Saltar al contenido

Tekniken för att konvertera till biodiesel eller SVO

11 de septiembre de 2021
convertbiodieseltech 56ad144f3df78cf772b66f98

Att konvertera en motor till biodiesel, eller till och med vegetabilisk olja, är mycket enklare än att konvertera en bensinmotor till etanol. Beroende på ditt fordon behöver du faktiskt inte göra några konverteringsarbeten alls. Eftersom petroleumdiesel har varit normen i ett sekel och förändrats, och infrastrukturen för oljebaserat bränsle i princip finns överallt, har en viss mystik stigit kring idén om biodiesel, men situationen är faktiskt mycket enklare än många tror. En av de mest attraktiva sakerna med dieselmotorn är att den inte behöver gå på diesel. Det vill säga, dieselmotorer var ursprungligen utformade för att köra på en mängd olika bränslen, och det var först senare som petroleumdiesel blev normen. Idag blir biodiesel allt vanligare för varje år som går, och människor vänder sig också till andra alternativa bränslen, som vegetabilisk olja, för att köra i sina dieselmotorer.

Skillnaden mellan diesel, biodiesel och matolja

Även om dieselmotorer tekniskt sett kan köras på ett stort antal olika bränslen, är de tre vanligaste alternativen diesel från petroleum, biodiesel tillverkad av växt- och animaliska produkter och rak vegetabilisk olja eller animaliskt fett.

  • Diesel, eller petrodiesel, är det bränsle som oftast är tillgängligt från bensinstationer, och det är vad moderna dieselfordon är konstruerade för att köra på. Det är en petroleumprodukt, precis som bensin, vilket gör det till ett fossilt bränsle.
  • BiodieselTill skillnad från vanlig diesel, är den tillverkad av förnybara växtoljor och animaliska fetter. Under idealiska omständigheter är den funktionellt densamma som petroleumdiesel, så du kan köra den i praktiskt taget vilken dieselmotor som helst med liten eller ingen konverteringsprocess. Huvudförbehållet är att ren biodiesel inte fungerar så bra i kallt väder, varför den ofta säljs som en blandning med konventionell diesel. Till exempel består B20 av 20 procent biodiesel och 80 procent petrodiesel. Det finns andra problem med att köra rak biodiesel i vissa motorer, men vi kommer att beröra det senare.
  • Rak vegetabilisk olja (SVO) och spillolja (WVO) är precis vad de låter. SVO är ny, oanvänd vegetabilisk olja, och WVO är vanligtvis matolja som erhålls från en restaurang. Även om det är möjligt att köra en dieselmotor på färsk matolja köpt från en butik, är det mycket vanligare-och mer kostnadseffektivt-att köpa begagnad olja från restauranger. Oljan måste sedan silas innan den kan användas som bränsle. En viss grad av modifiering krävs vanligtvis också innan du säkert kan köra en modern dieselmotor på matolja.

Konvertera en motor till biodiesel

I de flesta fall behöver du inte göra någon form av ombyggnad eller lägga till ytterligare teknik i din bil för att köra den på biodiesel istället för konventionell diesel. Blandningar som sträcker sig från B5, med 5 procent biodiesel, till B100, med 100 procent biodiesel, är vanligt tillgängliga, men du vill kontrollera det finstilta i din garanti innan du fyller på. Vissa tillverkare kommer nu att garantera motorer som har körts på B20 eller mindre, vilket betyder 20 procent eller mindre biodiesel, men det varierar från en OEM till en annan. En viktig faktor att vara medveten om när man övergår till biodiesel är att biodiesel kan innehålla spår av metanol, vilket är ett lösningsmedel som kan förstöra gummislangar eller tätningar i ditt bränslesystem. Så om ditt fordon använder något gummi i bränslesystemet är det viktigt att byta till komponenter som inte går sönder när du fyller din tank med biodiesel.

Konvertera en motor för att köra på matolja

Det enklaste sättet att konvertera en dieselmotor till matolja är att köpa ett kit som är speciellt utformat för ditt fordon, men det finns två viktiga faktorer som måste åtgärdas. Den första frågan är att matolja tenderar att bli väldigt tjock när det är kallt, och den andra är att använd matolja innehåller mycket orenheter och partiklar. Den första frågan behandlas på två sätt: start och stopp av motorn på konventionell diesel eller biodiesel och förvärmning av vegetabilisk olja före förbränning. Med det i åtanke kommer SVO- och WVO -konverteringssatser vanligtvis med en extra bränsletank för att hålla matolja, bränsleledningar och ventiler, filter, värmare och andra komponenter som är nödvändiga för att utföra konverteringsprocessen. Den andra frågan hanteras främst genom att förfiltrera matoljan, vilket innebär att du måste filtrera oljan manuellt efter att du fått den från en restaurang. Efter att oljan har filtrerats manuellt och fyllts på i bränsletanken, kommer den vanligtvis att filtreras minst en gång till via ett in-line filter som du måste installera i systemet.

Förvandla matolja till biodiesel

Om en konvertering av en motor till biodiesel genom att byta några bränsleledningar låter som en bättre idé än att installera ett totalt konverteringssats, men tanken på gratis bränsle från lokala restauranger är för bra för att släppa taget, då är möjligheten att vända matolja till biodiesel kan vara av intresse. Även om det är möjligt att göra din egen biodiesel hemma av SVO, är processen inte enkel, och det inbegriper giftiga material som metanol och lut. Grundtanken är att metanol som lösningsmedel och lut som katalysator används för att knäcka triglyceridkedjorna i SVO och skapa en rimlig fax av biodiesel. Vid korrekt syntetisering kan den resulterande produkten användas som vanlig biodiesel. Det är dock viktigt att komma ihåg att spår av metanol kan finnas kvar, vilket kan och kommer att skada alla gummikomponenter i bränslesystemet.

Konvertering till biodiesel eller rak vegetabilisk olja

Priserna på diesel och biodiesel fluktuerar, men det finns gott om andra icke-ekonomiska skäl att konvertera en motor till biodiesel eller rak vegetabilisk olja. Oavsett om tanken är att driva ett mer hållbart bränsle, använda gratis bränsle från lokala restauranger eller till och med göra sig redo för när SHTF, det fantastiska med dieselmotorer är att konvertering till biodiesel eller vegetabilisk olja är något som nästan alla med rätt verktyg och lutning kan göra på sin egen bakgård.