Saltar al contenido

Vad är Amazon Prime och vad är fördelarna med att använda Prime?

27 de junio de 2021
shutterstock 656681773 5a341323482c5200365a2f1f

Amazon Prime är ett medlemskapsprogram som erbjuds av den populära online-återförsäljaren Amazon.com. Prime-medlemmar får gratis två dagars frakt, tillgång till streamingtjänster för musik, videor, böcker, ljudböcker och mycket mer. Vi delar upp tjänstens fördelar så att du kan bestämma om det är bäst för dig.

Grunderna i Amazon Prime: Hur mycket kostar det?

Amazons Prime-medlemskap börjar med att registrera sig för en gratis 30-dagars testperiod, varefter medlemmar betalar antingen en rabatterad årsavgift eller en vanlig månadsavgift (för närvarande $ 119 för det årliga medlemskapet, eller $ 12,99 per månad för ett månatligt medlemskap). Det finns också ett alternativ för Amazon Prime Student-medlemskap för studenter som har en e-postadress som slutar med .edu. Det kostar ungefär hälften av priset för den vanliga Amazon Prime-medlemmen ($ 6,49 per månad eller $ 59 per år efter en gratis sexmånadersversion).

På standardplanen har medlemmarna en chans att testa många av funktionerna i Prime-medlemskapet, inklusive gratis två dagars frakt och tidig tillgång till Amazon Lightning Deals, under 30-dagars testperioden. Att betala för medlemskapet ger tillgång till hela uppsättningen tjänster, förmåner, funktioner och tilläggsalternativ. Inte alla fördelar med det betalda Amazon Prime-medlemskapet är tillgängliga under den kostnadsfria testperioden, särskilt mot avgiftstilläggstjänster och prenumerationer. Så vad exakt inkluderar Amazon Prime?

Fördelar med Amazon Prime: Frakt

Flaggskeppsfunktionen – och oftast nämnda fördelar – med ett Amazon Prime-medlemskap är besparingarna på sjöfarten.

 • Gratis två dagars frakt: Medlemmar får automatiskt gratis två dagars frakt på de flesta artiklar och beställningar. I de fall ett föremål inte är tillgängligt för två dagars frakt skickas det fortfarande gratis men det kan ta en dag eller två längre.
 • Gratis leverans samma dag: Medlemmar som bor i ett kvalificerat postnummer, vanligtvis de som ligger nära ett Amazon-lager eller ett leveranscenter, kan välja gratis leverans samma dag av sin beställning.
 • Gratis leveransdatum: Medlemmar som förbeställer en kvalificerad artikel före släppdatumet, till exempel ett videospel, får garanterad leverans av artikeln på det faktiska släppdatumet.
 • Prime nu: Medlemmar som bor i utvalda städer och postnummer där Prime Now-tjänsten är tillgänglig kan få gratis leverans inom två timmar eller mindre (eller, om så önskas, en speciellt vald leveranstid). Medlemmar kan använda det här alternativet för tusentals artiklar, till exempel djurvård, elektronik, mat, gåvor och till och med leverans från lokala butiker och restauranger.
 • Användning av Amazon Locker och Amazon Hub: Det här är en säker plats att hålla föremål när du inte vill ha paket utan uppsikt hemma eller på kontoret efter leverans.

Amazon Prime-fördelar: Shopping

Den näst mest nämnda fördelen med Amazon Prime-medlemskapet är exklusiva shoppingförmåner reserverade för Prime-medlemmar.

 • Prime Early Access: Medlemmar får tillgång till Amazon Lightning Deals 30 minuter före alla andra.
 • Amazon-element: Medlemmar får exklusiv tillgång till Amazons privata serie av viktiga dagligdagsprodukter, utvecklade med fokus på högkvalitativa ingredienser och fullständig information om använda ingredienser. Ursprungliga produkter inkluderar vitamin- och mineraltillskott och babyservetter, med ytterligare produkter under utveckling.
 • Amazon Dash-knapp: Medlemmar kan köpa en mängd Dash-knappar för de föremål de använder mest. Dash-knappar är ett snabbt och enkelt sätt för Prime-medlemmar att göra en beställning helt enkelt genom att trycka på en knapp. De är tillgängliga för hushållsrengöringsmedel, husdjursprodukter, snacks, drycker och hälso- och skönhetsartiklar.

Amazon Prime-fördelar: lyssna

Amazon Prime-medlemmar har fri tillgång till ett antal ljudtjänster för musik och ljudböcker.

