Saltar al contenido

TV-apparater med böjd skärm – Vad du behöver veta innan du köper

26 de junio de 2021
samsung K6250 1080p 57ef09ae5f9b586c35c47b7a

Efter årtionden av bubblformade CRT, följt av både plasma- och LED / LCD-plattor, har vissa TV-apparater ett stänkigt böjt utseende. Vad är anledningen till denna annorlunda design? Vissa tillverkare (framför allt LG och Samsung) och återförsäljare kommer att berätta att det är att skapa en mer «uppslukande» TV-upplevelse, men den verkliga anledningen är att helt enkelt göra att vissa OLED- och 4K Ultra HD-TV sticker ut från de vanliga 1080p-TV-apparaterna till ytterligare locka dig att köpa dem. Ja, tv-apparater med krökt skärm ser coola ut. Men vad får du verkligen för pengarna om du köper en böjd skärm-TV? Låt oss ta ett steg tillbaka och diskutera karaktären hos böjda TV-apparater mer detaljerat. Från och med 2020 har böjda TV-apparater blivit knappa, om du alls hittar en. Anledningarna till det är många, och du hittar många av dem nedan.

Argumentet för mer uppslukande synupplevelse

En av fördelarna med tv-skärmar som tillverkare och återförsäljare visar att de ger en mer uppslukande tittarupplevelse, som att föra ett «IMAX-liknande» visningsalternativ till vardagsrummet. En faktor som motverkar detta argument är dock att en böjd skärm är mest effektiv när endast en eller två personer tittar på TV (särskilt med TV-apparater i skärmstorlekarna 55 och 65 tum). För de med familjer eller vänner som deltar i TV-tittande innebär kraven från sida till sida att sidvisarna, tillsammans med den naturliga färgen och kontrasten bleknar om de tittar på en LED / LCD-TV (inte så mycket med OLED), kommer inte att se hela bilden från kant till kant visas på skärmen på grund av de böjda kanterna. «IMAX» böjd skärmeffekt fungerar bara bra för en publik i en stor projektionsskärmshem eller biomiljö där en skärm kan installeras som går från golv till tak och vägg till vägg. I den här inställningen sitter hela publiken inom kurvan – så om du vill ha samma upplevelse hemma måste du lägga pengar för ett äkta «Imax» privat hemmabiosystem (inte förväxlas med IMAX Enhanced Certification-programmet) – och vi menar, riktigt stora pengar!

Det ser mer ut som 3D och du behöver inte bära glasögonargumentet

Det korta svaret på detta argument är – INTE RÄTT! Om du sitter i mitten av en krökt skärm med stor skärm får din perifera syn en mer naturlig träning och lägger till en mer «panoramisk» realism och djup som du inte skulle få på en platt-TV. Men du får inte en riktig 3D-upplevelse. Om 3D-innehållet produceras bra är det fortfarande det bästa sättet att se 3D i termer av upplevt djup att titta på bilderna genom en aktiv slutare eller passiva polariserade glasögon. Även om 3D-TV-apparater avbröts 2017 är 3D-tittarupplevelsen fortfarande tillgänglig på många videoprojektorer.

Andra problem med tv-skärmar med böjd skärm kommer de inte att berätta för dig

Förutom ovanstående argument mot hype finns det andra skäl att inta en försiktig inställning till böjda TV-skärmar.

Reflektioner över omgivande ljus

En stor fråga med tv-skärmar med krökt skärm är reflektionen i omgivande ljus. Om du tittar på en böjd TV i ett rum som har fönster, lampor eller reflekterat ljus från väggar, märks det hur ljuset reflekteras från skärmen. På grund av den böjda skärmen verkar reflekterat ljus och föremål formförvrängda, vilket kan vara mycket distraherande. Beroende på den yttre skärmbeläggningen kan du också se dessa reflektioner när TV: n är avstängd. Detta är inte bara irriterande för konsumenterna (med vissa som får ett fall av köparens ånger), utan tänk på hemmabioinstallatörer och inredare som får huvudvärk när de försöker designa och placera belysning och föremål i rummet utan att orsaka problem med TV-skärmens reflektion.

