Saltar al contenido

Ta bort cigarett- och rökdoft från bilar

20 de junio de 2021
GettyImages 184988903 56e20b6a3df78c5ba056b76b 2a6b7cc48e234a898d913048b96f3df5

Av alla lukter som kan komma ner i klädseln och mattan i en bil kan rök från cigarrer och cigaretter vara det tuffaste att bli av med. Lukten stör kanske inte rökare som fortfarande brukar tända, men det kan snabbt bli en olägenhet för rökare som håller på att sluta och alla nya ägare av en begagnad bil som fortfarande hemsöks av spöket av rökare tidigare . Det enklaste sättet att ta bort en långvarig röklukt från en bil är att ta den till en professionell, men det är också möjligt att göra hemma om du är villig att smutsa händerna och arbeta med några rengöringsmetoder som du kanske inte är särskilt bra bekant med.

Verktygen du behöver för att ta bort cigarett- och rökdoft

Eftersom det finns flera typer av ytor i en bil som rök luktar kan hålla fast vid, finns det också flera olika metoder för att ta bort den kvarvarande doften av cigaretter. Så innan du börjar måste du ha åtminstone några grundläggande verktyg och förnödenheter till hands.

 • Vakuum – Rengör både mattan och klädseln med vakuum. Detta tar bort illaluktande partiklar som tjära och aska som kan ha bott i golvet och sätena i ditt fordon. Du kan också dammsuga instrumentbrädan, inuti ventilationsöppningarna och någon annanstans.
 • Bakpulver – När det bara inte räcker att dammsuga, kan det hjälpa att spruta lite bakpulver på mattan och klädsel. Bakpulver kan hjälpa till att plocka upp eller absorbera dofter, varefter du suger upp det.
 • Fönster tvättare – Stötande lukt som cigarettrök kan också dröja kvar på grund av genomskinliga ansamlingar på dina fönster. Du kanske också kan använda fönsterrengöring på instrumentbrädan, ratten, mittkonsolen, dörrpanelerna och på andra håll, men kontrollera om din rengörare först är avsedd för sådana användningar.
 • Absorbenter eller adsorbenter – Bakpulver kan hjälpa till att suga upp dåliga dofter som cigarettrök, men det är långt ifrån ditt enda alternativ. Vanliga köksmaterial som vit vinäger och kaffepåsar hjälper också, liksom aktivt kol och en mängd olika gelbaserade produkter.

Förbereda en bil för att ta bort långvariga rökdoftar

Oavsett om du nyligen har startat vanan, eller om du plötsligt befunnit dig med nycklarna till en bil som tidigare ägdes av en rökare, är det första steget för att bli av med den kvarvarande röklukten att rengöra interiören. Om det fortfarande finns några rumpor eller aska i bilen, antingen undangömda i askkoppar eller strö på golvet, måste de vara de första att gå. Det enda sättet att ta bort röklukt från en bil en gång för alla är att börja med en ren skiffer. Röklukt kan tränga in och gräva in i alla porösa ytor, så att städa bilen stannar inte med att ta bort gamla rumpor och aska. Nästa steg är att rensa bort alla tillhörigheter eller andra saker som sitter på golvet eller i bilens säten så att du kan dammsuga allt. Dammsugning av mattan och klädsel kan hjälpa till att dra ut kvarvarande lukt, men det kanske inte räcker.

Ta bort röklukt från bilklädsel och matta

Dammsugning är en bra start, men ibland måste du gå ett steg längre för att neutralisera röklukt som har blötts in i klädseln och mattan. Det finns klädsel- och mattrengöringsprodukter där ute som är speciellt utformade för detta ändamål, men bakpulver kan också hjälpa till att neutralisera dessa lukter, enligt Konsumentrapporter. Att ta bort röklukt från en bil med bakpulver är en process i flera steg:

 1. Rengör och dammsug bilens säten och golv.

 2. Se till att bilens säten och golv är helt torra.

 3. Strö bakpulver på klädseln och mattan.

 4. Låt bakpulver stå på klädseln och mattan i flera minuter.

 5. Dammsug upp bakpulver.

Bakpulver absorberar stötande lukt som rök, varför vissa människor lämnar en öppen låda i sina kylskåp. Att lämna en öppen låda i bilen kan ha samma effekt om det inte strävar med att strö på mattan och dammsuga den.

