Saltar al contenido

Varför vi behöver gamla spel på nya konsoler

20 de junio de 2022
enrique guzman egas gSstgCAgd3U unsplash1 6158e609bd6e40559666b9654dee6794

Nyckel takeaways

  • Nintendo tar med ännu mer av sin äldre spelkatalog till Nintendo Switch Online.
  • Vi har nyligen sett en ökning av remakes och remasters av äldre klassiska spel, såväl som portar av originalen.
  • Medan remakes och remasters kan ge mycket till bordet, kan det vara lika bra att återuppleva den klassiska originaldesignen på en nyare konsol.

Med alla remakes och remasters av äldre spel som släpps, säger vissa spelutvecklingsexperter att vi bör fortsätta att ta de ursprungliga klassikerna till nyare konsoler. Under de senaste åren har vi sett flera remakes och remasters släppas för äldre spel som Resident Evil 2, Demons själar, och mer. Även om dessa remakes har mottagits med kärlek och tillbedjan, har andra företag fokuserat på att föra den ursprungliga upplevelsen till nyare konsoler. Nintendo är det senaste spelföretaget som tagit ett grepp om att ta tillbaka klassiska titlar i sitt ursprungliga format. Det meddelade att Nintendo 64 och Sega Genesis-spelen skulle komma till Switch via ett onlineabonnemang.

Detta drag, säger experter, är viktigt eftersom det kan hjälpa till att befästa den plats som dessa titlar har i spelhistorien. «Det finns definitivt den nostalgiska faktorn för äldre spelare och ett sätt för yngre spelare att spela klassiker som formade spelindustrin idag. Dessa klassiker är också fantastiska spel som var väldigt roliga – och fortfarande är roliga,» Jong Shin, grundare och VD från iiRcade, berättade för livetstrad i ett mejl.

Mer än nostalgi

Även om det är lätt att titta på den senaste tidens uppsving av retrospel som släppts och krita upp det till ett sökande efter nostalgi, finns det mer på gång än så. Varje år släpps tusentals spel – både indie- och triple-A-titlar. Det betyder att spelvärlden ständigt blir mer och mer trångt. När spelare fortsätter att spela nyare titlar kan de spendera mindre tid på de äldre spelen, eller så är de aldrig medvetna om deras existens. För spel från tidigare system som Nintendo 64 och Sega Genesis, kan det ofta vara för mycket besvär att bry sig om att koppla upp systemet och ha en tv som de kan arbeta på utan att köpa adaptrar.

Genom att ta med dessa titlar till nyare konsoler banar företag som Nintendo vägen för både den äldre publiken och den yngre publiken att uppleva dessa retrospel i sitt ursprungliga format. Visst, det finns en touch av nostalgi som äldre spelare kommer att finna när de spelar om dessa titlar. Men det befäster också spelets plats i historien genom att sätta det i centrum igen för spelare i alla åldrar att uppleva. De flesta gånger, om ett spelföretag kan bry sig om att omfördela en titel, är det värt att hålla ett öga på. Naturligtvis finns det tillfällen där detta inte är fallet, och inte varje återutgivning kommer att hålla det bästa, men att sätta dessa spel framför folk hjälper till att hålla dem fräscha i spelgemenskapen.

Remake, Remaster eller Original

Det finns dock mer än ett sätt att återuppliva ett spels ställning i historien, och vi har sett två av dessa sätt hända ganska mycket under det senaste decenniet i spel. Remakes och remasters har blivit betydande delar av spelcykeln.

En Sega-konsol omgiven av spelkassetter.

Vissa utvecklare har till och med gått tillbaka och helt gjort om spel från sitt förflutna för att hjälpa till att ta dem till nyare publik med mer moderniserade system. Det är inte samma sak som att föra originalet till en nyare konsol, men det låter fortfarande utvecklare visa upp delar av den ursprungliga upplevelsen med några justeringar. Ofta innebär dessa justeringar att modernisera kontrollerna, något som många äldre spel led mycket av, särskilt de från de första åren av spel.

Men bör utvecklare fokusera på att göra om, remastra eller ta med den ursprungliga titeln till nyare konsoler? Shin säger att han tror att alla tre typerna av upplevelser har en plats i spelvärlden idag och att var och en kan hjälpa till att få den titeln att sticka ut mer. I slutändan säger Shin att utvecklare bör fokusera på att ge spelare olika sätt att uppleva dessa klassiska titlar, vilket kommer att dra fler människor till upplevelsen. «Idag är en av de största trenderna som händer är att göra om klassiska spel från förr, vilket är väldigt spännande för spelare. Bra exempel är Streets of Rage 4 och Teenage Mutant Ninja Turtlesoch det nya De dödas hus nyinspelning. Dessa spel vänder sig till en annan publik än de ursprungliga versionerna, och båda versionerna ger olika smaker av nostalgi och modernisering», sa han.