 • Prime Music: Amazons streamingmusiktjänst, Prime Music, är tillgänglig för medlemmar utan reklam och med obegränsad tillgång till mer än en miljon låtar, hundratals Prime-spellistor och självskapade spellistor. Tjänsten inkluderar obegränsade hopp och medlemmar kan ladda ner låtar till Amazon Music-appen för att lyssna offline gratis. Men appen tillåter inte att musik exporteras någon annanstans.

Amazon har en ytterligare musiktjänst som heter Music Unlimited. Det är en betald tjänst, men Prime-medlemmar får en månadsrabatt mot sin kostnad.

 • Hörbara kanaler för Prime: Medlemmar får gratis obegränsad tillgång till hörbara kanaler, med originalljudserier, spellistor ordnade efter intresse och annat innehåll. Medlemmar får också fri tillgång till att lyssna på bästsäljande titlar, favoritklassiker och familjefokuserade ljudböcker med Prime Exclusive Audiobooks. Prime-medlemmar kan helt enkelt logga in i Audible-appen med sitt Amazon Prime-konto för att använda dessa fördelar.

Amazon Prime-fördelar: läsning

Som skaparen av Kindle-läsaren är det ingen överraskning att Amazon Prime-medlemmar har exklusiva fördelar för dem som älskar litteratur.

 • Prime Reading: Prime-medlemmar har exklusiv tillgång till Prime Reading Catalog. Lån digitalt böcker, tidskrifter och mer att läsa på Kindle-enheter, Fire-surfplattor, Fire-telefon eller med Kindle-appen för iOS och Android.
 • Amazon läser först: Medlemmar får förpublikationsåtkomst för att ladda ner en ny gratis (eller djupt nedsatt) bok varje månad från de sex månader som valts på Amazon First Read’s lista.

Amazon First Reads-programmet hette tidigare Kindle First.

 • Kindle Owners ‘Lending Library: Amazon Prime-medlemmar kan låna en gratis bok per månad, läsbar på Kindle-enheter, Fire-surfplatta eller Fire-telefon från Kindle Owners ‘Lending Library. De kan «behålla» en titel så länge de vill utan utgång, men tjänsten låter dig bara låna en bok i taget, så du måste returnera den aktuella boken innan du väljer en ny titel att låna.

Denna fördel är inte tillgänglig via Kindle-appen för iPhone och Android. Kindle Owners lånebibliotek är endast tillgängligt för Amazon Prime-medlemmar som också äger en Kindle- eller Fire-enhet och länkar sin enhet till sitt Amazon Prime-konto.

Amazon Prime-fördelar: Titta

Amazon Prime-medlemmar får obegränsad streaming av ett stort urval av TV-program och filmer. De kan också köpa rabatterade prenumerationer på premiumkanaler och innehåll.

 • Prime Video: Medlemmar har obegränsad streamingtjänst för TV-program och filmer som ingår i Prime Video. För att hitta titlar att titta på, leta bara efter Amazon Prime-logotypen eller «Titta nu med Amazon Prime» i videodetaljerna. Tillgången på titlar ändras regelbundet, köpmedlemmar kan skapa en bevakningslista och tjänsten varnar dig när något på den första tiden går ut.

Prime Video inkluderar också alla Amazon Original Series.

 • Video-prenumerationer: Prime-medlemmar kan välja att köpa rabatterade prenumerationer eller filmuthyrning för att lägga till sina visningsalternativ, inklusive nya utgåvor och premium-tv-kanaler, som Starz och Showtime.

Amazon Prime-fördel: Fotolagring

 • Prime Photos: Prime-medlemmar får obegränsat digitalt lagringsutrymme för alla sina foton i Amazon Drive. Prime Photos tillåter också medlemmar att organisera, söka och dela foton.

Amazon Prime-fördel: Spel

 • Twitch Prime: Medlemmar kan länka sina Twitch.tv-konton till sina Amazon Prime-konton för specialrabatter på förbeställningar av fysiska spel och nya utgåvor. Medlemmar får också annonsfri visning och ett nytt gratis Twitch-kanalabonnemang varje månad. Twitch Prime ger också tillgång till exklusiva gratisspel och spelinnehåll.

Amazon Prime-fördelar: Äta

Alla måste äta, eller hur? Medlemmar kan använda Amazon Prime-tjänster för att äta billigare eller enklare med leveranstjänster. Inkludera nya Whole Foods-rabatter för Prime-medlemmar och du kan också äta hälsosammare.

