Saltar al contenido

Tips för att välja rätt överspänningsskydd för elektronik

25 de junio de 2021
GettyImages 482141903 596b8b353df78c57f4a8de02

En hel del elektronik kräver många uttag. Med en grundläggande stationär dator behöver du till exempel ett uttag för bildskärmen, CPU, högtalare, trådlös router, modem, skrivare och andra prylar som du kanske vill ansluta. För ett hemmabiosystem finns det tv, stereomottagare, förförstärkare, subwoofer, högtalare (ibland), skivspelare, DVD- eller Blu-ray-spelare, spelkonsoler och kabel-digitalbox. Medan den typiska lösningen är att få antingen ett överspänningsskydd eller ett nätuttag, har dessa alternativ viktiga skillnader att tänka på. De flesta överspänningsskydd är också eluttag, men eluttag är inte nödvändigtvis överspänningsskydd. Du hittar dem ofta i samma gång i hårdvaran eller butiken. Men du borde veta skillnaden innan du köper.

Vad är ett överspänningsskydd?

Medan eluttag i grunden är förlängningssladdar med flera pluggar, är överspänningsskydd utformade för att skydda elektronisk utrustning från elektriska överspänningar eller spikar. Överspänningsskydd fungerar genom att avleda överflödig spänning till jordningsporten på ett vägguttag. Utan denna funktion skulle överspänningen strömma genom alla anslutna strömkablar och orsaka permanenta skador på anslutna enheter. Effekten av överspänning kan vara uppenbar, som när en glödlampa blinkar, eller det kan vara mer diskret och gradvis försvagas kretsarna över tiden. Sofistikerade spelriggar med komplexa mikroprocessorer kan leda till terminalavbrott om strömavbrott eller spikar är tillåtna. Ett extremt exempel på överspänning är ett blixtnedslag. Men du är mer benägna att uppleva elektriska spänningar och spikar när det lokala elföretaget byter elnät eller har problem med utrustningen. Även om de försöker upprätthålla ett konstant flöde av elektricitet hela tiden uppstår störningar ibland. Den vanligaste förekomsten av överspänning är när det sker en förändring av energibehovet, särskilt om byggnaden har gamla eller dåliga elektriska ledningar. Har du någonsin märkt att lampor flimrar eller blir svaga när kylskåp, luftkonditionering, hårtork eller annan kraftfull apparat tänds? Den plötsliga energiförbrukningen kan orsaka en kortvarig ökning av den krävande kretsen och påverka alla anslutna uttag. I Nordamerika anses allt över standardspänningen på 120V vara överskott. Mindre stötar kan inträffa när som helst utan tecken eller varning, men ändå överträffa en produkts normala driftspänning.

Vad du ska leta efter

Överspänningsskydd finns i olika former och storlekar. Vissa fäster direkt på väggen och fungerar som ett överspänningsskydd. De flesta andra är utrustade med en kabel som kan vara var som helst mellan en och 12 fot lång. När du väljer rätt överspänningsskydd vill du se till att det har:

 • Uttag för all din elektronik.
 • Avstånd för att passa kraftstenar.
 • Lång nog kabel.

Du kommer inte att göra dig själv någon tjänst genom att köpa ett överspänningsskydd med sex uttag när du har 10 enheter att ansluta. Det sista du vill göra är att kedja ett annat överspänningsskydd eller strömuttag för att kompensera. Det ökar risken för överbelastning av den elektriska kretsen och det upphäver garantin. Om du är osäker på det exakta antalet butiker du behöver är det bättre att överskatta snarare än att underskatta. Inte alla överspänningsskydd är utformade med kraftstenar i åtanke. Vissa kraftstenar är så skrymmande att de kan blockera ett fritt uttag (eller två eller tre) när de är inkopplade. Även om din nuvarande utrustning använder standardkontakter med två spetsar, är det värt att välja ett överspänningsskydd som har några uttag på avstånd. Du kommer fortfarande att kunna använda dem alla nu, men ändå behålla flexibiliteten för att hantera eventuella kraftstenar i framtiden. Ett överspänningsskydd gör inte mycket nytta om det inte når närmaste vägguttag. Visst, du kan använda en förlängningssladd, men gör det garanterar inte fullt skydd ogiltigförklarar ofta produktgarantin. Så när du är osäker, välj överspänningsskydd med den längsta strömkabeln.

