Saltar al contenido

USB vs Aux: Vad är skillnaden?

30 de junio de 2021
difference between usb and aux 534612 8a6e2fd2677145eaaa8fb0d8635b39d5

De flesta telefoner och mediaspelare har både USB- och extrautgångar, som ibland kallas aux- eller hörlursuttag. Båda levererar musik från en telefon till en bil eller hemstereo, men de är olika när det gäller hur de fungerar. Vi jämförde de två så att du kan göra det bästa valet för dig.

Övergripande resultat

USB

 • Inte lika vanligt eller universellt som aux-ingångar.
 • Säkrare och bekvämare att köra: Tillåter handsfree-kontroll av en smartphone eller surfplatta.
 • Överlägsen ljudkvalitet, men inte alla märker skillnaden.
 • Digital-till-digital: Ingen förlust av konvertering av ljud.

Aux

 • Universal: Finns på de flesta smartphones, surfplattor, CD-spelare, huvudenheter, bärbara högtalare, mixers och vissa musikinstrument
 • Konverterar ljud från digitalt till analogt, vilket kan leda till brus eller förlust av information, även om de flesta inte märker någon skillnad.
 • Tenderar att slits ut tidigare än USB.

Huvudskillnaden mellan en USB-anslutning (Universal Serial Bus) och en extraingång är att USB-sladdar skickar digital information medan hjälpkablar skickar analoga signaler. USB-sladdar överför data som du gör till en dator, medan aux-kablar överför ljud som du skulle göra till en förstärkare eller ett par hörlurar. Vilken sladd du ska använda beror på högtalarsystemet och installationen. USB-sladdar är i allmänhet bekvämare och ger bättre ljud, men är bara tillgängliga på digitala system. Aux-sladdar är användbara i situationer där det inte finns något USB- eller digitalt gränssnitt, som en gammal bil, skivspelare eller hemmabiomottagare. I vissa fall styr USB uppspelningen från den enhet du är ansluten till, som en bilhuvudenhet. Eftersom extrauttag endast överför analoga ljudsignaler har du ofta inte samma grad av tvåvägsfunktionalitet.

Aux fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Universal: Finns på de flesta smartphones, surfplattor, CD-spelare, huvudenheter, bärbara högtalare, mixers och vissa musikinstrument

Nackdelar

 • Slits ut tidigare än USB, vilket leder till brus och brus.
 • Sämre ljudkvalitet, men de flesta märker ingen skillnad.

Den största fördelen med en aux-ingång är att den används i stor utsträckning. Den finns på de flesta smartphones, surfplattor, CD-spelare, huvudenheter, bärbara högtalare, skivspelare och vissa musikinstrument. (Det största undantaget är varje iPhone som gjorts sedan 2016.) Uppspelningen är också enkel och enkel, utan något av kompatibilitetsproblemen som ibland plågar digitala anslutningar. Den största nackdelen är att hjälpkablar tenderar att slitas ut snabbare än USB-kablar på grund av metalluttagens minimala yta. Aux-sladdar introducerar också mer hörbart ljud på grund av kortslutningar i det elektriska flödet. Sladdarna är ofta kortare, tunnare och dyrare än USB. Med Apple som signalerar sin avsikt att avveckla 3,5 mm-standarden på sina enheter är standarden inte så framtidssäker som den en gång var.

USB-fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Överlägsen ljudkvalitet, även om de flesta inte märker någon skillnad.
 • Digital-till-digital konvertering: Ingen förlust av information.

Nackdelar

 • Inte lika vanligt eller universellt som aux-ingångar, särskilt på äldre enheter.

När du ansluter en telefon eller mobil enhet till en huvudenhet eller annat USB-ljudgränssnitt överför den mobila enheten data obehandlade. Huvudenheten eller högtalarsystemet använder sin DAC (Digital Audio Converter) för att konvertera data till en ljudsignal, vilket resulterar i tydligare ljud utan förlust av information. Detta står i kontrast till hjälpkablar, som bara överför digitalt ljud om det har bearbetats av ljudkällan, vilket resulterar i mer förlorat ljud. Vissa huvudenheter och ljudgränssnitt tar direkt kontroll över en smartphone via USB-anslutningen. Detta kallas ibland direktkontroll och det är säkrare och bekvämare under körning. Integrationsnivån varierar från enhet till enhet. Trots deras växande användning är USB-anslutningar inte lika universella som aux- eller hörlursingångar. Förutom moderna iPhones kan du använda en aux-anslutning på nästan alla ljudenheter. Detsamma kan inte sägas om USB.

Format och definitioner: Gammal mot ny

USB

 • Branschstandard för anslutning av datorer till kringutrustning som skrivare, ljudgränssnitt, instrument, tangentbord, externa batterier och hårddiskar.

Aux

 • Vilken typ av extra eller sekundär ljudanslutning som helst. Vanligtvis associerad med 3,5 mm hörlursuttag.

En extraingång är inte en specifik typ av anslutning som USB. Det hänvisar till en extra eller sekundär anslutning. Det finns många typer av Aux-kablar och anslutningar. Det vanligaste är ett 3,5 mm-uttag, vilket är samma typ av tip-ring-sleeve (TRS) eller tip-ring-ring-sleeve (TRRS) -kontakt som används för att ansluta hörlurar. (Det är därför de ibland kallas hörlursuttag.) Varje gång du ser “aux-ingång” på en huvudenhet, hemmabiomottagare eller ljudgränssnitt, hänvisar det till den här typen av ingång – en 3,5 mm TRRS-kabel från man till man. . Hemmastereo har vanligtvis samma anslutning, liksom RCA, optisk, 1/4-tums TS och andra anslutningar. USB är en industristandard för digitala anslutningar av datorer och kringutrustning. Efter att ha gått igenom flera generationer sedan uppfinningen på 1990-talet förblir USB det trådlösa formatet för anslutning och styrning av digitala ljudenheter samt kringverktyg som lagringsenheter, skrivare, tangentbord och modem.

Vad är DAC?

DAC står för Digital-to-Analog Converter. En DAC tar digitala data och förvandlar den till en analog signal som sedan kan driva högtalare eller hörlurar. När du lyssnar på digitalt ljud i en bil eller hemstereo tar en DAC den digitala informationen från din telefon och bearbetar den till en ljudsignal. Medan extraingångar och USB är båda sätten att ansluta en telefon till en stereo, kan det vara en skillnad i kvalitet baserat på de inblandade DAC: erna. Detta beror på att en aux-anslutning använder DAC i en telefon. Däremot tillåter en USB-anslutning DAC på en bilstereo eller ljudgränssnitt att bearbeta data.