 • Amazon-restauranger: I kvalificerade postnummer kan Prime-medlemmar beställa från populära områdesrestauranger och få sina måltider levererade direkt till dörren.
 • AmazonFresh: AmazonFresh är ett livsmedelsleverans / tilläggstjänstalternativ för Amazon Prime-medlemmar. I utvalda områden kan medlemmar betala en extra medlemsavgift för att få gratis leverans på AmazonFresh-beställningar över $ 50 eller en fast leveranspris för order under $ 50.
 • Rabatter på hela livsmedelsmarknaden: Amazon Prime-medlemmar får ytterligare rabatter på Whole Foods Market-varor som de köper via AmazonFresh, Prime Now och Amazon.com-webbplatsen. Inom en snar framtid kommer Prime-medlemmar också att få speciella rabatter när de handlar i butik på Whole Foods Market.

Amazons livsmedelsleveransservice, Prime Pantry, har upphört.

Fördelar med Amazon Prime: belöningar och delning

Amazon Prime-medlemmar är berättigade till cashback-belöningar och speciella rabattprogram på vissa kategorier av artiklar. De kan också dela vissa fördelar med andra medlemmar i deras hushåll.

 • Prime belöningar: Prime-medlemmar tjänar 5% tillbaka på Amazon-köp gjorda med deras Amazon Prime Rewards Visa eller Amazon Prime Store-kort. De kan också välja att ansluta sitt checkkonto till ett presentkort via Amazon Prime Reload för 2% cashback.
 • Amazon-familjen: Medlemmar kan få rabatter på blöjor, barnmat, babyregistreringsartiklar och andra babybehov genom att anmäla sig till Amazon Family’s Prenumerera & spara-program.
 • Amazon hushåll: Medlemmar kan dela vissa fördelar med Amazon Household. Amazon Household tillåter två vuxna konton, upp till fjorton profiler och upp till fyra barnprofiler. Familjebiblioteket tillåter medlemmar att dela Kindle-böcker, spel, appar och ljudböcker med sitt Amazon-hushåll.
 • Prime Day: Prime Day är en en-dags mega-försäljningsevenemang exklusivt för Amazon Prime-medlemmar. Del Cyber-måndag-i-juli, delvis tackrabatt för Prime-medlemmar, Prime Day har specialerbjudanden, exklusiva artiklar, special Lightning-erbjudanden endast för Prime-medlemmar och mer.

Avbryter Amazon Prime

Amazon Prime-medlemmar kan avbryta när som helst. Men om du betalade den rabatterade årsavgiften och använde någon av dina Prime-medlemsförmåner, inklusive gratis tvådagars frakt, är du inte berättigad till återbetalning. Om du är på staketet om hur mycket du kommer att använda de olika fördelarna med ett Amazon Prime-medlemskap, kan det vara vettigt att överväga det månatliga medlemskapet istället för det årliga medlemskapet. För att avbryta ditt Amazon Prime-medlemskap, logga in på Amazon-webbplatsen och gå till Ditt konto > Hantera Prime-medlemskap. När sidan för ledning av Prime-medlemskap laddas väljer du Avsluta medlemskap länk. Webbplatsen tar dig igenom ett par sidor för att verifiera att du verkligen vill avbryta innan din avbokning behandlas. Om du avbryter under din första 30-dagars Amazon Prime-test, välj Fortsätt inte länk på Prime-ledningssidan för att avsluta ditt medlemskap.

Är Amazon Prime värt det?

För frekventa Amazon-kunder kan ett Prime-medlemskap troligen betala för sig själv med enbart besparingar på fraktkostnaderna. De som inte beställer från Amazon så ofta kan sannolikt fortfarande hitta medlemskapet värt kostnaden genom att överväga följande:

 • Hur ofta handlar du på Whole Foods Market? Med rabatter i butiken exklusivt för Amazon Prime-medlemmar i horisonten kan besparingar på dina dagliga köp på dina lokala Whole Foods snart kompensera för medlemskapskostnaden.
 • Hur ofta köper eller hyr du tillgång till filmer eller TV-program via Amazon? Många filmer och program, inklusive Amazon Originals, kan streamas gratis med ditt Prime-medlemskap. Två eller tre filmer varje månad kan lätt kompensera för kostnaden för ett Prime-medlemskap.
 • Hur ofta köper du böcker eller tidskrifter att läsa på en Kindle- eller Fire-enhet eller din smartphones Kindle-app? Amazon Prime-medlemmar har fri tillgång till en stor katalog med böcker, tidskrifter, ljudböcker, serietidningar och mer. För ivriga läsare kan ett Prime-medlemskap vara billigare än dina vanliga inköp av Kindle-innehåll varje månad.

Amazon erbjuder en gratis 30-dagars testversion av Amazon Prime så att du kan ta den för en testkörning. Om du tycker att det inte är något för dig, avbryt helt enkelt innan dina 30 dagar är slut.