Prestationsbetyg att tänka på

Produktförpackningar är utformade för att locka uppmärksamhet samtidigt som information förmedlas. Detta kan verka förvirrande, vad med alla specifikationer och funktioner. Fokusera först på dessa:

 • Joules (högre är bättre): Antalet joule som anges för överspänningsskyddet representerar energiabsorptionsgraden. Tänk på det som en sköld som blockerar överflödig energi. Högre siffror innebär att överspänningsskyddet kan upprätthålla fler (eller större) träffar genom enstaka eller flera händelser innan de slits ut. Så om ett överspänningsskydd har 500 joules skydd kan det teoretiskt hantera tio 50-joule-träffar, eller fyra 125-joule-träffar, eller två 250-joule-träffar eller en 500-joule-träff. Liten elektronik (som lampor, radioapparater och batteriladdare) är bra med joule-värden under 1000. Men för dator- eller hemmabioutrustning vill du definitivt överväga överspänningsskydd med joule-värden på 2500 eller mer.
 • Spänningsspänning (lägre är bättre): Spänningsspänningen – ibland kallad VPR (Voltage Protection Rating) eller SVR (Suppressioned Voltage Rating) – indikerar när överspänningsskyddet kommer att aktiveras för att avleda överspänning till jord. Medan det skydd som joules erbjuder låter bra är det spänningsspänningen (maximal spänning som ska tillåtas) som blir mer effektiv. Lägre siffror betyder att överspänningsskyddet är mindre tolerant för överspänning. Så när man jämför ett överspänningsskydd med 330 V spänningsspänning (bästa alternativet) jämfört med en med 500 V spänningsspänning, kommer det senare att tillåta en högre våg eller spik (vilket kan skada komponenter) innan man gör något åt ​​det.
 • Svarstid (lägre är bättre): Svarstiden (vanligtvis mätt i nanosekunder) indikerar hur snabbt ett överspänningsskydd kommer att reagera för att avleda överspänning. Medan elektronik verka för att arbeta direkt behöver de faktiskt tid att arbeta. Svarstiden går hand i hand med spänningen. Överspänningsskydd med lägre svarstider aktiveras snabbare för att omdirigera överflödig spänning innan det har en chans att orsaka skada. Om du vill ha det bästa, välj de med svarstider på en nanosekund (eller mindre).
 • UL 1449 (måste ha): Underwriters Laboratories UL 1449 är den erkända säkerhetsstandarden som gäller för alla Surge Protective Device (SPD). Denna standard listar de certifieringskriterier, designkrav och test av produktprestanda som tillverkare måste uppfylla för att ett överspänningsskydd ska anses vara säkert för konsumentanvändning. Om ett överspänningsskydd inte har det här någonstans på lådan kanske det inte är ett bra val för att skydda din utrustning.

Extra egenskaper

Många överspänningsskydd erbjuder en rad extra funktioner. Även om det är trevligt att ha, kan de också stöta på inköpspriset. Dyrare betyder inte automatiskt bättre. Fokusera först på behoven och se till att du inte förbiser ovannämnda resultatbetyg. Det är upp till varje köpare att avgöra om dessa tillbehör är användbara:

 • USB-portar
 • LED-skärmar
 • Ethernet-, koaxial- och / eller telefonuttag
 • 3-linjers (eller all-mode) skydd
 • Inbyggd strömbrytare
 • EMI / RFI-filtrering och / eller konditionering
 • Uninterruptible Power Supply (UPS) batteribackup
 • Ersättningsindikatorlampor (eller skyddsstatus) och / eller hörbara larm
 • Energibesparande (t.ex. primära pluggar, timers etc.)
 • Trådlös fjärrkontroll
 • Rörelsesensorer
 • Överspänningsskydd för hela huset

Garanti

Som med de flesta konsumentelektronik har överspänningsskydd en tillverkargaranti som täcker ansluten utrustning upp till ett specificerat maximalt dollarbelopp (som varierar från produkt till produkt). Förhoppningsvis behöver du aldrig använda den, men det är alltid bäst att vara beredd. Se till att du läser igenom det finstilta om garantitäckningen. Vissa påståenden kräver att överspänningsskyddet, all utrustning som är ansluten till överspänningsskyddet (även om den inte skadades) och originalkvitton ska respekteras. Det finns vanligtvis många undantag, villkor och begränsningar som måste uppfyllas innan du ser en krona, och fullständiga ersättningar garanteras aldrig. Du kan också förvänta dig att anspråk tar tre eller fler månader att behandla.

Kom ihåg:

 • Det är viktigt att ansluta ett överspänningsskydd till ett korrekt jordat vägguttag. Att använda en tre-till-två-adapter kommer inte att räknas. Annars kommer den inte att kunna skydda mot överspänningar som den är tänkt att.
 • Joules är inte allt. Var noga med att ta hänsyn till både spänningsspänningen och responstiden.
 • Krossa inte kedjans överspänningsskydd med andra överspänningsskydd, eluttag eller UPS-enheter för fler uttag. Du riskerar att överbelasta ditt hem elektriska kretsar, antända en elektrisk eld eller upphäva överspänningsskyddets garanti.
 • Överspänningsskydd slits gradvis över tiden och indikerar inte alltid när ett byte behövs. Det finns ingen bestämd regel förutom att det är en bra idé att köpa nya överspänningsskydd efter att de gamla har gjort sitt jobb (dvs. om det har förekommit allvarliga kraftvariationer, transformatorer eller blixtnedslag i ditt område.)