Saltar al contenido

Svartvitt fotografi: Hur man tar fantastiska svartvita bilder

12 de julio de 2021
GettyImages 1050638351 85ff0602fd094087bfa709e1b258e84f

Vad du ska veta

 • Fotografera i svartvitt, inte i färg, och spara bilderna i RAW-format.
 • Använd det högsta bitdjupet som din kamera erbjuder med ett okomprimerat alternativ om kameran har en.
 • Lämna vitbalansen på automatisk. Var noga med bildkompositionen.

Den här artikeln förklarar grunderna för hur man tar fantastiska svartvita bilder. Med B&W-fotografering måste du känna till kamerainställningarna, hur man komponerar och hur man bearbetar bilden.

Hur man tar fantastiska svartvita bilder

Svartvitt fotografering tar fortfarande en speciell plats för många fotografer, och när du väl vet hur man tar fantastiska svartvita bilder kan det också för dig. En debatt som rasar om svartvitt fotografering är om det ska utföras i kameran – vilket innebär att en bild ska fångas som svartvitt – eller om en färgad bild ska konverteras till svartvitt vid efterbehandling? Med de bildbehandlingsfunktioner som finns idag är det OK att göra det på något sätt, men om du verkligen vill lära dig hur ljus, skugga och färg påverkar en bild, försök att fotografera i svartvitt utan färgalternativ. När du utvecklar dina svartvita färdigheter lär du dig mycket som du kan använda när du tar färgbilder.

De bästa kamerainställningarna för svartvitt

Inställningar är den heliga gralen för den perfekta bilden. Om du kan spika inställningarna blir bilden fantastisk, eller hur? Det finns några andra faktorer som går in i det, men att få rätt kamerainställningar kan gå långt för att göra dina svartvita bilder fantastiska. Det finns också några inställningar som kommer att bestämmas av de fotograferingsförhållanden du arbetar i. Bland de inställningar som du kan ställa in och glömma är några som du kanske redan använder:

 • Bildformat: Konventionell visdom är att använda RAW-format för alla dina bilder. Detta gäller i svartvittfotografering om du fotograferar i färg eller rakt svartvitt, men det finns vissa kameror som har möjlighet att ta både färg- och svartvita bilder med samma slutareld; det heter RAW + JPEG. Om din kamera har det här läget kommer den faktiskt inte att fånga båda, men den svartvita bilden (JPEG) bearbetas från färgbilden (RAW) i kameran (och utom din kontroll). Oavsett om du väljer att använda detta eller strikt svartvitt eller färg är en fråga om personlig preferens, men var säker på att vad du än väljer får du en RAW-fil för bästa möjliga efterbehandlingsresultat.
 • Bitdjup / komprimeringsformat: Bitdjupet eller komprimeringsformatet avser antalet tonvärden som din kamera fångar med varje bild. De flesta moderna kameror erbjuder 12- och / eller 14-bitarsalternativ. 12-bitarsalternativet fångar 4096 tonvärden för varje färg per pixel. 14-bitarsformatet fångar 16 384 tonvärden för varje färg per pixel. Din kamera kan också ha förlorad och okomprimerad alternativ. Det förlorade alternativet innebär att din kamera slänger all information som den anser vara onödig i en bild, medan det okomprimerade alternativet innebär att hela värdet på 4 096 eller 16 384 tonvärden hålls. Naturligtvis är 14-bitars, okomprimerat format den största filen eftersom det inte finns någon komprimering, men det är också det bästa alternativet att använda vid fotografering i svartvitt fotografering. 14-bitars, okomprimerade filer innehåller mer bilddata som senare kan justeras vid efterbehandling.
 • ISO: ISO anger hur mycket ljus som passerar genom kameran till bildsensorn. Högre ISO-nummer indikerar att bildsensorn är mer känslig för ljus och lägre ISO-nummer betyder att bildsensorn är mindre känslig för ljus. I svartvittfotografering vill du använda lägsta möjliga ISO-inställning och minska slutartiden för att fånga så stor kontrast som möjligt för bilden, eftersom det som gör fantastiska svartvita bilder är hur ljus och skugga används för att fånga en scen .
 • Vitbalans: Har du någonsin märkt att ljus ser annorlunda ut under olika förhållanden? Om det är soluppgång eller solnedgång kan ljuset verka mer gult. Om du är under full sol eller molnig himmel kan ljuset verka mer blått. Det här är vitbalans, och i din kamera är det en justering av ljusfärgen som kan manuellt kontrolleras som är utformad för att göra dina bilder mer naturliga. I svartvitt fotografering är det bäst att låta vitbalansen vara inställd på Automatisk. Justering av vitbalansen i någon annan riktning kan leda till att bilder blåses ut eller är för mörka för att rädda, även vid efterbehandling.

