Saltar al contenido

Tips för att skapa ett virtuellt verklighetsrum

30 de julio de 2021
VRroom Worny Getty 5866d7ae5f9b586e02f4fe14

Så du fick äntligen pengar på dig och köpte en dator med virtuell verklighet och en VR-huvudmonterad skärm. Den stora frågan du har nu: «var ska jag lägga den här saken?» För att uppleva det mesta VR har att erbjuda behöver du en lekplats i rumsskala där du har tillräckligt med utrymme för att röra dig fritt, vilket hjälper till att öka känslan av nedsänkning. «Rumskalig VR» betyder i princip att VR-appen eller spelet du använder är konfigurerad för storleken på det spelområde du har tillgängligt och utnyttjar det utrymmet för att ge dig en uppslukande miljö där du kan röra dig, kontra bara sitta eller stå på ett ställe. Om du verkligen gillar VR och du har utrymme kan du överväga att ställa in ett permanent spelutrymme, aka ett dedikerat «VR-rum.»

Hur mycket utrymme behöver jag verkligen för virtuell verklighet?

Hur mycket utrymme du behöver för VR beror på vilken typ av VR-upplevelse du försöker uppnå i ditt spelområde. Om du bara planerar en sittande upplevelse behöver du ingenting utanför området för din skrivbordsstol. Om du väljer att kliva upp till en stående VR-upplevelse behöver du minst 1 meter vid 1 meter (3 fot x 3 fot). Helst vill du ha lite mer utrymme än detta om du har det. För den högsta nedsänkningsnivån (rumsskala), vill du ha ett rum som är tillräckligt stort för att säkert gå runt i. Minsta spelområde HTC rekommenderar för rumsskala med VIVE VR-systemet är 1,5 m x 2 m. Återigen är detta minimiområdet. Den rekommenderade maximala ytan är 3 x 3 m. Om du har plats, gå till det, om inte, gå så stor som ditt rum bekvämt tillåter.

Behöver jag högt i tak för VR?

Höjdkraven för HTCs VIVE-spårningsstationer är inte exakt inställda i sten. De säger ”Montera basstationerna diagonalt och över huvudets höjd, helst mer än 2 meter (6 fot 6 tum)”. För närvarande tillåter inte Oculus Rift VR-system så stor upplevelse av rumsskala som den som erbjuds av HTC VIVE. De verkar inte ha några monteringskrav med avseende på höjden på basstationerna. De verkar förvänta sig att de kommer att ha ungefär samma höjd som datorns bildskärm och de antar att du kommer att ha en placerad direkt på vardera sidan om den (även om vissa användare har rekommenderat att de monteras högre). Om du inte vill montera dina spårningsstationer / sensorer permanent eller om du vill testa olika höjder / platser innan du placerar dem permanent, köp ett par kamerastativ eller ljusstativ och experimentera med olika höjder och montera sedan stationerna / sensorer senare efter att du har ringt in bästa höjd och plats.

Viktiga saker att tänka på när du ställer in ett VR-rum

Se till att ditt utrymme är säkert och fritt från hinder och andra saker som kan påverka spårningen. När du är nedsänkt i VR-världen är du blind för din verkliga omgivning. Både HTC och Oculus erbjuder ett system för att varna dig när du närmar dig gränserna för ditt spelområde, men de antar att du redan har rensat området för eventuella snubblar eller andra hinder som kan komma i vägen. Se till att ditt lekområde är helt fritt från allt som kan komma i vägen och orsaka skada. Fläktar med lågt tak kan vara ett verkligt problem när människor slår på armarna och så i VR. Överväg att ta bort dem och ersätta dem med en lampa som inte är av glas. Om du måste ha en fläkt, överväg en låg profil på ett stativ, kanske i hörnet av rummet utanför spelområdets gränser. En välplacerad fläkt kan faktiskt lägga till nedsänkning beroende på vilken typ av spel du spelar. När du ställer in de virtuella gränserna för ditt spelutrymme, ställ dem inte i kanten av utrymmet, ställ dina gränser något mindre så att du får en säkerhetsbuffert.

Nätverkskrav för ditt VR-rum

Oavsett vilket rum du slutar använda för VR, kommer du att vilja se till att du har en solid nätverksanslutning som går till den. Idealiskt, för multiplayer-spel i VR, skulle en trådbunden Ethernet-anslutning förmodligen vara det bästa alternativet. Om du inte har Ethernet-ledningar tillgängliga, överväg att använda en Powerline-nätverkslösning som använder ditt hems elektriska ledningar för att överföra nätverkssignaler. Se till att du åtminstone har en stark Wi-Fi-signal tillgänglig.

