Saltar al contenido

‘The Climb 2’ VR-spelet var nästan en utmanande träning

29 de junio de 2021
CLIMB2 KeyArt cropped dd29b2befdfe41e4b9f9c8556d425895

Viktiga takeaways

  • Klättringen 2 är ett snabbt tempo bergsklättringsspel som nyligen släpptes för Oculus Quest 2.
  • Spelet är en spännande blandning av ett träningspass, ett pussel att lösa och en slags meditativ rörelse-app.
  • Jag blev förvånad över hur bra träning spelet visade sig vara.
Hängande på sidan av en skyskrapa ser jag ned i skräck. Jag vet att jag kommer att falla. Även om jag spelar det nya virtual reality-spelet Klättringen 2 (29,99 USD) för Oculus Quest 2 räcker utsikten för att få mitt hjärta att slå. Det är faktiskt bra, för spelet är lika mycket träning som ren underhållning med alla rörelser som krävs.

Klättringen 2 är inte för de som är rädda för höjder. Även om grafiken inte är superrealistisk räcker det snabba spelet för att ta andan från dig, eftersom nivåerna gör att du hoppar mellan rörliga hissar eller klättrar genom bergiga sprickor. Landskapet är fantastiskt och tillräckligt för att hålla dig distraherad från din dunkande puls. «Jag laddade ner spelet med en förväntan att gå mot bergen, men det var faktiskt stadsscenerna som jag tyckte mest om.»

Inte så realistisk

Jag är en rockcrambler i verkliga livet, och jag var nyfiken på att se hur virtuell verklighet kan jämföras med att vara i bergen. Svaret är inte särskilt bra om du vill replikera någon form av realistisk klättring. De enda rörelserna är att hoppa, gripa och svänga. Spelets förutsättningar är lätta att förstå. Jag tog tag i avsatser och andra lastrum och drog mig upp till nästa. Att undvika ett fall var en verklig utmaning. Istället för en avatar får du två händer utan kropp. Det är ett konstigt utseende, men jag antar att det är nödvändigt så att du kan koncentrera dig på landskapet. Varje hand hade en viss uthållighet. För att övervaka uthålligheten tittar du på mätare på dina kroppslösa kroppar. Du kan ta slut på energi och falla om du håller på med bara en hand.

En skärmdump från Cityscape från The Climb 2.

Klättringen 2 erbjuder många olika klätterväggar genom spelets 15 nivåer. Nivåerna innehåller fem biomer: Alperna, Bay, Canyon, City och North. Varje miljö är uppdelad i tre nivåer (lätt, medium, hård) och sedan två lägen (avslappnad, standard). Spelet är en spännande blandning av ett träningspass, ett pussel att lösa och en slags meditativ rörelse-app. Ibland kände jag att jag kunde lämna distraktioner när jag fokuserade på den stora glädjen att vara i ögonblicket i spelet. Men spelet var aldrig så repetitivt att det blev tråkigt. Varje nivå har olika bakgrund och stil. I en scen kanske du försöker fly vargar, medan du i nästa skala skalar en enorm vindkraftverk. Jag trivdes grundligt och beundrade landskapet när jag försökte övervinna de olika hinder som spelet presenterade. Jag laddade ner spelet med förväntan om att gå mot bergen, men det var stadsscenerna jag tyckte mest om. Delvis tror jag att det beror på att det urbana landskapet kräver mindre upphörande av misstro för att tro att du faktiskt är i en stad. När jag spelade de bergiga scenerna påminde jag mig ständigt om att bergen inte såg riktigt realistiska ut.

Träna medan du klättrar

Jag blev förvånad över hur bra träning spelet visade sig vara. Med min Apple Watch på mätte jag konsekvent hjärtfrekvenser som var jämförbara med dem jag skulle få på en lätt jogging, utan att ens behöva lämna mitt vardagsrum.

En canyons skärmdump från The Climb 2.

Vad jag skulle vilja se är ett spel som Klättringen 2 parat med träningsutrustning för att göra det ännu mer utmanande. Kanske en dag kommer en tillverkare att komma ut med viktade kontroller för att öka dina muskler medan du spelar. Ännu bättre skulle det vara att integrera spelet med en dedikerad träningsmaskin som VersaClimber.

Klättringen 2 visar stort löfte, men hålls i slutändan av begränsningarna i Oculus Quest 2. Headsetet är skrymmande och tenderar att glida av under de rörelser som behövs för detta spel. Jag kan inte vänta tills en framtida version kommer med ett snyggare headset och grafik som visar videor med riktiga stigningar.