Vad händer om bakpulver inte fungerar?

Om behandling av klädsel och matta med bakpulver inte neutraliserar den kvarvarande cigarettrökens lukt kan du behöva tillgripa mer drastiska åtgärder. Ett alternativ är att ångrengöra klädseln, vilket kräver utrustning som de flesta inte bara har liggande. Även om du kan hyra en ångrengörare och göra den här typen av jobb själv, kan det också vara bra att kolla in professionella tjänster som är specialiserade på att ta bort lukt som de du har att göra med.

Rengöring av rökrester från andra bilinteriörytor

Cigarettrök har en vana att sippra in i porösa ytor som klädsel och mattor, men det slutar inte där. Rökning tenderar också att lämna en oljig rest på andra ytor, vilket kan bidra till en långvarig röklukt även om du dammsuger och använder absorberande material som bakpulver och aktivt kol. De viktigaste ytorna att oroa sig för när det gäller att städa upp den oljiga resterna från rökning är fönstren och instrumentbrädan, men det kommer inte att skada att varje yta i bilen får en bra, noggrann skrubbning. Vatten skär vanligtvis inte det, bokstavligen, men en bra, skummande fönsterrengörare gör ofta tricket på fönstren, instrumentbrädan och andra ytor där oljiga rökrester byggs upp. Rökrester kan också fastna i ditt fordons kupéluftfilter, så det är en bra idé att byta ut det också. Om du lämnar kabinluftfiltret på plats kan det hända att du bara förorenar luften inuti ditt fordon när du kör det. Innan du applicerar något rengöringsmedel på någon yta i din bil är det viktigt att du läser varningsetiketten och ingredienserna för att se till att det är säkert att använda på glas, vinyl, plast eller vad som helst som ytan är tillverkad av.

Att hantera Lingering Smoke Doft in Ductwork

För att inte riva sönder ditt streck för att få åtkomst till alla dina kanaler, kommer fysiskt att rengöra de inre ytorna i hela kanalsystemet mer eller mindre inte att hända. Du kan byta ut kupéfiltret och rengöra det fack som det går in i, men resten av systemet är mer eller mindre utom räckhåll. Ett alternativ som ibland fungerar är att hitta friskluftsintaget för ditt HVAC-system, slå på fläkten och luftkonditioneringen och se till att fordonet parkeras i ett väl ventilerat område. Du vill då spruta en luktreducerande medel i friskluftsintaget. Även om detta inte är lika bra som att rengöra fysiskt inuti kanalerna, är det det näst bästa du enkelt kan göra hemma. Använd endast en produkt som är utformad för användning i HVAC-system för fordon. Sprutning av en produkt som är avsedd för annan användning kan lämna oönskade rester eller få andra oförutsedda konsekvenser.