Utöver dessa inställningar har du slutarhastighetsjusteringar, bländarjusteringar och komposition att tänka på. Slutartiden bestäms av motivet du fotograferar, men långsammare slutartider tenderar att göra bättre svartvita bilder. Det kan vara nödvändigt att använda vissa filter så att du kan minska slutartiden, men allt bestäms av ditt motiv. Bländare är ungefär på samma sätt. Om du tar en närbild och vill ha en suddig bakgrund kan du använda en bländare på cirka f / 4. Men om du tar ett landskap och vill ha hela bilden i fokus vill du ha en mindre bländare, så något mellan f / 7.1 till f / 13.

Bildkomposition för svartvita bilder

Fotokomposition är där det hårda arbetet börjar. Hur förmedlar du den känsla du tänker din publik att känna med bara 255 nyanser av grått, vitt och svart? Det är en del konst, men det finns också några mycket verkliga element du kan vara uppmärksam på som kommer att förändra hur din slutliga bild ser ut. Om du bara använder svart, vitt och gråtoner kan du få fantastiska bilder, men kom ihåg att inte alla bilder fungerar bra i svartvitt. Om du tycker att dina svartvita bilder inte fångar kärnan i det ämne du vill förmedla, försök att ta bilderna i färg. Du kanske tycker att ett brett utbud av färger är bättre för att framkalla känslorna du försöker uppnå.

 • Färger, färger, färger: När du börjar komponera dina svartvita bilder, ta dig tid att studera färgerna i scenen. Var och en av dessa färger blir en grå nyans. Finns det tillräckligt med differentiering i färg för att skapa fina gråtoner? Inte alla kontrasterande färger ger stor svartvitt kontrast, men det finns också många berättelser som gråtoner kan förmedla.
 • Ljusstyrka, mörker och kontrast: Mängden ljusstyrka eller mörker i en scen kan ställa in bildens ton. Massor av ljusa ljus kan ge en glädjande känsla till en bild, där mycket mörker kan göra en bild skrämmande eller förödande. Kontrast hjälper också till att skilja ett motiv från dess omgivning eller bakgrunden till bilden. Titta på hur ljuset spelas i bilden du vill ta och försök fånga ljusvariationerna i bilden.
 • Former och struktur: I svartvitt fotografering är det enkelt att en bild verkar vara rörig om det inte finns någon referenspunkt. Former och texturer kan ge den referenspunkten. Till exempel är byggnader i stadsbilden vanligtvis rektangulära former som drar ögat uppåt eller nedåt i scenen; bergen är mer pyramidformade och fönstren är mer fyrkantiga. Du kan också leta efter valv, cirklar eller någon annan form som hjälper tittarens ögon att resa genom scenen. Detsamma gäller textur, förutom att textur också kan vara föremål för bilden. Upprepande mönster eller textintressanta objekt kan göra att en annars vardaglig bild sticker ut från mängden.
 • Sammanhang: Titta på ditt ämne i sammanhang med världen runt det. Kommer det att verka på sin plats i svartvitt, kommer det att smälta in och gå vilse i omgivningen. Eller kommer omgivningen att ge rätt sammanhang för att hjälpa tittarna att tydligt se bilden du vill ta?

Efterbehandling för svartvita bilder

När du väl har erövrat dina kamerainställningar och spenderat tillräckligt med tid på din komposition för att fånga den perfekta bilden för svartvitt, är det dags att ta ditt foto i efterbehandling i ett program som Photoshop eller Gimp. Det skulle vara möjligt att skriva flera böcker om hur man postar bearbetning av svartvita bilder, men det betyder inte att du ska ignorera efterbehandling. Istället är här några tips som kan göra det lättare att slutföra de bilder du har jobbat så hårt för att fånga.

 • Kom ihåg att svartvitt inte är en lösning för dålig belysning i en färgbild. För att verkligen fånga fantastiska svartvita bilder måste du planera framåt för att göra det. Visst, du kan konvertera några inte så bra färgbilder till svartvitt och sedan göra dem lite bättre med vissa exponerings- och kontrastjusteringar, men bilder som inte är bra att börja med kommer aldrig att bli riktigt bra.
 • Om du konverterar en bild till svartvitt i efterbehandlingen kan du försöka justera nyans och mättnad för att få fram skuggor, minska utblåsta höjdpunkter och lägga till kontrast på rätt platser. Justera färgens ljusstyrka för ytterligare kontroll över tonintervallen i din bild.
 • Använd nivåer och kurvor för att manipulera tonområdena i din bild för att ta fram mer detaljer om den scen du har tagit.
 • Lägg till kontrast för att skapa drama. Även små kontrastförändringar kan verkligen göra en bild levande när den appliceras med en snygg hand.
 • Använd Dodge & Burn för att mörkna eller öka ljusstyrkan på fläckar som kan vara tunga med skuggor eller alltför exponerade av höjdpunkter. Och kom ihåg att opaciteten för de verktyg du använder kan lägga till ytterligare nivåer av ljus / skuggförändringar.

Att lära sig svartvitt fotografering är inte lätt, och det finns inget sätt att täcka alla aspekter av svartvittfotografering i en enda artikel. Tipsen här bör dock ge dig en bra start mot att fånga de svartvita bilderna som du inte kan vänta med att dela med världen.