Saltar al contenido

Tips för att skapa ditt eget radioprogram

17 de julio de 2021
mixed race disc jockey smiling in studio 182939435 57f51f495f9b586c3545ff73

Har du klådat att sända din egen röst? Funderar du på att skapa din egen radioprogram eller podcast? Det kan tyckas skrämmande i början, men modern teknik har gjort det lättare än någonsin att spela in något innehåll och ladda upp det för alla att höra. Men var ska man börja?

Börja med något du älskar

Din första uppgift är att ta reda på ämnet eller stilen för programmet du vill skapa. Vad är din passion? Kanske vill du dela en viss typ av musik, eller kanske du vill diskutera politik eller lokal sport. Utnyttja dina egna intressen och tänk utanför rutan om det behövs. Gör lite forskning efter att ha bestämt dig över ett ämne eller tema. Du behöver inte ha en hård, etablerad konkurrens när du bara börjar, så om alla lokala redan lyssnar på Bobs Sports Show måste du göra ditt program annorlunda. Det är viktigt att slå sig ner på något som du faktiskt bryr dig om. Dina lyssnare kommer att kunna ta reda på om du är intresserad av vad du pratar om, och de kan sluta lyssna om de inte hör någon som är äkta och ärlig och villig att fortsätta showen.

Bestäm om du vill streama eller ställa in en podcast

Det finns fler val idag för att skapa och distribuera ditt eget radioprogram än någonsin tidigare. Alla med ens en liten budget kan skapa sin egen internetradiostation och anpassade luftprogram. Alternativt kan du spendera praktiskt taget inga pengar alls och producera en podcast. Ta dig tid att överväga vilka som fungerar bäst för dina mål och tillgängliga resurser. Detta kan bero på vilken publik du vill nå, eftersom podcastmarknaden har annan demografi än radio.

Samla verktyg för att spela in din show

Du kommer att behöva några grundläggande verktyg för att podcasta eller strömma. Du behöver åtminstone en kvalitetsmikrofon och en inspelningsapplikation. Du kan behöva mer beroende på hur komplicerat ditt radioprogram kommer att bli. Kommer du att använda ljudeffekter eller musik? Lär dig om digitala MP3-filer, mikrofoner, mixers och andra verktyg i branschen.

Lär dig varför du behöver format

Du kan föreställa dig din show som en vild åktur med upprörande innehåll, och det är fantastiskt. Kom dock ihåg att människor är varelser som söker ordning – även i oordning. Format ger struktur för din radioprogram eller podcast. Det är de delar av din sändning som dina lyssnare kommer att höra. De kan inkludera DJ-prat – det här är du, pratar om din passion eller på annat sätt ansluter till din publik – och vad som kallas en «sopmaskin», vilket är ett uttalande eller klingande som identifierar din station. Lär dig hur du använder dem mest effektivt för att låta dina användare förvänta sig att åtminstone något litet återkommer för varje show.

Originalmaterial och musik royalty

Slut upp av noter

Om du ska göra ett radioprogram som innehåller musik skapad av någon annan, måste du betala royalty för rätten att spela den musiken på luften. Lyckligtvis kan du sända via en tredje part som Live365.com och de kommer att hantera dessa avgifter – vanligtvis mot en avgift, naturligtvis. Du kan också podcasta originalmaterial eller musik gratis. Du kanske vill prata med en jurist innan du börjar sända så att du förstår de juridiska konsekvenserna. Du vill inte gå av marken bara för att hitta dig själv blir stämd!

Marknadsför det!

När du har skapat ditt radioprogram och du erbjuder det till världen regelbundet, vill du ha så många lyssnare som möjligt. Du kan ha den största produkten i världen, men om ingen vet att den finns där och var du ska få tillgång till den, kommer du inte att göra många försäljningar. Det kan kräva lite startkostnader, men överväg att ge ut freebies som nyckelringar, T-shirts, pennor eller anteckningsblock på större shoppingcentra om du sänder lokalt. Du kan också annonsera gratis på sociala medier eller skapa reklamfilmer på YouTube. Gör en del undersökningar om sökmotoroptimering om du ska vara på internet så att personer som är intresserade av vad du erbjuder enkelt kan hitta din föreställning på webben.