Absorberande rök luktar i bilar kontra täcker dem upp

Bakpulver fungerar för att absorbera dåliga dofter, i motsats till luftfräschare som helt enkelt täcker dålig billukt. Förutom bakpulver finns det ett antal andra ämnen som du kan lämna i din bil, undanstoppad under sätena, som kan absorbera dålig lukt över tiden. Aktivt kol, vit vinäger, kaffesump och en mängd kommersiella produkter kan alla användas för att suga upp stötande dofter som rök. Tanken är att genom att lämna en skål med vit vinäger, kaffesump eller påsar aktivt kol i bilen över natten – eller till och med på längre sikt – kommer de att absorbera en del eller hela röken. När du tar bort det absorberande ämnet och avyttrar det, tar du också bort alla dåliga dofter som det tröttnat upp medan det var i bilen. Produkter som Febreze är lika eftersom de är utformade för att ta bort eller förändra molekylerna bakom illaluktande lukt snarare än att bara maskera dem. Febreze använder särskilt en kemikalie som fångar upp luktmolekyler. De illaluktande molekylerna finns kvar efter att du sprutat Febreze, men de kan inte längre binda till dina doftreceptorer, så du kan inte lukta dem längre. Enligt Konsumentrapporter, produkter som Febreze kanske inte är så effektiva som reklam kan få dig att tro, men deras testning innebar att man sprayade produkten i ett rum som fortfarande innehöll källan till den dåliga lukten. Så medan Febreze kanske har neutraliserat några illaluktande molekyler i rummet under Konsumentrapporter test var källan fortfarande kvar för att avge ännu mer stink. Så genom att först ta bort luktkällan, genom att rengöra askkoppar, dammsuga och rengöra fönster och andra ytor, är det mer troligt att en produkt som Febreze fungerar.

Ta bort röklukt från bilar med ozongeneratorer

I vissa fall kan du dammsuga och använda luktabsorberande produkter så mycket du vill, och en otäck röklukt fortsätter att dröja kvar. Det är här ozonalstrande teknik spelar in. Professionella bilrengöringsmedel och detaljhandlare använder ofta ozongeneratorer för att slå ut envisa dofter, så du har valet att antingen ta din bil till en av dessa proffs eller hyra en ozongenerator och göra jobbet själv. Det är viktigt att notera att ozongeneratorer inte är desamma som luftrenare eller joniserare. Bilens luftfilter och renare kan filtrera bort några dåliga dofter, om molekylerna är tillräckligt stora och filtermediet är tillräckligt bra, men ozongeneratorer är på en helt annan nivå än plug-in-joniserare. Sättet som ozongeneratorer fungerar är att använda koronal urladdning eller ultraviolett strålning för att bryta ner normala O2-molekyler i enskilda syreatomer. Dessa enskilda syreatomer binder sedan till O2-molekyler, vilket skapar O3 eller ozon. Ozon är i sig instabilt genom att den extra syreatomen tenderar att bryta av och binda till andra molekyler. När detta händer förvandlas ozonmolekylen till vanlig O2, och det andra ämnet förändras genom att ha ytterligare en syreatom fäst vid den. Detta kan effektivt neutralisera dålig lukt när syreatomerna binder till molekylerna av illaluktande ämnen som rök och förändrar den kemiska strukturen. Även om ozon kan vara effektivt för att slå ut hårda lukter som rök, kan det också vara hälsofarligt. Detta är anledningen till att ozongeneratorer vanligtvis används i obebodda områden och stängs av innan området används igen. Den allmänna processen att använda en ozongenerator för att avlägsna röklukt från en bil är:

 1. Rengör fordonets insida och avlägsna eventuella källor till dålig lukt.

 2. Placera ozongeneratorn i fordonet eller anslut en slang till generatorn och dra den in i fordonet.

 3. Kör ozongeneratorn för att fylla bilens inre volym med ozon.

 4. Kör fordonets HVAC-fläkt flera gånger under ozonbehandlingen för att säkerställa att ozon passerar genom kanalsystemet och värmeboxen.

 5. Lufta ut fordonet innan du kör det, kör det sedan med fönstren nedåt, torka av ytor och dammsug för att ta bort eventuell kvarvarande ozonlukt.

Eftersom ozon kan vara hälsofarligt är det viktigt att minimera din exponering när du arbetar med en ozongenerator. Med det i åtanke är det en dålig idé att göra denna typ av jobb medan fordonet är i ett trångt utrymme som ett garage, och du vill undvika att andas in för mycket O3 både under och efter jobbet.