Visning utanför axeln

Här är ett annat kritiskt problem med böjda TV-apparater. Inte bara är din horisontella betraktningsvinkel minskad något på grund av böjda kanter utan också den vertikala. Om du sitter för lågt eller för högt i förhållande till mitten av skärmen kanske du märker att bilden böjer sig något. Alla platta LED / LCD-TV-apparater har både horisontella och vertikala visningsfrågor i viss utsträckning, men med en böjd skärm är dessa effekter överdrivna på både LED / LCD- och OLED-apparater.

Brevlåda Distorsion

Det skulle vara jättebra om allt videoinnehåll skulle fylla våra TV-skärmar, men tyvärr producerades och fortsätter film- och videoinnehållet i en mängd olika bildförhållanden. Vad detta betyder för dig är att det kommer att finnas TV-program eller filmer som visas med svarta staplar antingen på sidorna (pelarboxning) eller övre och nedre (brevlåda). Detta märks särskilt på extra bredbildsfilmer, t.ex. Ben Hur. På en platt-TV, förutom att vara irriterande för vissa, är pelarboxar vertikalt raka och brevlådestaplar är horisontellt raka. På en tv-krökt skärm, beroende på skärmens krökning och visningsposition, kan horisontella brevlådefält liksom förvrängas i viss utsträckning. Stapeln längst upp på bilden kan tyckas böja sig något upp vid kanterna, medan stapeln längst ned på bilden kan se ut att böja sig något vid kanterna. Som ett resultat kan föremål i bilden vid böjda punkter också verka förvrängda uppåt eller nedåt. Beroende på graden av förvrängning kan detta resultera i en sämre tittarupplevelse. Om du är en widescreen-filmfan är det oacceptabelt.

Det ser udda ut när det är monterat på en vägg

En stor fördel med LED / LCD- och OLED-TV: er är att de är så tunna att du kan montera dem på en vägg – ja, inte alltid. Den första generationen LG och Samsung böjda skärmar kunde inte vara väggmonterade, och även om de senare modellerna kan vara, ser en väggmonterad böjd skärm-TV lite udda ut när TV: ns sidor sticker ut från väggen. Tanken med väggmontering är att få TV: n att spola med väggen. Om du funderar på en böjd skärm-TV och vill montera den på väggen, se hur den ser väggmonterad ut hos en lokal återförsäljare för att se till att den passar in i ditt rums estetik.

TV-apparater med böjd skärm erbjuder inget mer än det

Förutom den böjda skärmen och ett högre pris, erbjuder dessa TV-apparater inte mer än en motsvarande storlek eller klass av en platt-TV. Detta innebär att saker som upplösning, smarta funktioner, HDR, anslutning och bildkvalitet på de böjdaste och plattformade modellerna med samma skärmstorlek från samma märke sannolikt kommer att vara desamma.

Den slutliga domen

Är en tv med böjd skärm rätt för dig? Om du överväger en, se till att du ger den en grundlig titt – från mitten till sidorna, ovanför centrumaxeln och under centrumaxeln. Visa också innehåll i brevlådan. Om du planerar att hänga den på en vägg mäter du hur mycket vänster och höger sida sticker ut. Om du inte kan bestämma dig eller om du gillar böjd och resten av familjen gillar platt, skulle du tro att en «böjbar» eller «flexibel» TV skulle vara bra. Men även om sådana TV-apparater har visats har ingen faktiskt dykt upp i butikshyllorna. Innan du gräver i din plånbok för att köpa en tv-skärm, ställ dig själv följande frågor:

  • Varför köper jag den här TV: n?
  • Var ska jag lägga den här TV: n?
  • Hur många kommer att titta på TV: n vid varje given tidpunkt?
  • Med undantag för kurvan, har TV: n alla de funktioner du vill ha på din TV (LED / LCD, OLED, 1080p eller Ultra HD, smarta funktioner osv.)?
  • Hur ser bilden ut för dig?
  • Är den krökta skärmen verkligen värt det extra priset?

Ytterligare perspektiv på böjda TV-skärmar

Om du är nyfiken på vad andra inom TV-teknologisamhället tycker om böjda skärm-TV-apparater, kolla in:

  • Mitt liv med en böjd TV: Del 1 och Del 2, av David Katzmaier från CNET.
  • Är böjda TV-apparater bättre än platta TV-apparater? av James K. Wilcox, Consumer Reports.