi-Fi vara bekvämare. När din TV är ansluten och påslagen blir du ombedd att ange all inloggningsinformation som krävs av din ISP (Internet Service Provider). Smart-TV: n visar en skärmmeny som innehåller en lista över tillgängliga internetkanaler som tillhandahålls i form av appar (liknande apparna på en smartphone). Vissa appar är förinstallerade och du kan ladda ner mer för att lägga till TV: ns appbibliotek. När du klickar på ikonen för en viss kanal / app tas du till dess innehållsutbud, som du kan välja och visa. Exakt hur du navigerar genom smart-TV-menyn och hanterar dina appar varierar med varumärke och modell.

Appplattformar av Smart TV-märket

TV-märken innehåller en eller flera plattformar genom vilka de erbjuder appar. (Den här integrerade plattformen är det som gör en TV smart.) Här är några av de varumärken / plattformar som du sannolikt hittar:

 • Element, Toshiba, Westinghouse: Amazon Fire TV
 • Insignia, Hisense / Sharp, Hitachi, TCL, Philips, Element: Roku TV
 • LG: WebOS
 • Samsung: Tizen Smart Hub
 • Element, LeECO, Sharp, Sony, Toshiba, Westinghouse: Android TV
 • Haier, JVC, LeECO, Philips, Polaroid, Sharp, Skyworth, Soniq, Sony, Toshiba: Chromecast
 • Philips: NetTV
 • Skarp: VEWD
 • Vizio: SmartCast eller Internet Apps Plus

Fördelen med smarta TV-apparater

Den största fördelen med en smart TV är tillgång till ett stort antal kanaler som erbjuder TV-program, filmer och musik utan att behöva ansluta en TV-antenn eller prenumerera på en kabel- / satellittjänst. Vissa smarta TV-apparater erbjuder också surfning, spel och tillgång till kompatibelt medieinnehåll som lagras på din dator. Även om smarta TV-apparater också kan ta emot TV-programmering via antenn eller kabel / satellit, har Vizio faktiskt tagit det djärva steget att eliminera inbyggda mottagare och antenn- / kabelanslutningar på de flesta av sina apparater till förmån för sin inbyggda strömningsplattform som en allt -omfattande ersättare.

Ytterligare Smart TV-funktioner

Förutom internetströmning erbjuder vissa smarta TV-apparater fler funktioner, till exempel Miracast och Screen Sharing, som tillåter användare att se innehåll från kompatibla smartphones och surfplattor på en TV-skärm. Andra etiketter för den här funktionen inkluderar SmartShare (LG) och SmartView (Samsung). Vissa smarta TV-apparater kan till och med göra det motsatta: skicka innehåll från TV: n till en kompatibel smartphone. Efter att ha skickat kan användaren fortsätta att se innehållet på smarttelefonen, bort från TV: n.

Extra kostnader och begränsningar

Hype kring smarta TV-apparater är övertygande, men det finns vissa kostnadsöverväganden och begränsningar att tänka på.

 • Även om smart-TV-plattformar ger tillgång till många gratis kanaler och tjänster, kräver många antingen en månatlig prenumeration eller en betal-per-visningsavgift. När du börjar lägga upp dessa kostnader kan du sluta spendera lika mycket eller mer än en månads kabel / satelliträkning. Å andra sidan betalar du bara för de kanaler och innehåll du vill ha.
 • Smart-TV: n av märket / modellen avgör vilka tjänster och funktioner du har tillgång till. Även om alla smarta TV-apparater har åtkomst till en hel del av samma kärntjänster (Netflix, Vudu, Hulu, Pandora), kanske många andra nischkanaler inte är tillgängliga på vissa smart-TV-plattformar. För dem som använder iTunes för att få tillgång till ljud- och videoinnehåll, har ingen TV från och med 2018 den här funktionen – så även om du har en smart TV behöver du fortfarande köpa en Apple TV-box.

Kan smarta TV-apparater spionera på dig?

Att använda en smart-TV kan leda till integritetsproblem. Smart-TV-apparater och / eller leverantörer av innehållsappar spårar vanligtvis dina visningsvanor för att ge dig visningsförslag. Till exempel, varje gång du loggar in på Netflix, visar menyn vad du har tittat på nyligen, samt uppdaterade förslag på relaterade filmer eller program som du kanske gillar baserat på din «nyligen visade» lista. Du kanske tror att den här typen av spårning är en bra sak eftersom det minskar söktiden för filmer eller program att titta på, men en smart TV kan göra mer än att bara spåra dina visningsvanor. Om din smart-TV har en webbkamera eller röstkontroll finns det en möjlighet att någon kan hacka in och se / höra dig. Alla kreditkortsköp du gör med din TV kan också spåras av tredje part. Om din röstkontroll eller webbkamera är på, säg eller gör inte något som du inte skulle göra eller säga offentligt – och var försiktig med dina kreditköp online.

