Saltar al contenido

Tips för fotografering av silhuetter

21 de junio de 2021
silhouette Mypurgatoryyears Getty 5a147cdd22fa3a00372b915a

En silhuett är ett porträtt-fotografi med en mörk figur eller form mot en ljus bakgrund. När du gör det på rätt sätt kan siluettfoton ge slående bilder. Dessa tips hjälper dig att fånga en perfekt silhuett.

Silhuetter behöver starka bilder och komposition.

Motljus motivet

Det enklaste sättet att fotografera en silhuett är att använda solen som bakgrundsbelysning. Att placera ditt motiv framför solens direkta ljus ger en stark silhuett och låter solens strålar spilla försiktigt i bakgrunden och färga himlen.

Korsa på en kulle bredvid en person som är upplyst av en solnedgångshimmel.

Ljus är bäst för fotografering vid soluppgång och solnedgång. Färgtemperaturen vid dessa tillfällen är varmare än på middagstid, vilket ökar den dramatiska överklagandet av en fantastisk silhuett.

Mätare för bakgrunden

DSLR-kameror är inte smarta för att veta att du vill att motivet ska vara djupt svart. Lösningen: Bypassera kamerans automatiska inställningar för att mäta motivet och tvinga kameran att exponera motivet som om det skulle falla optimalt ljus. Här är hur:

  1. Rikta kameran mot en klar, ljus ljusdel i bakgrunden.

  2. Tryck ned avtryckaren halvvägs för att få en exponeringsavläsning.

    Skärmdump av kamerainställningsvisning

  3. Anteckna slutartid och bländare.

  4. Ställ in denna exponeringsavläsning manuellt på din DSLR och ta bilden.

Om exponeringen är för ljus, stoppa sedan ner och försök igen. Öppna upp om exponeringen är för mörk. I allmänhet är en snabb slutartid bäst för att fotografera silhuetter. Gör alla nödvändiga justeringar med din bländare.

Stäng av blixten

Vid en automatisk inställning kommer sannolikt din DSLR-kamera att mäta för ditt motiv. Kameran använder sedan popup-blixt som utfyllnadsblixt för att göra motivet ljusare. För att motverka detta, ställ kameran i manuellt läge så att du kan välja att hålla blixten av.

förstå kamerans fotograferingslägen

Du kan vanligtvis se DSLR-kamerans fotograferingslägen genom att titta på lägesratten längst upp på kamerahuset.

Kom närmare

Flytta dig närmare motivet så att du kan blockera det direkta ljuset och komponera ditt foto lättare. Detta ger dig också ett större urval av vinklar.

Fokusera manuellt

I de flesta fall är silhuetter bäst när motivet är i skarpt fokus. Men automatiskt läge fokuserar nästan alltid med att sätta fast en mörk form. Det finns två sätt att kringgå detta problem:

  • Ställ linsen på manuell fokus. Ditt öga kommer att vara bättre på att fokusera på ditt motiv än DSLR: s autofokussystem.
  • Ställ in ett stort skärpedjup genom att manuellt ställa in bländaren till cirka f / 16. Den här inställningen ska säkerställa att det mesta av bilden faller i fokus, även om din syn är lite av.

Vill du ha de skarpaste kanterna? Använd ett stativ.

Tänk på former

Silhuetter handlar om form och kontrast, så var särskilt uppmärksam på dessa detaljer.

Komponera för drama

En silhuett måste vara en stark bild; bra komposition är nyckeln till att göra den dramatiska effekten. En bra silhuett börjar med ett bra val av ämne. För objekt, leta efter kurvor och vinklar som sticker ut i silhuetten. När du fotograferar en person, tänk på en profil snarare än detaljerna som ligger inom ytterkanterna. I båda fallen är ditt mål att producera en bild som beskriver motivets funktioner.

Solnedgång med palmträd och flygplankonturer

Med dessa tips i åtanke kan du se varför träd är ett så populärt silhuettfotograferingsobjekt. Deras skarpa linjer bakgrundsbelyst av solljus skapar ofta fantastiska, lynniga bilder.

Varifrån kom «Silhouette», hur som helst?

Étienne de Silhouette var en fransk finansminister i mitten av 1700-talet, när krig tvingade honom att vidta åtgärder för att rädda Frankrikes ekonomi. Han blev känd för sparsamhet och åtstramning – och så småningom tillämpades hans namn på allt som uppfattades som billigt gjort. Då var det enda sättet att minnas någons ansikte att klippa en kontur från svart kartong, vilket var billigt. Således blev dessa konturer kända som silhuetter.

Flickans profil silhuett

Flickans profil silhuett.