Bli av med (eller täck) objekt som kan orsaka störning av VR-spårning

Speglar och fönster har potential att störa rörelsespårningen av din VR HMD och / eller styrenheter. Om dessa föremål inte är rörliga, överväga att täcka dem med tyg eller något så att de inte reflekterar ljus som genereras av rörelsespårningsenheterna. Att avgöra om en spegel eller annan reflekterande yta påverkar din spårning negativt är en försök och felprocess. Om du märker många spårningsproblem, leta efter något reflekterande som kan orsaka problemet.

Hantera dessa Pesky Head Mounted Display (HMD) -kablar

Den näst viktigaste aspekten av att kabla ditt VR-rum ordentligt är att se till att kablarna som ansluter din dator till din VR HMD är så diskreta som möjligt. Ingenting bryter VR-nedsänkning snabbare än att snubbla på en HMD-kabel. Det är därför som vissa har skapat detaljerade takmonterade kabelhanteringssystem medan andra flyttar datorn helt in i en garderob. Det är helt upp till dig vilken nivå av kabelhantering du vill uppnå, se bara till att det är säkert. Alternativ för byte av trådlösa sladdar säljs redan och kan bli av med kabelutlösningsproblemet helt inom en snar framtid.

Vilken typ av golv ska jag använda i mitt VR-rum?

När du planerar ett VR-rum är golv extremt viktigt av flera skäl. Den första anledningen: säkerhet. I VR finns det många möjligheter till träning. Vissa spel kräver krypning, hoppning, springning på plats, skytte och alla typer av andra manövrer. Du vill ha en bekväm yta för att utföra dessa åtgärder. Matta med en tjock kudde under skulle vara en bra start. Sammankopplade skumplattor kan vara ännu bättre. Den andra anledningen till att golv är viktigt är att du kan lägga till en extra säkerhetsfunktion som kallas «VR-varningsspår.» Helst skulle det vara användbart i VR att skapa ett varningsspår, som de som används på baseballstadioner för att berätta för en outfielder att han håller på att träffa en vägg (i princip av samma anledning). Att använda skumdynade plattor i lekutrymmet, men inte ta dessa plattor hela vägen till kanten av rummet, skulle ge en subtil taktil ledtråd till personen i VR och låta dem veta genom förändringen av golvtexturer, att de är vid kanten av sitt säkra område. Denna subtila ledtråd hjälper till att inte bryta nedsänkning men ger användaren en varning om att de ska vända och gå i motsatt riktning eller åtminstone fortsätta med försiktighet.

Extra utrymme? Skapa ett VR-åskådarområde

VR är uppenbarligen en mycket personlig och ensam upplevelse, men det betyder inte att det inte kan vara en social upplevelse också. Det finns faktiskt många VR-spel för flera spelare där en person kan spela med headsetet och andra kan antingen hjälpa dem med hjälp av en kontroller eller mus medan de tittar på åtgärden på en andra bildskärm. Detta förvandlar effektivt hela upplevelsen till ett partyspel. Även om ett spel inte erbjuder ett samarbetsläge kommer de flesta spel att spegla VR-headsetets utgång till en andra bildskärm så att åskådare kan se vad personen i VR ser. Om du har lite extra utrymme i ditt VR-rum och vill maximera dess användbarhet, överväga att skapa ett VR-åskådarområde där människor kan titta på en storbilds-TV eller övervaka och göra hela upplevelsen till en mer social. För att skapa ett VR-åskådarområde måste du skapa någon form av en säker fysisk barriär mellan ditt lekområde och ditt åskådarområde. Om du har ett stort horisontellt rum. Ta en soffa och flytta den till slutet av rummet, vänd den mot väggen och sätt sedan en bildskärm eller TV på väggen. På så sätt kommer VR-användaren inte att stöta på TV: n (eftersom de är blockerade av soffan). Detta ger också åskådarna en säker plats att titta på VR-action och / eller delta i co-op-spel.

VR-lagring, styrningsladdning och andra nättyp

Om du ska ha ett dedikerat rum för VR kan du lika gärna ge det några varelser och bekvämligheter också. Vissa VR-spel kan använda rekvisita som exempelvis pistollager för virtuella prickskyttegevär, golfklubbsaxlar, drivhjul etc. Du kanske vill visa dessa på en vägg på ett sätt där de ser bra ut men lätt kan tas bort för använd vid behov. Du kan också överväga att montera något för att hålla dina styrenheter, hörlurar etc, och kanske lägga till eller bygga ett kontrollstativ som också har integrerad laddning. Slutsats: Gör ditt VR-rum funktionellt och säkert för både dem i VR och de som åskådar.