Smart TV-alternativ

Om du nyligen har köpt eller för närvarande har en TV utan smarta funktioner eller en äldre smart-TV med begränsade alternativ behöver du inte köpa en ny smart-TV om din TV fortfarande fungerar bra och uppfyller dina bildkvalitetsbehov. Du kan lägga till smarta funktioner i din nuvarande TV-tittarupplevelse till minimal kostnad.

Media Streamers

 • En mediestreamer är vanligtvis en liten låda som ansluts till TV: ns HDMI-port och ansluts till din internetrouter via Ethernet / Wi-Fi. Om du har en äldre TV som inte har en HDMI-ingång är dina alternativ mer begränsade, men Roku Express + mediestreamer tillhandahåller analoga videoljudanslutningar för dessa fall.
 • En annan typ av mediestreamer är en pinne som är något större än ett USB-minne och ansluts till en tillgänglig HDMI-ingång. Mediestreameren av stick-typ ger Wi-Fi-åtkomst till din TV, så se till att du har en trådlös internetrouter. Staven måste också anslutas till en USB- eller nätströmskälla.

Blu-ray Disc-spelare

 • Förutom att spela fysiska media som Blu-ray-skivor, DVD-skivor och CD-skivor, ger nästan alla Blu-ray Disc-spelare tillgång till ett antal internet-streamingkanaler (beroende på märke och modell).
 • Valet av internetkanaler är vanligtvis inte lika omfattande som med en mediestreaming-box eller -sticka, men det är verkligen bekvämt: du behöver inte ansluta både en mediestreamer och en Blu-ray-skivspelare till din TV, vilket minskar kabelrörelse. Om du gillar DVD-skivor, Blu-ray-skivor och CD-skivor men vill lägga till streaming som en extra innehållskälla kan en Blu-ray-skivspelare vara lösningen för dig.

DVR: er

 • Företag som Channel Master och TIVO marknadsför DVR-apparater som kombinerar mottagning av OTA-TV-signaler, videoinspelning och internetströmning i en ruta.
 • Precis som med Blu-ray-skivspelare kan valet av internetkanaler vara begränsat och inspelningsfunktionerna fungerar bara med OTA-program. Det ger dock ett annat alternativ som ledningsskärare kan dra nytta av. DVR är dyrare än mediestreamers och Blu-ray-skivspelare.

Stereo- och hemmabiomottagare (endast ljud)

 • Även om smarta TV-apparater och mediestreamers inkluderar vissa musikkanaler online uppskattar musikfans möjligheterna hos nätverksaktiverade stereo- eller hemmabiomottagare. Detta alternativ ger inte bara åtkomst till flera streamingtjänster utan spelar också upp den musiken via stereo- eller hemmabiohögtalarinställningen. Resultatet är en mycket högre kvalitetsupplevelse än inbyggda TV-högtalare eller till och med en TV i kombination med en soundbar.

Poängen

När du handlar efter en TV erbjuder nästan alla märken / modeller någon nivå av smart funktionalitet som utökar dina visningsalternativ. Var dock medveten om variationer i innehållsåtkomst, extra prenumerations- / betal-per-visningskostnader, möjliga integritetsfrågor och behovet av att balansera attraktiviteten hos en specifik smart-TV med andra viktiga faktorer som bildkvalitet, ljudkvalitet och fysisk anslutning. Om du vill lägga till TV, film, streaming av musik och andra smarta funktioner i din hemunderhållningsupplevelse men inte vet om du behöver en smart TV, här är några riktlinjer:

 • Om du köper en ny TV och inte har några andra enheter som ger tillgång till internetströmmande innehåll, då är det ett bra val att få en smart TV.
 • Om du redan har en smart-TV som inte ger åtkomst till antalet eller typen av streamingkanaler du vill ha, överväga att lägga till en extern mediestreamer, streaming-stick eller internetaktiverad Blu-ray-skivspelare istället för att köpa en ny smart-TV.
 • Om du redan äger en TV utan smarta funktioner men är nöjd med dess bildkvalitet och andra funktioner, du behöver inte köpa en smart-TV. Lägg bara till en mediastreamer, streaming-stick eller internetaktiverad Blu-ray-skivspelare i din nuvarande installation.
 • Om du är orolig för integritetsfrågor, överväga en extern media streaming-enhet. Det hindrar inte köp eller visning av vanningsspårning, men det förhindrar direkt ljud- / videospionering.
 • Om du är intresserad av endast ljudströmning, en nätverksaktiverad stereo- eller hemmabiomottagare ger bättre ljudkvalitet för musiklyssning än en smart-TV.

En smart TV är bara ett sätt att lägga till internetstreaming och relaterade funktioner i din TV-tittarupplevelse. Använd riktlinjerna ovan för att avgöra om det är det bästa valet för dig.